Yazıcı, mahkeme sürecine şaşırdı!

Hayati Yazıcı, iki dönem görev yapan oda başkanlarının iki dönem ara vermeden tekrar aday olabileceği yönünde karar veren Anayasa Mahkemesi sürecini 'şaşırtıcı' bulduğunu söyledi

Yazıcı, mahkeme sürecine şaşırdı!
 Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bir grup gazeteciyle sohbet toplantısı gerçekleştirdi. TOBB ve oda-borsa seçim süreçlerine müdahil görüntüsü vermekten kaçınan Yazıcı, başkanların iki dönem üst üste başkanlık yapmasının ardından iki dönem ara verme zorunluluğuna dair hükmün iptal sürecine yönelik rahatsızlığını ise gizlemedi. TOBB seçimlerini yakından takip ettiğini belirten Yazıcı, oda ve borsa başkanlarının iki dönem üst üste görev yapmasının ardından iki dönem ara vermeden tekrar aday olamamasına ilişkin yasa maddesinin Anayasa Mahkemesi sürecini ise "şaşırtıcı" bulduğunu kaydetti. Davadan 5 ay önce haberdar olduğunu belirten Yazıcı, "Dava süreci 2010'da başlamış ve Anayasa Mahkemesi'ne götüren mahkeme bizden görüş istememiş. Bu benim de sorduğum bir soru. Neden bizden görüş alınmamış?" ifadesini kullandı. Bu süreçten rahatsız olduğunu ancak kendi bakanlığı döneminden önce gerçekleştiği için çok da sorgulamadığını belirten Yazıcı, "Davayı açan arkadaşla (Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı) görüştüm. Neden dava açtığını da sordum" dedi.

'AK Parti tüzüğü ile bağlantı kurulamaz'

Yazıcı, "TOBB'un kendi isteğiyle bu hüküm konulmuştu, şimdi aday olunmasını etik buluyor musunuz?" sorusuna karşılık olarak ise "Etik olup olmadığına oy verecek olanlar karar verecektir. Hak kullanımına ilişkin ben hiçbir şey söylemem" yanıtını verdi. Yazıcı, benzeri bir düzenlemenin AK Parti iç tüzüğünde de olduğunun hatırlatılması üzerine, "Tüzüğü yazanlardan biri benim. Farklı bir şey söylemem mümkün değil. Ancak Anayasa Mahkemesi kararı bir olay üzerine vermiştir, ikisi arasında bağ kurulamaz" dedi. Yazıcı, torba yasada bulunan TOBB ve odaborsa kurullarının görevden alınmasına yönelik düzenlemenin oda ve borsalarda görev yapan sicil memuru gibi kamu hizmeti yürüten personeli kapsadığını, TOBB Kanunu 94. Maddede kurulların hangi şartlarda nasıl yapılacağına dair bir düzenlemenin zaten bulunduğunu söyledi. Yazıcı, TOBB'da başkanlık için aday olan oda ve borsa başkanlarının seçimlerden önce istifa etmesi ve kaybedenlerin de geriye dönememesini düzenleyen yönetmeliğin de değişeceğini açıkladı.

Dünya

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209