Takas krizi 11 milyar doları uçurdu

Yunan tahvil takası ağırlıklı endişeler nedeniyle dünyanın en zengin 20 ismi 5 Mart’ta tam 11.3 milyar dolar kaybetti.

Takas krizi 11 milyar doları uçurdu

ABD’li Bloomberg Ajansı’nın en zengin isimlerin servetlerini takip için oluşturduğu Milyarderler Endeksi’ne göre en büyük kaybı, 22.5 milyar dolarlık serveti bulunan ArcelorMittal’in Hintli patronu Lakshmi Mittal yaşadı. ArcelorMittal hisseleri yüzde 5.5 değer kaybedince Mittal’in tek başına kaybı 918 milyon doları buldu ve serveti 22.3 milyar dolara indi.

En zengin 20 listesinden düşen Mittal’in yerine Nutella ve Kinder markalarıyla bilinen İtalyan çikolatacı Ferrero’nun patronu Michele Ferrero girdi. Ferrero’nun serveti 22.5 milyar dolar. Bu arada Yunan tahvil takasıyla ilgili umutların artması üzerine dün dünya borsaları da yükselişe geçti.

‘Tıraşa razı olmayan havasını alır’

Yunanistan, ülke borcunun 107 milyar euro’luk kısmını silmek üzere yapılan tahvil takasına umutlu giriyor. Elinde 206 milyar euro’luk Yunan tahvili olan özel sektör temsilcileri, borçta nominal yüzde 53.5 - reel yüzde 75 kesintiye (hair cut - saç tıraşı) razı olup olmama kararını bugün akşamüstüne kadar verecek.

Yunanistan’ın 130 milyar euro’luk yardım paketini alabilmesi için özel sektör kreditörlerinin yüzde 90’ının tahvil takasına rıza göstermesi gerekiyor.

Ancak yüzde 70 civarı bir kabulün de işleyeceği belirtiliyor. Yunan yetkililer, özel sektör kreditörlerin yarıdan fazlasının takasa razı olduğunu, rıza göstermeyenlerin elinin boş kalması riskiyle karşı karşıya olacağını söyledi.

milliyet

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209