Tahvilzede Yunanlılar isyan etti

Yunan tahvil takasında dün ilk adım tamamlanırken, bundan zarar gören küçük yatırımcılar, “Devlet tıraş oldu, parasını biz ödüyoruz. Bu yapılan sahtekarlık, paramızı isteriz” şeklinde sloganlar attılar.

Tahvilzede Yunanlılar isyan etti

Yorgo Kırbaki'nin haberi

EURO Bölgesi’nin özel sektörün katılımını ön koşul olarak koyduğu 130 milyar Euro’luk ikinci kurtarma paketi kapsamında gerçekleşen rekor borç silme operasyonuyla 177.2 milyar Euro’luk devlet tahvillerinin değerini yüzde 53.5 düşürüp 20-30 yıl vadeli yenileriyle takas eden Yunanistan’da, küçük yatırımcılar dün hem planı protesto etti, hem de ellerindeki tahvilleri yenilerle değiştirdi.

Elinde Yunan devlet tahvili bulunan bankaların gönüllü katılımı yüzde 85.8’i bulurken, ‘Kolektif Eylem Hükümleri’nin devreye alınmasıyla toplamda katılımın yüzde 95.7’ye çıktığı saç tıraşı olarak anılan borç silme ve takas işlemine küçük yatırımcılar, “Devlet tıraş oldu, parasını biz ödüyoruz” diyerek tepki gösterdi.

Devlet tarafından yıllarca en sağlam yatırım denilerek devlet tahvili almalarının teşvik edildiğini kaydeden küçük yatımcılar, banka önlerinde oluşturdukları kuyruklarda, “Şimdi bu yapılan sahtekarlık paramızı isteriz” şeklinde sloganlar attılar.

Bazı yaşı ilerlemiş yatırımcılar ise tepkilerini “Yaşlılık günlerimiz için yaptığımız birikimlerimizi elimizden alıp, vadesi 2042 yılında sona eren tahvil veriyorlar. Paramızın zaten yarısı eriyip gitti. Diğer yarısını da almak için ömrümüz yetmeyecek” şeklinde dile getiridiler.

Takas işlemi tamamlandı

Yunanistan hükümeti yaptığı müzakerelerde 11 bin civarında olduğu tahmin edilen Yunanlı küçük yatırımcıların 9 bin 500’ünün elinde 100 bin Euro’ya kadar devlet tahvili bulunduğunu açıkladı. Takas planıyla küçük yatırımcıların zararının karşılanacağını duyuran hükümet, küçük yatırımcıların nasıl korunacağına ilişkin şimdilik detay lı bilgi verilmedi.

Dün rekor borç silme operasyonunun ilk adım olarak başlayan Yunanistan hukukuna tabi 177.2 milyar Euro’luk tahvillerin takası tamamlandı.

Uluslararası hukuka tabi 20 milyar Euro’nun üzerindeki tahvillerin takas işlemi için ise en geç 23 Mart’a kadar süre tanındı. Yunanistan’ın borç silme operasyonuyla 105 milyar Euro’luk borcu silindi.

Venizelos: Sadece maddi değil manevi desteğe de ihtiyaç var

YUNANİSTAN Ekonomi Bakanı Evangelos Venizelos, Euro Bölgesi’nin tavhil-takas operasyonundan sonra resmen onay vermesiyle devreye girecek 130 milyar Euro’luk paketin ilk taksidinin önümüzdeki günlerde ödeneceğini belirterek, “İlk taksitle gelecek 35-40 milyar Euro’nun 30 milyar Euro’su, tahvil takasında vadesi gelen borçlar için harcanacak. Öncelik bu işlemden zarar gören bankalara verilecek. Yunanistan’ın sadece maddi değil manevi desteğe de ihtiyacı var” diye konuştu.

Yunanistan’a 3’üncü paketi göz ardı etmiyoruz

YUNANİSTAN’a 130 milyar Euro’luk ikinci kurtarma paketine nihai onay için dün biraraya gelen Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısı öncesinde Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, “Yunanistan’ın birgün üçüncü kurtarma paketine ihtiyaç duyabileceğini kimse gözardı etmiyor” dedi.

Hürriyet

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209