S.Yücel Özden'den enerji için 2023 uyarısı

Süreyya Yücel Özden, ''Türkiye eğer elektrik üretimi konusunda 2023 hedeflerine ulaşmak istiyorsa elektromekanik sanayisinin sorunlarını tespit etmeli ve bunlara çözüm bulmalı." dedi.

S.Yücel Özden'den enerji için 2023 uyarısı

Dünya Enerji Konseyi Türkiye Milli Komitesi Başkanı Süreyya Yücel Özden, ''Türkiye eğer elektrik üretimi konusunda 2023 hedeflerine ulaşmak istiyorsa elektromekanik sanayisinin sorunlarını tespit etmeli ve bunlara çözüm bulmalı. Bu sektörün sorunlarına çözüm bulunmazsa hedeflere ulaşılması mümkün değil'' dedi.

Özden, Elektromekanik Sanayiciler Derneği (EMSAD) tarafından düzenlenen ''Serbestleşen Elektrik Piyasası'nda Elektrik İletim ve Dağıtım Şebekelerinin Durumu'' panelindeki konuşmasında, Türkiye'nin yılda 55 milyar doları yurt dışına enerji gereksinimini karşılamak için harcadığını belirterek, enerjinin Türkiye için hayati öneme sahip alanlardan birisi olduğunu söyledi.

Türkiye'de enerji tüketiminin her geçen yıl arttığını ama hala fert başına elektrik tüketimi oranında Türkiye'nin Avrupa Birliği ülkelerinin gerisinde kaldığını aktaran Özden, kişi başına elektrik tüketiminin Avrupa'da 7 bin kwh civarındayken ülkemizde 3 bin kwh olduğunu aktardı.

Elektrik tüketimi gelişmelikle doğru orantılı olduğunu ifade eden Özden, ''Türkiye'nin elektrik sektöründe iki önemli sorunu var. Bunlardan ilki talep artışı sorunu ikincisi ise verimlik. Her geçen gün artan tüketimi karşılaya bilmek için 10 ila 15 yıl içinde kurulu kapasitemizi artırmalıyız. Bunu başaramazsak sıkıntılar yaşayabiliriz. Bir yandan üretimi arıtırken diğer yandan da enerjimizi verimli kullanmanın bilincini oluşturup yöntemleriniz biran önce uygulamamız lazım'' diye konuştu

Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık veren Türkiye'nin üretim ve iletimi sağlayacak makine ve cihazları da yerlileştirmesi gerektiğini vurgulayarak, şu uyarıda bulundu:

''Türkiye eğer elektrik üretimi konusunda 2023 hedeflerine ulaşmak istiyorsa elektromekanik sanayisinin sorunlarını tespit etmeli ve bunlara çözüm bulmalı. Bu sektörün sorunlarına çözüm bulunmazsa hedeflere ulaşılması mümkün değil.''

T&D Europa İcra Kurulu Başkanı Bertrand Hugoo da elektrik iletiminin en az üretimi kadar önemli olduğuna dikkati çekerek, Avrupa'daki elektrik iletim hattının 2. Dünya Savaşının ardından inşa edilmesi nedeniyle artık eskidiğini söyledi.

Elektrik iletim teknolojisinin artık akıllı şebeler haline dönüşmeye başladığını aktaran Hugoo, şu bilgileri verdi:

''T&D Europa olarak Avrupa komisyonuna elektrik iletimin geleceğiyle ilgili tavsiyelerde bulunuyoruz. Tüketimin artması enerji üretiminin arttırılmasını da beraberinde getiriyor. Bu noktada biz yenilenebilir enerjin varlığını oldukça önemsiyoruz. Önümüzdeki yıllarda sürüdürülebilir biz enerji döngüsü için yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılması kaçınılmaz.''

TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır ise kurumlarının üretim ile tüketim arasında köprü vazifesi gördüğünü aktararak, arz ve talep güvenliğini gücence altına almak için bazı projeleri hayata geçirmek istediklerini söyledi

Söz konusu projeler arasında Anadolu'da üretilen elektriğin Çanakkale Boğazı'nın altından geçirilerek İstanbul başta olmak üzere Trakya'ya ulaştırılmasını kapsayan ''Çanakkale Denizaltı Kablo Projesi'' olduğunu bildirdi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209