Şahenk: Güç batıdan doğuya kayıyor

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk Davos'taki konuşmasında ekonomik gücün kuzeyden güneye batıdan doğuya gelişmekte olan ülkelere kaydığını söyledi.

Şahenk: Güç batıdan doğuya kayıyor

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Dünya Ekonomik Forumu’nun düzenlendiği Davos’ta “Küresel İş Görünümü’’ konulu oturumda konuştu.

Yükselen pazarların küresel ekonomiye güç sağlamaya devam edecek şekilde konumlandırılmış durumda olduğunu belirten Şahenk, “Ekonomik güç, kuzeyden güneye ve batıdan da doğuya yani gelişmekte olan ülkelere kayıyor. 

 Yeni normal, yükselen pazar oyuncularının artan ağırlığının söz konusu olduğu çok kutuplu bir global ekonomik sistemi ve yeni gelişme merkezlerini kapsamakta” dedi.

Gelişmiş ekonomilerin henüz gelecek vaad eden sinyaller vermediğini dile getiren Şahenk, “Bununla birlikte iyimser olmak için iyi nedenlere sahibiz.

Yükselen pazarlar küresel ekonomiye güç katmaya devam edecek şekilde konumlandırılmış durumdalar” dedi.

Yaşanan son ekonomik krizin küresel ekonomik durumda çok temel bir değişikliğe neden olduğunu söyleyen Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, yeni normalin yükselen pazar oyuncularının artan ağırlığının söz konusu olduğu çok kutuplu bir global ekonomik sistemi ve yeni gelişme merkezlerini kapsadığını belirtti.

“Gelişmiş ekonomiler henüz gelecek vaad eden sinyaller vermemektedir. Bununla birlikte iyimser olmak için iyi nedenlere sahibiz.

Yükselen pazarlar küresel ekonomiye güç sağlamaya devam edecek şekilde konumlandırılmış durumdalar” diyen Şahenk, “Ekonomik güç, kuzeyden güneye ve batıdan da doğuya yani gelişmekte olan ülkelere kayıyor. Yükselen pazarlar; genişleyen orta sınıf, büyüyen iş gücü, hızlı şehirleşme ve yükselen üretkenlik ile nitelenmekte. Bu üretim küresel değer zincirini yukarı taşımaktadır” diyerek sözlerine devam etti.

 Krizin “BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin)” artı Türkiye, Güney Kore, Meksika ve Endonezya gibi “büyüyen pazarlara” dikkat çektiğini vurgulayan Şahenk, “Bunlar hem verimlilik hem de etkin piyasa arayışındaki yatırımcılar için kilit önem taşıyan adreslerdir. Bu ülkeler, önemli pazarlar olarak çok cazip hâle gelmiştir” dedi.

 “Yükselen pazar kuruluşları olarak kriz dönemlerini yönetecek tecrübe ile yeteneğe sahibiz”
 Global şirketlerin, giderek artan bir şekilde yükselen pazarlardaki etkin piyasa arayışında olan projelere yatırım yaptığını söyleyen Şahenk, “İlk defa, gelişmekte olan ekonomiler 2010 yılında Global DYY girdilerinin yarısından fazlasını çekmiştir.

İş dünyasının bu paradigma değişimini anlaması gerekmektedir. Bugün, yükselen pazarlarda faaliyet gösteren kuruluşlar olarak yüksek büyüme oranına sahip bir ortamda faaliyet gösteriyoruz ve kriz dönemlerini yönetecek tecrübe ile yeteneğe sahibiz” dedi.

"Sizi öldürmeyen şey güçlü kılar!"

20’nci yüzyılın son çeyreğinde yükselen ekonomilerin çoğunun farklı formlarda bir dizi kriz geçirdiğini hatırlatan Şahenk sözlerine,“Biz bu zorlukların üstesinden güçlü temel reformların uygulanmasıyla geldik ve sizi öldürmeyen şey sizi güçlü kılar inancındayız!

Yükselen pazarlarda faaliyet gösteren şirketlerin, gelişmiş veya çok uluslu muadillerinden daha farklı bir strateji ile çalışmalarının nedeni de budur” diyerek devam etti.

Şahenk, “Yükselen pazar şirketleri olarak önemli ölçüde daha yüksek bir yatırım iştahına ve beklenmedik koşulları yönetme deneyimini haiz esnek bir insan sermayesine sahibiz.” dedi.

“Yeni tüketicinin ihtiyaçlarını anlamak kilit önem taşımaktadır”

 Dönüşümü ateşleyen şeyin sadece küresselleşen ekonomi değil, aynı zamanda artan şekilde sofistike hâle gelen teknoloji ve iletişim altyapısındaki büyüme olduğunu belirten Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, “Yükselen ekonomiler çok elverişli demografik özelliklere sahiptir. Artan talep ve internet’e kolay erişimin yaşandığı genç bir nüfus, tüketim trendlerini belirlemektedir. Bu sürecin devam etmesi beklenmektedir” dedi.
 
“Ülkeler ve şirketler hızlı ve sürekli değişimle başa çıkmak için daha esnek olmalı”

Bundan böyle ülkelerin de şirketlerin de istikrarlı, iyi düşünülmüş stratejiler tasarlamaları ve uygulamaları gerektiğini söyleyen Şahenk, ayrıca ülkelerin ve şirketlerin daha dinamik ve esnek olmaları da gerek diyerek değişimin artık bir norm halini aldığını ve çok hızlı meydana geldiğini vurguladı.

Yükselen Tehdit: Korumacılık

Konuşmasında son olarak korumacılığa karşı işbirliği içerisinde hareket etmenin önemine dikkat çeken Ferit Şahenk, gelişmiş ekonomilerde yaşanan son kriz sırasında özellikle finans sektöründe olmak üzere bazı korumacı düzenlemelerin ortaya atıldığını söyledi.

Şahenk, “Korumacılık hiç bir kriz için çözüm değildir; hatta küresel sermayeye karşı büyük bir tehdittir.” diyerek konuşmasına son verdi.

Doğuş’tan geleneksel Davos resepsiyonu

Doğuş Holding, bu yıl yedinci kez düzenleyeceği ve Davos’un geleneksel etkinliği haline gelen Doğuş Holding–Garanti Bankası resepsiyonunu da 26 Ocak Perşembe akşamı saat 18:00’de gerçekleştirecek.

Haber7


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209