Malatyalı işadamlarının anayasadan beklentisi

Malatya'da finans alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Malatya İş Dünyası Platformu, anayasa değişikliğiyle ilgili deklarasyon yayımladı.

Malatyalı işadamlarının anayasadan beklentisi

 İş adamları, Anayasa değişikliğiyle, iş dünyasının dünya normlarında rekabet etme gücünün artması, daha aksiyoner bir ticaretin yapılması, ticari bürokrasinin daha akıcı olmasının beklendiğini belirtti.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odasından (MTSO) yapılan yazılı açıklamaya göre, Malatya İş Dünyası Platformu, MTSO, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB), Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kooperatifi (ESKK), MÜSİAD, Malatya Aktif Sanayiciler Derneği (MAKİAD), Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO), Malatya Sanayici İş Adamları Derneği (MASİAD) Malatya Ticaret Borsası (MTB) ve Malatya Ziraat Odası (MZO) başkan vekillerinin katılımıyla toplandı.

Platform olarak anayasa çalışmaları konusunda değerlendirmelerde bulunan iş adamları, konuyla ilgili bir deklarasyon yayımladı.

Deklarasyonda, anayasayı ''Toplumsal Mutabakat Sözleşmesi'' olarak değerlendirdiklerini belirten iş adamları, toplumun tüm kesimlerinin üzerinde ittifak etmediği bir düzenlemenin hiçbir sorunu çözemeyeceği görüşünde birleşti. ''Toplumsal sorunları hesaplaşarak değil, tartışarak çözeriz'' duygusuyla evrensel hukuk ilkelerinden ruhunu alan bir anayasayla hukukun üstünlüğünü hakim kılan, kanun devlet değil, hukuk devletini benimsediklerini vurgulayan iş adamları, TBMM'den beklentilerini şöyle sıraladı:

''TBMM'den beklentimiz çağdaş, demokratik ve ülkemizin ihtiyaçlarına cevap verebilecek toplumun tüm kesimlerinin üzerinde mutabakat sağladığı bir anayasa ve çalışmalarının bir an önce tamamlanarak hayata geçirilmesi.

Yapılan anayasa çalışmaları iş dünyası içinde büyük önem arz etmekte. Özellikle son 10 yılda dünyada yaşanan krizden de anlaşılacağı üzere ekonomik anlamda yapısal reformlara ihtiyaç var. Mevcut anayasada var olan ve ticaretin önünde engel teşkil eden sorunlardan kurtulmak adına yapılacak anayasa değişikliği büyük önem arz etmekte.

Anayasa değişikliğiyle, iş dünyasının dünya normlarında rekabet etme gücünün artması, daha aksiyoner bir ticaretin yapılması, ticari bürokrasinin daha akıcı olması en büyük beklentilerimiz arasında yer almaktadır.''

Yeni anayasadan beklentiler

Devletin üniter yapısının, parlamenter sistemin ve yargı bağımsızlığının korunmasını isteyen iş adamları, anayasa değişikliğinde eğitim özgürlüğünün sağlanması gerektiğini belirtti.

Yeni anayasada tüm müteşebbis hürriyeti başta olmak üzere sendika kurma, toplu sözleşme ve grev hakkını kamu-özel sektör ayrımı yapmaksızın tüm sektörlerde çalışanlara örgütlenme hakkı çerçevesinde eşit olarak tanınması gerektiğini ifade eden iş adamları, yeni anayasada üniversitelerin bilimsel, idari ve mali yönlerden özerkliklerinin garanti altına alacak düzenlemelere mutlaka yer verilmesini istedi.

Çoğulcu ve tam demokratik bir anayasayla kişisel hak ve hürriyetlerin korunması gerektiğini vurgulayan iş adamları, düşünce ve düşünceyi ifade hürriyeti sağlanmasını önerdi.

Din ve vicdan hürriyetinin sağlanması, özel hayatının gizliliğinin korunması, haberleşme özgürlüğünün oluşturulması, sosyal devlet ilkesinin korunmasını talep eden iş adamları, teşebbüs hürriyetinin sağlanarak küçük esnaf ve sanatkarların korunmasını istedi.

Anayasa değişikliğiyle ekonomik özgürlükleri temel alan ve ticari hayatın işleyişini kolaylaştıran bir yapı oluşturulması, adil bir vergi sistemi getirilmesi gerektiğini belirten iş adamları, ayrıca yeni anayasada seçim barajının da düşürülmesini ve siyasilerin eylemlerinden dolayı sorumlu olmalarını talep etti.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209