İstanbullu Taksiciler Kayıt Altına Alınıyor

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları sonucu, taksicilere verilecek olan Taksi Çalışma Ruhsatnamesi, taksicilerle ilgili pek çok şikayetin önüne geçeceğe benziyor.

İstanbullu Taksiciler Kayıt Altına Alınıyor

 Çalışma ruhsatnamesi alabilmek için araç sahibinden ve şoförden istenen evrak içerisinde bulunan adli sicil kaydı bölümünde aranan şartlar dikkat çekici. Artık istenen oluyor ve taksicinin sicili temizleniyor.

Başbakan R. Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nı ve taksicileri kısa süre içerisinde iki kez ziyaret etmesi gözleri taksicilere çevirdi. Müşterilerden gelen şikayetleri değerlendiren yetkililer ‘taksici kim?’ sorusunun  cevabını aramaya başladı. İTEO Başkanı Y. Yahya Uğur’un  ‘İstanbul’da 17 bin 395 taksi, 1.5 milyon taksi şoförü var. Ehliyeti olan herkes taksici. Mesleki eğitim vermeye kalksak Milli Eğitim Bakanlığına rakip oluruz’ açıklaması üzerine İBB ilk adımı attı.

 İBB 2012 yılı taksi çalışma ruhsatnamesi vermek için hem plaka sahiplerinden hem de şoförlerden evrak istedi. Şoförlerden alınan evrak hem kimin taksici olduğunun belirlenmesini, hem kayıt dışı çalışmanın önlenmesini, hem de taksiciliği gerçekten meslek olarak seçenlerin direksiyon başına geçmesini sağlayacak.

Görünen o ki artık müşteriler daha rahat ve güvenilir şekilde seyahat edecek ve direksiyon başına gerçekten işinin erbabı geçecek.

Hizmet, esnafın ayağına geldi: Helalühoş olsun

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası, istenen evrak arasında bulunan sağlık raporunu esnafın kolay, hızlı, güvenilir ve uygun fiyata temin edebilmesi için hizmeti esnafın ayağına getirdi. Özel hastanelerde 70-80 TL’ye mal olan sağlık raporu, farklı noktalarda konuşlanan gezici sağlık araçlarıyla esnafın istifadesine sunuluyor. 

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası yetkilileri yaptıkları açıklamada, taksici için vaktin çok önemli olduğunu, bu sebeple taksicilerin hastanelere giderek vakit kaybetmek yerine ayaklarına gelen hizmetle zaman kazanacaklarını belirttiler.

Üç ayrı noktada hizmet veren sağlık araçlarında göz taraması, akciğer röntgeni ve on sekiz kalemden oluşan kan tahlili yapılıyor. Sabah saat 11:00 gece 02:00 arasında verilen hizmetten taksiciler  25 TL karşılığı faydalanabiliyor. Belirli üç nokta dışında, araç sayısı fazla olan duraklara da randevu sistemi ile hizmet veriliyor.

İTEO Başkanı Yahya Uğur: “Bizim görevimiz esnafımıza hizmet etmek. Bu koltuklarda oturmaya değil, hizmet vermeğe geldik. Bir haftada verdiğimiz hizmetimizden 5 bin esnafımız yararlandı. Helalühoş olsun. Bundan sonra taksicilik yapmaya niyeti olan şoförlerimizden de aynı evrak isteneceğinden, bu imkandan faydalanmalarını öneririm. Bundan sonra İstanbul’da sağlık kontrolünden geçmiş, sağlık güvencesi kapsamına alınmış ve hangi takside kimin olduğunu bildiğimiz 35 bin kişilik camiamızla hizmet vereceğiz.” dedi. 

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından verilen 2012 yılı taksi çalışma ruhsatnamesi için araç sahiplerinden ve şoförlerden istenen evrak ve ilgili sabıka kaydı maddelerinin bazıları şöyle:

 Ticari araç sahibinden istenecek evrak;

1- Başvuru formu (Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünden temin edilecek),

2- Motorlu araç  trafik belgesi ve araç tescil belgesinin fotokopileri,

3- Esnaf Odası faaliyet belgesi

4- T.C. kimlik no’lu nüfus cüzdanı fotokopisi (tüm hissedarların),

5- İki adet yeni çekilmiş fotoğraf (tüm hissedarların),

6- Aynı yıl içinde araç değişikliği var ise önceki çalışma ruhsatnamesinin aslı, plaka sahibi değişmişse satış sözleşmesi/veraset ilamı fotokopisi ve o yıl verilen tüm çalışma ruhsatnamesinin aslı.

Ticari araçta çalışacak, ruhsat sahibi hariç diğer şoförlere ait evrak;

1- En az B sınıfı sürücü belgesi fotokopisi,

2- Adli sicil kaydı, (Türk Ceza Kanunu’nun 188, 190, 191, 102, 103, 104, 105, 109/2-F, 109/5, 227, 179/(3) maddelerinden affa uğramış dahi olsa hüküm giymemiş olması.)

3- İki adet yeni çekilmiş fotoğraf (tüm şoförlerin),

4- Sürücü belgesi iptal bilgisi, sorgulama aslı,

5- Sosyal Güvenlik Kurumu belgesi,

6- Göreve yeni başlarken veya 5 yılda bir psikoteknik, bulaşıcı hastalıklar ve göz sağlığı yönünden tam teşekküllü hastaneden alınacak sağlık raporu.

 Adli sicil kaydında istenilen ilgili Türk Ceza Kanunu maddelerinden bazıları:

Kanun no. 5237

• Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar

Cinsel Saldırı

Madde 102. -

(1) Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişi, mağdurun şikayeti üzerine iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. ....

• Çocukların cinsel istismarı

Madde 103. –

(1) Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

• Cinsel taciz

Madde 105. –

(1) Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikayeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adli para cezasına hükmolunur.

• Hürriyete karşı suçlar

            Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma

• Trafik güvenliğini tehlikeye sokma

Madde 179. –

(3) Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

• Kamunun sağlığına karşı suçlar

            Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti

(3) Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişi beş yıldan onbeş yıla kadar hapis ve yirmibir güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

• Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma

• Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak

• Genel ahlaka karşı suçlar

            Fuhuş

(1) Çocuğu fuhşa teşvik eden bunun yolunu kolaylaştıran, bu maksatla tedarik eden veya barındıran ya da çocuğun fuhşuna aracılık eden kişi, dört yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Bu suçun işlenişine yönelik hazırlık hareketleri de tamamlanmış suç gibi cezalandırılır.



SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209