Hisarcıklıoğlu: Şimdi onların gençleri iş için geliyor

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu 'Eskiden bizim vatandaşlarımız, Avrupa'ya iş bulmak için giderdi, şimdi Avrupalı gençler Türkçe öğrenip Türkiye'de çalışmak istiyor'' dedi.

Hisarcıklıoğlu: Şimdi onların gençleri iş için geliyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk vatandaşlarının Avrupa'ya iş bulmak için gittiği dönemlerden, Avrupalı gençlerin Türkçe öğrenip Türkiye'de çalışmak istediği dönemlere gelindiğini kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus'un ziyareti dolayısıyla TOBB evsahipliğinde gerçekleşen Türkiye-Çek Cumhuriyeti İş Forumu'nda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuk Cumhurbaşkanı Klaus ve Başbakan Yardımcısı Babacan'a katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Dünya ekonomisinin önemli ve kritik bir süreçten geçtiğini, önce ABD, son bir yıldır da Avrupa'da yaşanan ekonomik sorunların başta gelişmiş ülkeler olmak üzere tüm dünyayı etkilediğini anlatan Hisarcıklıoğlu, AB'deki gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini kaydetti.

'Çünkü Türk özel sektörü olarak, en büyük ticaret ortağımız AB... Yatırım ve turizm anlamında da AB bizim için çok önemli... AB'deki gelişmelere göre biz de kendi vizyonumuzu çiziyoruz'' diyen Hisarcıklıoğlu, AB'deki krizin ekonomilerin temel önceliğinin büyüme olduğunu gösterdiğini, aksi takdirde işsizlik, borçlanma ve kamu açıklarına çözüm üretilemeyeceğini belirtti.

Büyümenin sağlanabilmesi için üretim kapasitesinin olmazsa olmaz unsurlardan biri olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, ''Üretim kapasitesi yeterli olmayan ülkelerin içinde bulundukları durum ortada ama sanayi üretim kapasitesine sahip ülkeler, ekonomik krizleri çok daha hızlı atlatma kapasitesine sahiptir'' dedi.

Küresel krizin etkisinin azaltılmasının tek yolunun daha fazla işbirliği ve daha fazla ticaret olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, artık gelişen ülkelerin dünya ekonomisinin dinamosu konumuna geldiğini söyledi.

Türkiye ve Çek Cumhuriyeti'nin bölgenin hızlı kalkınan iki ülkesi olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, ''Sadece karşılıklı işbirliği değil, üçüncü ülkelerde de işbirliği potansiyelimiz çok yüksek'' dedi.

-''Avrupalı gençler Türkiye'de çalışmak istiyor''-

Türk özel sektörünün son dönemde tarihi yatırım rekorları kırarak, sadece bir yıl içinde, 100 milyar doların üzerinde yatırım yaptığını, bunun dörtte üçünün makine yatırımı olduğunu, yine Türk özel sektörünün son iki yılda 2,5 milyon kişiye istihdam sağladığını anlatan Hisarcıklıoğlu, ''Eskiden bizim vatandaşlarımız, Avrupa'ya iş bulmak için giderdi, şimdi Avrupalı gençler Türkçe öğrenip Türkiye'de çalışmak istiyor'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, oluşan bu tabloda büyük emeği olan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a da özel sektör adına teşekkür etti.

-Halledilmesi gereken üç sıkıntı-

Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği anlaşması yapmış, tam üyelik müzakerelerine başlamış bir ülke olarak üç ana konuda sıkıntısı olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, bunlardan birinin ticaret ve mal dolaşımının serbest olmasına karşın söz konusu malı satacak Türk işadamlarının önüne tarife dışı belgelerin konulması olduğunu söyledi.

İkinci bir sıkıntının özellikle AB kaynaklı olarak Türk nakliye firmalarına uygulanan kota olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye ile AB ülkeleri arasında mal hareketleri serbest ama maalesef malı taşıyan kamyonlara kota var. Bunu anlayabilmek mümkün değil. Önümüzde kota engeli var. Çek Cumhuriyeti'nde bunu aşmış durumdayız ama Avrupa'nın genelinde büyük bir problemimiz var'' ifadesini kullandı.

Bir önemli sorunun da AB'nin dünyanın herhangi bir üçüncü ülkesi ile serbest ticaret anlaşması imzalaması halinde Türkiye'nin de bu anlaşmalara taraf olması zorunluluğundan kaynaklandığını anlatan Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyla tamamladı:

''Yani AB Güney Kore ile serbest ticaret anlaşması imzaladığı zaman gümrüksüz olarak Güney Kore'nin malları Türkiye'ye girebilmekte fakat biz serbest ticaret anlaşmasına taraf olamadığımız için biz malımızı Güney Kore'ye gönderdiğimiz zaman karşımızda yüksek gümrük duvarları ile karşı karşıya kalıyoruz. Bugün AB dediğimiz zaman 27 ülke artı Türkiye... Serbest ticaret anlaşmalarına muhakkak bizim taraf oluyor olmamız lazım.''

Konuşmaların ardından Hisarcıklıoğlu, Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Klaus'a vazo armağan etti.

Daha sonra Türk ve Çek firmaları ile Çek ve Türk Standartları enstitüleri arasında işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209