'HES'lerden 45 milyar dolarlık tasarruf sağlayacağız'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, enerji ihtiyacının karşılanması noktasında yapılan hidroelektrik santrali yatırımları tamamlandığında, 40-45 milyar dolarlık bir tasarruf sağlayacaklarını söyledi.

'HES'lerden 45 milyar dolarlık tasarruf sağlayacağız'

Akköy'de tarımsal sulama için yaptırılacak Yenicekent İletim Kanalı'nın temeli, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Denizli milletvekilleri Nihat Zeybekci, Mehmet Yüksel, Bilal Uçar ve Nurcan Dalbudak, Denizli Valisi Abdulkadir Demir ve Belediye Başkanı Osman Zolan'ın katılımıyla atıldı.

Bakan Eroğlu, törende yaptığı konuşmada, Yenicekent İletim Kanalı işinin, Türkiye'de yıllardır bitirilemeyen bir projesi olduğunu ve bugün itibarıyla üzerinden 10 tonluk bir yükün kalktığını ifade etti.

İletim kanalının, sağlayacağı sulama imkanıyla yöreye hayat vereceğini belirten Eroğlu, temeli daha önce söz verdiği gibi 7 Nisan'da atmanın mutluluğunu yaşadığını, iletim hattının açılışını da söz verdikleri tarihte, hatta belki de öncesinde yapacaklarını söyledi.

Hükümet olarak durmaksızın çalıştıklarını ifade eden Bakan Eroğlu, ''Başbakanımız, gece gündüz demeden çalışıyor, destanlar yazıyor. Türkiye, Çin'den sonra en büyük büyümeyi gerçekleştirdi, daha da büyüyeceğiz. Çok daha güzel noktalara geleceğiz'' dedi.

Türkiye'nin geçmişte IMF'e borçlu bir ülkeyken, bugün çok az bir borcun kaldığını, yakın gelecekte bunun da ödeneceğini bildiren Eroğlu, şunları kaydetti:

''Çok az bir borcumuz kaldı, bunu da ödeyip borçlarımızdan tamamen kurtulacağız. İnsanın cebinde para olunca yürüyüşü değişir, dünyadaki yürüyüşümüz değişti. Efeler gibi yürüyoruz. Merkez Bankası'nın kasasında 95 milyar dolar var. İnşallah çok daha güçlü olacağız. Sadece iç borç, dış borç ödemekle kalmadık, milletten aldığımızı millete hizmet olarak ödemeye de devam ediyoruz. Bizim yaptıklarımıza muhalefetin hayalleri bile ulaşamaz. Rüyalarında bile göremezler.''

''Biz büyük düşünüyor, geleceği planlıyoruz''

Sadece kendi bakanlığı tarafından 1128 tesisi açılışı yapıldığına işaret eden Eroğlu, şunları söyledi:

''Bu tesislerin 206'sı dev baraj. Biz 'sadece İstanbul'da su sıkıntısı var' diyorduk. Başbakanımız hükümetin başına geçince, ben de DSİ Genel Müdürü olunca Türkiye'de 49 şehirde su sorunu olduğunu gördük. Allah'a şükür hükümetimiz 49 şehrin su meselesini kökünden çözdü.

Gelecekteki ihtiyaçları şu anda belirliyoruz. Suda hedefimiz 30, 40, 50 yıl. Mesela İstanbul'da, İzmir'de 2060 yılına kadar suyu planladık. Biz büyük düşüyor, geleceği planlıyoruz. Günübirlik çözümler en kötü çözümlerdir, onun için köklü çözümler yapıyoruz. Sadece sulama değil, hidroelektrik santrallerde çok büyük hamleler yaptık. 4 ampulden biri hidro elektrikle aydınlanıyor.

Yatırımlar tamamlandığı zaman ülkemize 40-45 milyar dolarlık tasarruf sağlayacağız. 2012 yılı sonuna kadar yakın bir alanı 24 milyon dekarlık alanı ağaçlandıracağız. Türkiye'de seferberlik devam ediyor. Okulları hastaneleri, mezarlıkları ağaçlandırıyoruz. Bütün okulları çiçek gibi yapacağız.''

Kanalı erken bitirme pazarlığı

Bakan Eroğlu, konuşmasının ardından letim kanalının inşasını üstlenen Boydak Müteahhitlik yetkileriyle yapım işleminin 2014 yılı sonunda bitirilmesi için vatandaşlar önünde pazarlık yaptı.

Kanalın 2015 yılında bitirilecek olmasının törene katılan vatandaşlar tarafından kabul görmediğini ifade eden Eroğlu, ''En azından 2014'ün sonunda bitirelim. 26 Aralık 2014'te bir aksilik olmazsa bitirme sözü aldık. Erken bitirirse de takdirname vereceğiz. 26 Aralık 2014'te saat 10.59'da bitmiş olacak'' dedi.

Pazarlığa katılan vatandaş Sadık Yakar ise kanalın 2013 yılında bitmesi halinde müteahhidi bin lirayla ödüllendirme söz verdi. Bakan Eroğlu, bu sözü de protokole yazarak kayıt altına aldı.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209