Hak-İş'in 'işkolu barajı ve grev yasağı' itirazı

Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan, sendikaya üyelik ve istifada noter şartının kaldırılmasının reform olduğunu söyledi. işkolu barajı ve grev yasağını eleştirdi.

Hak-İş'in 'işkolu barajı ve grev yasağı' itirazı

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısında, sendikaya üyelik ve istifada noter şartının kaldırılmasının reform niteliğinde bir düzenleme olduğunu belirterek, ''Ancak yüzde 3 gibi yüksek bir işkolu barajı ile yeni grev yasakları getirilmesi düzenlemenin amacına açıkça aykırıdır'' dedi.

Arslan, Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısının ele alındığı TBMM AB Uyum Komisyonunun üyelerine yazılı olarak konfederasyonun görüşünü bildirdi.

Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısının, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu yanında AB Uyum Komisyonu'nun değerlendirmesinden memnuniyet duyduklarını vurgulayan Arslan, tasarıya ilişkin AB ve ILO'nun eleştirilerinin giderilmesinin sağlıklı bir kanunun ortaya çıkması bakımından son derece önemli olduğunu ifade etti.

2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu ile ilk kez getirilen yüzde 10 işkolu barajının bazı konfederasyonları korurken, bunların dışındaki sendikaların örgütlenmesini ve büyümesini engelleyerek sendikal tekel oluşturduğunu kaydeden Arslan, şu görüşleri savundu:

''Kanun Tasarısında; örgütlenmenin önündeki başlıca engellerden birisini teşkil eden ve sendikaların kaynaklarını yıllarca noterlere aktaran 'üyelik ve istifada noter şartının kaldırılması' reform niteliğinde bir düzenlemedir.

Ancak Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Avrupa Birliği normlarına aykırı olarak SGK kayıtlarına göre 'işkolundaki işçilerin yüzde 3' gibi yüksek bir 'işkolu barajı' ile 'yeni grev yasakları' getirilmesi düzenlemenin amacına açıkça aykırılık teşkil etmektedir.''

Ayrıca konfederasyonun komisyona sunduğu raporda da tasarı kanunlaşırken AB üyelik süreci gereklilikleri ile ILO kriterlerinin dikkate alınması istendi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209