Hak-İş Başkanı'ndan kaos uyarısı

Hak-İş Genel Başkanı Arslan: ''İş kolu barajını binde 5 olarak düzenleyen tasarı yasalaşmadan istatistikler (SGK istatistikleri) açıklanırsa çalışma hayatında büyük bir kaosla karşı karşıya kalırız''

Hak-İş Başkanı'ndan kaos uyarısı

Ferdi Türkten'in haberi

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısında iş kolu barajının binde 5 olarak düzenlendiğini anımsatarak, ''SGK'nın verilerinin esas alınacağı istatistiklerin 30 Ocak'a kadar yayımlanması gerekiyor. İş kolu barajını binde 5 olarak düzenleyen tasarı yasalaşmadan istatistikler açıklanırsa çalışma hayatında büyük bir kaosla karşı karşıya kalırız'' dedi.

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sendikaların toplu iş sözleşmesi yetkisi alabilmesi için gerekli olan iş kolu barajlarıyla ilgili istatistiklerin Temmuz 2009'dan bu yana yayınlanmadığını söyledi. Yetkili sendikanın belirlenmesinde SGK verilerinin esas alınacağını ifade eden Arslan, yüzde 10 iş kolu barajı devam ederken SGK verileri baz alınarak istatistiklerin yayınlanması durumunda şu anda toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili olan pek çok sendikanın baraj altında kalması riskiyle karşı karşıya olduklarını dile getirdi.

2821 sayılı Sendikalar Kanunu ve 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu değiştirilmeden istatistiklerin SGK verilerine göre yayınlanmasının çalışma hayatında bir kaosa neden olacağına dikkati çeken Arslan, bu durumda çalışanların büyük bir bölümünün sendikasız kalacağını vurguladı.

Arslan, 2821 ve 2822 sayılı yasaların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında toplanan Üçlü Danışma Kurulu'nda ele alındığını ve iki yasanın birleştirilerek hazırlanan Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısının Bakanlar Kurulu'na gönderildiğini hatırlattı.

Memurların toplu sözleşme yapmasına imkan tanıyan 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanun Tasarısı ile emekli aylıklarında intibak yapılmasını öngören kanun taslağının Bakanlar Kurulunda imzalandığını anlatan Arslan, şöyle konuştu:

''Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısında iş kolu barajı binde 5 olarak düzenlendi. Bu tasarının en geç 30 Ocak'a kadar yasalaşması gerekiyor. Bizi bağlayan bir takvim var, çünkü SGK'nın verilerinin esas alınacağı istatistiklerin 30 Ocak'a kadar yayımlanması gerekiyor. İş kolu barajını binde 5 olarak düzenleyen tasarı yasalaşmadan istatistikler açıklanırsa çalışma hayatında büyük bir kaosla karşı karşıya kalırız.

Türkiye'de yaklaşık 96 sendika toplu sözleşme yapabilecek ehliyete ve kuruluşa sahip. İş kolu barajını binde 5'e düşürecek Toplu İş İlişkileri Kanunu tasarısı yasalaşmadan SGK verilerinin esas alınacağı istatistikler yayımlanırsa sadece yaklaşık 10 sendika toplu sözleşme yapabilecek. Diğerleri toplu sözleşme yapamaz hale gelecek. Bu son derece vahim bir durum.

Biz 12 Eylül rejiminin ürünü olan anayasayı kısmen değiştirdik, yeni bir anayasa yapıyoruz. Toplumda büyük mutabakat var ama ne yazık ki 1982 Anayasası'nın mimarları yargı önüne çıkarılıyor, davalar açılıyor, 12 Eylül rejiminin generalleri tarafından imzalanıp yürürlüğe konan yasalar hala yürürlükte. Dolayısıyla bugün bir samimiyet testiyle karşı karşıyayız. Bugün bizim mevzuatımız 2821-2822 sayılı yasalar Milli Güvenlik Konseyinin imzasını taşıyor ve bu yasaları 30 yıldır değiştiremiyoruz. Anayasayı değiştiriyoruz, bu yasaları değiştiremiyoruz. Öyle bir lobi, öyle bir güç, öyle bir statüko var ki bunu değiştirmek gerçekten çok zor. O nedenle bu ayın sonuna kadar bu düzenleme yapılamazsa çalışma hayatında büyük bir kaosla karşı karşıyayız.''

Türkiye'nin her alanda geliştiğini, büyüdüğünü, uluslararası rekabete açıldığını, pazarlar bulduğunu, ihracatın arttığını anlatan Arslan, sendikal yaşamda ise tam tersi bir gidiş olduğunu savundu.

Arslan, 1980'lerde yüzde 60'larda olan sendikalı işçi sayısının bugün yüzde 5'lere indiğini belirterek, ''Bu, dünyayla bütünleşmeye çalışan Türkiye'ye yakışmayan bir tablo'' dedi.

(FT-İC)

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209