Ev hanımlarının tabure mesaisi

Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde ev hanımlarının çoğu, taburelerin hasır kısımlarını örüp, ev bütçesine katkı sağlıyor

Ev hanımlarının tabure mesaisi

Ümit Yorulmaz / Muzaffer Demir'in haberi

Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde ev hanımlarının çoğu, taburelerin hasır kısımlarını örüp, ev bütçesine katkı sağlıyor.

İlçenin neredeyse tamamında kadınlar, evlerindeki günlük işleri tamamladıktan sonra soluğu taburelerin başında alıyor. Kadınlar, hem sohbet edip, hem de kendilerine çeşitli üreticilerden gelen taburelerin hasır olan oturma kısımlarını örerek, karşılığında küçük de olsa ücret alıyor.

Ağaç ve oymacılık işleriyle tanınan Bozkurt'ta, Merkez Mahallesi Hikmet Aydoğan Sokaktaki Yakamoz Apartmanının kadın sakinleri de, havanın soğuk olmasına aldırış etmeden apartman önünde toplanıp, hasır tabure örüyor.

Apartman sakinlerinden Medine Şentürk (43), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 yıldır hasır tabure ördüğünü söyledi.

Bir kişinin, performansına göre günde 10-15 tabure örebildiğini belirten Şentürk, parça başına 1 lira 20 kuruş aldıklarını, bu sayede evlerine ayda 300 lira ek gelir sağlayabildiklerini bildirdi.

Şentürk, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün, kendileri için normal günlerden farklı olmadığını ifade ederek, ''Bize her gün 8 Mart'' dedi.

Aynı mahalledeki Akbaş Apartmanında oturan Şerife Kazan (48) da, 10 yıldır bu işi yaptığını belirterek, ''Ben emekli hanımıyım, emekli maaşı yetmediği için ek gelir olarak tabure örüyorum'' diye konuştu.
 
Elif Aslan (41) ise, 10 yıldır tabure ördüğünü, bu sayede şoför olan eşine destek verdiğini söyledi. Bu şekilde dört çocuklarını okuttuklarını dile getiren Aslan, ''Tabure örerek evime ayda en az 300 ila 350 lira arasında ek gelir sağlıyorum, bu sayede geçiniyoruz'' diye konuştu.
    
İlçede kadınlar çalışmak istiyor
   
Bozkurt ilçesinde, çalışıp para kazanmak, aile bütçesine katkı sağlamak isteyen ev hanımları, İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezince düzenlenen kurslara ilgi gösteriyor.

Bu kapsamda, giyim ve hasta bakım kurslarına toplam 91 kadın başvuruda bulundu. Giyim kursuna müracaat eden 45 kadından 25'i ilçe terminali altında faaliyet gösteren Uğur Giyimde eğitime başladı. Kurs, 16 Mayıs'a kadar devam edecek.

Şirket sahibi Uğur Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurs sonunda kursiyerlerin yüzde 60'ının işe alınacağını söyledi.

Hasta bakımı kursu için müracaat eden 46 kişi arasından 25 kursiyer, İŞKUR tarafından belirlenecek. Kursu başarıyla bitirip hasta bakıcısı belgesi alan kursiyerler, iş başvurusu yapabilecek.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209