En doğal yoldan yüzde 60 daha çok verim

Kültür mantarı üreterek geçimini sağlayan Edrineli işçi, Bulgaristan ziyaretinde gördüğü bir tekniği kendi çiftliğinde uyguladı ve yüzde 60 daha fazla verim aldı.

En doğal yoldan yüzde 60 daha çok verim

Edirne’de solucan humusu üretimi yapan 52 yaşındaki Mehmet Can, organik gübre olarak kullanılan solucan humusunun kolay elde edilen ekonomik bir gübre olduğunu söyledi.

Kültür mantarı üreterek geçimini sağlayan evli ve 2 çocuk babası Mehmet Can, 1999 yılında iş seyahati için gittiği Bulgaristan’da, kırmızı Kaliforniya solucanının humusunu gübre olarak kullanan çiftçilerle tanıştı. Humus üretimini Türkiye’de yapmak için harakete geçen Can, üretim için Sarayakpınar, Hacıumur, Büyükdöllük ve Hasanağa köylerinde tesisler kurdu.

Solucan humusunun Amerika, Asya ve Avrupa ülkelerinde yaygın olarak üretildiğini söyleyen Mehmet Can, beslemek için gerekli olan besinin rahatlıkla temin edilebileceğini kaydetti. Can, "Çiftçiler; tarla, ahır ve bahçeden çıkan atıklarla solucanları kolaylıkla besleyebilir. Böylece gübre maliyeti sıfıra indirilir" dedi.

BİTKİLERDE VERİM ARTIŞI SAĞLIYOR

Humusun bitkilerde verim artışı sağladığını dile getiren Can, "Humusla taneli bitkiler olan buğday, ayçiçeği, kanola ve mısırda yüzde 30 ile yüzde 50 arasında verim artışı; patates, soğan ve turp gibi bitkilerde de yüzde 40 ile yüzde 70 arasında verim artışı sağlıyor. Bulgaristan’ın yüzde 70’lik bölümü organik üretim yapılan beyaz bayraklı bölgedir. Bizde bu şekilde bir bölge kalmadı. Her tarafı kirlettik. Humus üretirsek biz de aynı ölçüye geliriz. Üretim yapmak isteyen herkese yardımcı olmaya hazırım. Türkiye topraklarının erozyon ve verimsizlikten kurtulmasının tek yolu konvansiyonel gübre yerine humus kullanılmasıdır" dedi.

Değişik solucan türleriyle üretim yapan Mehmet Can, gelecek vaadeden kârlı bir yatırım olduğunu söyleyerek, bu işi yapmak isteyenlere çağrıda bulunuyor.

Daha fazla bilgi almak için aşağıdaki site linkini ziyaret edebilirsiniz...

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209