Elektrikte yeni sübvansiyon olmayacak

EPDK Elektrik Piyasası Başkanı Ahmet Ocak, bütün şirketleri serbest tüketici yaptıklarını belirterek, yeni bir sübvansiyon olmayacağını şirketlerin hazırlıklarını yapmasını istedi.

Elektrikte yeni sübvansiyon olmayacak

EPDK Elektrik Piyasası Başkanı Ahmet Ocak, bütün şirketleri serbest tüketici yaptıklarını belirterek, ''Gelecekte bütün sanayiciler, tüketiciler artık bir sübvansiyon olmayacağını göz önüne alarak bütün hazırlıklarını yapmaları, durumlarını gözden geçirmeleri gerekiyor'' dedi.

Ocak, İSO tarafından Meclis Salonunda düzenlenen ''Değişen ve Gelişen Türk Enerji Piyasasında Elektriğin Uygun Maliyetli Tedariki, Yerinde Üretimi ve Satışı'' başlıklı seminerde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin enerji ihtiyacına işaret ederek, bütün kaynaklar en hızlı şekilde devreye sokulsa dahi bunların 4-5 yıl zaman alacağını söyledi.

Yapılan projeksiyonlara göre daha büyük güçlerle, kaynaklara ihtiyaç bulunduğunu, bunun içinde nükleer santrallerin de yer aldığını dile getiren Ocak, lisanssız üretimde gelinen duruma ilişkin şu bilgileri verdi:

''Elektrik piyasasında 5 tarife grubu var. Mesken, ticaret, sanayi gibi abone grupları var. Biz bütün şirketleri serbest tüketici yaptık. Gelecekte bütün sanayiciler, tüketiciler artık bir sübvansiyon olmayacağını göz önüne alarak bütün hazırlıklarını yapmaları, durumlarını gözden geçirmeleri gerekiyor.

Yalnızca kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kojenerasyon tesisi, mikrokojenerasyon tesisi yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı kurulu gücü azami 500 kw olan üretim tesisi kuran gerçek ve tüzel kişiler, şirket kurma ve lisans alma yükümlülüğünden muaf. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisi kuranlar, ihtiyaçlarının fazlasını YEKDEM'e (Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması) satabilir. Bu konuda gerçek ve tüzel kişi farkı yok. Abonelik yeterli, satış kısıtı yok. Ancak üretilen elektriğin ikili anlaşmalarla satılması söz konusu değil.''

Türkiye tüketiminin yüzde 16'sını serbest tüketici tüketiyor

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Elektrik Piyasa Hizmetleri ve Mal Uzlaştırma Dairesi Başkanı Nezir Ay da piyasadaki dengeleme sistemi hakkında bilgi vererek, serbest tüketici işlemlerinin hangi prosedürlere dayandığını anlattı.

Ay, şu anda Türkiye tüketiminin yüzde 16'sının serbest tüketici vasıtasıyla tüketildiğini, şeffaf, rekabetçi ve serbest tüketici hakkının daha rahat kullanılabilir olduğu bir piyasa öngördüklerini söyledi.

Önümüzdeki yıl itibariyle konutlar hariç tüm tüketicilerin serbest tüketici olabilecekleri beklentisi içinde olduklarını ifade eden Ay, 2015'de konutlar dahil tüm tüketicilerin serbest tüketici olabileceğini ve bunun için altyapıyı hazırlamaya çalıştıklarını söyledi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209