EKONOMİK FREN CAN ACITTI

ASKON Genel Başkanı Mustafa KOCA 3. Çeyrek büyüme rakamları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

EKONOMİK FREN CAN ACITTI
“Üçüncü çeyrekle ilgili olarak ortaya çıkan büyüme hızı beklentilerin de altında kaldı. Bu durum önemli bir sinyaldir. Ekonomi yönetiminin bu kadarını beklediğini sanmıyorum. Yani ekonomiyi daraltmak isterken kredileri aşağı çekmeye çalışırken bu kadar da olumsuz sayılabilecek bir sonuç gelmesini istemiş olabileceklerini düşünemiyorum. Ancak şu anda krizin en etkin olduğu yıl olan 2009 yılında düştüğümüz bir büyüme seviyesine düşmüş olduk. Bu sonuç güzel bir sonuç değil ve hep altını çizmeye çalıştığımız gibi, fazla büyümeden kaynaklı bir kısım riskleri kontrol altına alayım derken bu sefere küçülmenin getirdiği sıkıntılarla uğraşmak zorunda kalacağız.

Şimdiye kadar büyümeyi kontrol altında tutarak enflasyonu, kontrol ettik, paradoksal olarak işsizliği azalttık ancak her halde bu nokta bizi iyiden iyiye zorlayacak gibi. 

 Geçen yıl % 8.5 büyüme gerçekleştirmiştik ve hemen hemen bütün dünyaya bu sonuçla övünç mesajları gönderdik. Bu konuda Çin ile yarışmamamızın hazzını yaşadık. Ancak galiba biraz abarttık. Şimdi ne olacak?

Yeniden sanayi çarklarının dönüş hızını artırmak, ihracat rakamlarında yeniden iyi sonuçlar almak önemli meseleler. Nasıl yapacağız da bunları başaracağız. 

Koca:  2012’de herkesi aşırtmış bulunuyoruz. % 4-5 arasında tahminler vardı.  Şimdi % 3’ü yakalayabilmek için son çeyrekte % 4 büyüme gerçekleştirmemiz lazım. Böyle bir hareketi de gözlemlemiyoruz. Bu durumda 2012 senesini % 2.5’lar seviyesinde kapatmış olacağız. Bunun etkisi maalesef önümüzdeki yıla da sirayet edecektir. 

Özel sektör kamuya göre daha fazla tedbirli davranmak ve faaliyeti yavaşlatmak gibi bir tercih ortaya koymuş. İşin esası, ekonomide dinamizmi oluşturma imkanı özel sektörün yatırım kabiliyetiyle ilgilidir. Dolayısıyla ne yapıp edip büyümeyi artırıcı politikaları devreye sokmamız gerekir. Tedbirse yeterlidir. Artık tutuculuk, ciddi anlamda zarar vermeye başlamıştır. 

               ASKON
  Anadolu Aslanları İşadamları Derneği

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209