EBSO'dan teşvik yorumu: Gurur duyduk

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ''Görüşlerimizin yeni teşvik sisteminde yer bulmuş olmasından gurur duyduk'' dedi.

EBSO'dan teşvik yorumu: Gurur duyduk

Yorgancılar, düzenlediği basın toplantısında, büyümesini sürdüren Türk sanayisinin yeni teşvik düzenlemesini hak ettiğini, sistemin olumlu gelişmeleri tetikleyecek düzenlemeler içerdiği kaydetti.

Türkiye'nin 173 milyar dolar ara mal ithalatı yaptığını, Türkiye'nin her 100 dolarlık üretiminde 43 dolarlık ithal ürünün kullanıldığını, bu ithalatı aşağı çekmeyi amaçlayan bir teşvik sisteminin hazırlandığını dile getiren Yorgancılar, ''Son derece olumlu bir politika ortaya kondu. İhracat ve istihdam hariç yeni teşvik sistemi bizim söylediklerimizin aynısı olarak çıktı. Yatırımı, üretimi destekliyor. Cari açığı düşüren yerli üretimi artıran, ithalatı azaltan bir politika benimseniyor. İhracat ve istihdamı destekleme yönleri bize göre eksik kaldı. Yerli malı kullanımı da tam olarak oturmadı. Eksikler var ancak düzeltilir'' dedi.

Yeni teşvik sistemine göre organize sanayi bölgesindeki yatırımların bir alt bölgedeki teşviklerden yararlanabileceğini, bunun EBSO tarafından gündeme getirildiğini belirten Yorgancılar, İzmir'deki 10 organize sanayi bölgesinin toplam alanının üçte birinin boş durumda olduğu gerçeğinden hareketle yaptıkları çalışmanın Türkiye'ye model olduğunu ifade etti.

Yorgancılar, ''Doğru fikir olduğu müddetçe benimseniyor ve Türkiye'ye model hale geliyor. Görüşlerimizin yeni teşvik sisteminde yer bulmuş olmasından gurur duyduk. Yatırım indiriminin tekrar uygulanması ve turizme özel teşvik verilmesi önerilerimiz de teşvik sistemi içinde yer buldu'' dedi.

Yorgancılar, geçen dönemde İzmir'in 1'inci Manisa'nın ise 3'üncü bölge içinde yer alması nedeniyle yatırımların Manisa'ya kaptırıldığı yönünde eleştiriler bulunduğunu hatırlatarak, yeni teşvik sisteminde İzmir ile Manisa arasındaki teşvik farklılıklarının devam ettiğinin gözlendiğini kaydetti.

Komşu iller arasındaki haksız rekabetin giderilemediğini, komşu iller arasındaki farkın en fazla 1 derece olması gerektiğini söyleyen Yorgancılar, yeni teşvik sisteminde enerji desteğinin sınırlı kaldığını ifade etti.

Sağlık turizminin stratejik yatırımlar içinde bulunmamasının İzmir'in sağlık temasıyla hazırlandığı EXPO sürecinde önemli bir eksiklik olacağını ifade eden Yorgancılar, bu konuda il bazlı bir destekleme yapılmasını talep edeceklerini ifade etti.

Yorgancılar, bir süre önce İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun İzmir ile Manisa arasındaki yatırım farklılıklarını ''Manisa lobisinin gücüne'' bağladığıyla ilgili söylemini hatırlatan bir gazetecinin sorusuna, ''Diğer üçüncü bölgelere baktığımız zaman Manisa üçüncü bölgede olacak bir ilimiz değil. Normalde ikinci bölgede olması gereken bir il. Takdir tamamen hükümetimizin. Lobi de belki burada bir faktördür diye söyleyebiliriz'' yanıtını verdi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209