Çek Cumhurbaşkanı'ndan stratejik ortak çıkışı

Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Klaus 'İhracatımıza, ticaretimizde Türkiye'ye de öncelik vererek ve Türkiye'yi stratejik bir ortak olarak görerek, ticaretimizi ve ekonomimizi ilerletmek istiyoruz''

Çek Cumhurbaşkanı'ndan stratejik ortak çıkışı

 Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus, Türkiye'yi stratejik bir ortak olarak görerek, ticaretlerini ve ekonomilerini ilerletmek istediklerini söyledi.

Klaus, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye-Çek Cumhuriyeti İş Forumu'nda, altı yıldan sonra Türkiye'ye tekrar bir ziyarette bulunduğunu ve şu ana kadar temaslarının çok dostane ve verimli bir ortamda gerçekleştiğini söyledi.

Türkiye'ye, çok açık bir şekilde işbirliğini olabildiğince genişletmenin Çek Cumhuriyeti için de faydalı olduğunu söylemeye geldiğini ifade eden Klaus, siyasi, sosyal, ticari, savunma dahil tüm konularda işbirliğine hazır olduklarını vurguladı.

Klaus, ''Biz, Türkiye'nin ekonomisinin gücünün bilincindeyiz. Son iki sene içerisinde ekonominizin gelişmesinde ulaştığınız rakamlar ile Çin'i geçtiğinizin bilincindeyiz. Bu konuda gerçekten sizi takdir etmek lazım. Sizi kıskanabiliriz bile'' diye konuştu.

Avrupa'nın bir durgunluk içerisinde olmasının Çek ekonomisini frenlediğine dikkati çeken Klaus, Çek Cumhuriyeti'nin ihracatının yüzde 85'inin Avrupa Birliğine yapıldığını, Türkiye'de ise bu oranın bu rakamın yaklaşık yarısı kadar gerçekleştiğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e seslenen Klaus, ''Sayın Cumhurbaşkanı, eğer ihracatınızın yüzde 85'i Avrupa Birliğine olsaydı, o 9.6'lık gelişmeyi kaydedebilecek miydiniz? Bunu bilemiyorum. Ama buraya gelişimizin bir nedeni de budur. İhracatımıza, ticaretimize çok yönlülük kazandırarak, Türkiye'ye de öncelik vererek ve Türkiye'yi stratejik bir ortak olarak görerek, ticaretimizi ve ekonomimizi ilerletmek istiyoruz'' dedi.

-''Galiba Türkiye Avrupa Birliğini pembe gözlüklerle görüyor''-

Avrupa Birliği konusundaki isteğini anladıkları Türkiye'nin birliğe tam üyeliğini tümüyle ve içtenlikle desteklediklerini dile getiren Klaus, şöyle devam etti:

''Burada şahsi bir görüşümü de belirtmek istiyorum. Türkiye'ye gelişimde her zaman hissettiğim bir şey bu. Galiba Türkiye Avrupa Birliğini pembe gözlüklerle görüyor. Aşırı güzel görüyor. Bazen o gözlükleri indirmek faydalı olabilir. O pembe renk konusunda bir şey eklemek istiyorum. Geçen hafta bir göz operasyonu geçirdim, bir rahatsızlığım vardı. Şu anda dünyayı çok daha renkli, çok daha pembe görüyorum. Yakın gelecekte, Avrupa Birliğinin kalelerinden birine giderek belki oraları da daha pembe olarak görebileceğim, yeni durum içerisinde.''

Uçaktan indiği saatten itibaren son altı yılda, Ankara'da, Türkiye'de nelerin değiştiğini gördüğünü vurguluyan Klaus, kendisine gösterilen makroekonomik göstergelerin, rakamların çok ilginç olduğunu, gördüğü şeylerin de bu rakamların doğruluğunun bir göstergesi konumunda bulunduğunu söyledi.

Kendisini fazla memnun etmeyen konunun Türkiye'deki hava şartları olduğunu belirten Klaus, ''Bizler küresel ısınmanın gerçek inanıcıları olarak gerçekten üzüldük, burada bu kadar kar görmeye'' diyerek espri yaptı.

-''En büyük iş adamı heyeti''-

 Çek Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Martin Kuba ise yaptığı konuşmada, tarih boyunca Çek Cumhuriyeti'nden herhangi bir ülkeye giden en büyük iş adamı heyetinin Cumhurbaşkanı Klaus'a eşlik ettiğini söyledi.

Çek Cumhuriyeti'nin ve Türkiye'nin uzun vadeli anlamda ortak olduklarına işaret eden Kuba, son on yıl boyunca iki ülke ekonomisinin de çok ciddi değişikliklerden geçtiğini, iki ülke arasındaki ticaret hacminin on katına çıktığını, 2011'de 3 milyar ABD doları seviyesine yaklaştığını belirtti.

Bu ticaret hacminin iki ülke arasında dengeli olduğuna dikkati çeken Kuba, karşılıklı yatırımlar ve üçüncü pazarlarda işbirliğinin, ilişkinin bu aşamasında çok önemli platformlar oluşturduğunu ifade etti. Kuba, ''Biz Çek tarafı olarak gelecek için Türkiye'de çok büyük fırsatlar ve olanaklar görüyoruz'' dedi.

Çek tüketiciler ve şirketlerin Türk mallarının kalitesinin bilincinde olduğunu ifade eden Kuba, bu sayede Türkiye'nin Çek Cumhuriyeti'ne ihracatının da giderek arttığını vurguladı.

Dış ticaretin çok yönlü olmasının Çek sanayisi için önemli olacağına değinen Kuba, bu çerçevede Türkiye'nin öncelikli ülkeler arasında geldiğini, iş adamlarını ve şirketleri bu konuda desteklediklerini kaydetti.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209