'Cari açık 55 milyar dolara gerileyecek'

OYAK Yatırım Menkul Değerler AŞ Ekonomisti Gülay Elif Girgin, bu yıl cari açığın 55 milyar dolar seviyelerine gerilemesini öngördüklerini söyledi.

'Cari açık 55 milyar dolara gerileyecek'

Girgin, son ekonomik gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada, TL'nin dolar karşısında 2011 sonu seviyelerine göre güçlendiğini belirtti.

Bu güçlenmede, Merkez Bankası'nın son dönemde piyasaya 5-6 milyar dolar seviyelerinde müdahalede bulunmasının etkisinin unutulmaması gerektiğini dile getiren Girgin, Türkiye'nin 2012 yılında ödemesi gelen borçlarının miktarı ve genel dünya ekonomik durumu gözüne alındığında önümüzdeki dönemde TL/dolar paritesinin çok dalgalı bir seyir izleyeceğini ifade etti.

Enflasyon oranlarıyla ilgili beklentilerini de paylaşan Girgin, enflasyonun bu yıl uzunca bir süre Merkez Bankası'nın yüzde 5'lik hedefinin hayli üzerinde ve iki haneli seviyelerde seyredeceğini, Merkez Bankası'nın da bu durumun farkında olduğunu söyledi.

Sadece son çeyrekte baz etkisi ile iki haneli rakamlardan tek haneye bir kayış görüleceğini dile getiren Girgin, ''Fakat açıktır ki 2012 yıl sonu seviyesi yüzde 5'in üzerinde olacaktır. OYAK Yatırım olarak beklentimiz yüzde 8 seviyesidir'' dedi.

Bütçe performansı

2011 yılı bütçe performansı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Girgin, son çeyrekte yüzde 8 civarında olması beklenen büyüme rakamlarının vergi gelirleri ile ciddi şekilde desteklendiğini ifade etti.

Bunun yanısıra 13,3 milyar liralık bir kaynağın vergi barışından sağlandığını belirten Girgin, ''2012 yılında gelirler tarafına vergi gelirlerinin 2011 yılı kadar yardımcı olmayacağı açıktır. Vergi barışından gelen kaynağın da 2011 yılı kadar güçlü olmayacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.

Özellikle gider tarafının katılığı ve o tarafta önlem almanın zorluğu nedeniyle bütçe performansını gelirler tarafının belirlediğini dile getiren Girgin, ''Bu bağlamda, enflasyon kadar arttırılmış giderler varsayımı altında bile 2012 yılında bütçe performansı 2011 yılı kadar güçlü olmayacaktır'' öngörüsünde bulundu.

''Cari açık gerileyecek''

Cari açığa ilişkin de konuşan Girgin, 2011 Kasım ayında cari açığın yıllık bazda hafif bir gerileme ile 77 milyar civarında gerçekleştiğini hatırlattı.

Türkiye'nin üretim yapısı nedeniyle ithalatın her zaman ihracatın üzerinde seyrederek, dış ticaret açığına sebep olduğunu belirten Girgin, şunları söyledi:

''Cari açığın en büyük nedeni dış ticaret açığıdır. Hatırlanacağı üzere 2009 yılında ekonomik daralma ile bir önceki yılın rakamı olan 45 milyar dolara göre ciddi bir gerileme ile 14 milyar dolara gerileyen bir cari açık verilmişti. 2012 yılında biz daralma beklentimiz paralelinde cari açığın 55 milyar dolar seviyelerine gerilemesini öngörüyoruz.''

Avro Bölgesi'ndeki borç krizinin geldiği noktayı da değerlendiren Girgin, Avrupa'daki sorunların, ülke liderlerinin deyimiyle ''çok uzun sürecek bir döneme etki edeceğini'' düşündüğünü belirtti.

2012 yılında durumun 2011 yılından daha iyi bir düzeyde olmasını beklemediğini ifade eden Girgin, Avrupa'nın bu durumdan kurtulması için büyümeye geçmesi ve yeni kaynaklar bulması gerektiğini ancak yakın gelecekte böyle bir ihtimalin pek söz konusu görünmediğini sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209