Bilinçsiz alışveriş can yakıyor!

11 ayın sultanı Ramazan başladı. İftar ve sahurda keyifli sofralar kurmak isterken, bütçenizi sarsmayın. Uzmanlar 'bilinçsiz alışveriş zarar verir' diyor

Bilinçsiz alışveriş can yakıyor!
 Ramazan ayının gelmesiyle birlikte herkesi bir heyecan sararken, iftar ve sahurda keyifli sofralar kurmak isteyenlere alışveriş uyarıları geldi. Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, Ramazan ayının getirdiği hazla insanların bilinçsizce alışverişe yöneldiğine dikkati çekti. Ramazan'da öğünün azalmasına rağmen gıda tüketiminin 2-3 katına çıktığını vurgulayan Dinç, "Normal zamanda yarım kilo alan vatandaş, Ramazan'da ölçüyü kaçırarak 2'şer, 3'er kilo alıyor. Aynı market ve aynı ürün yerinde duruyor ama ne hikmetse alışveriş arabasını doldurmadan çıkmıyoruz" dedi.

FİYATLARI YÜKSELTİYOR
Tüketicilere, alışverişlerini normal sezondaki gibi yapmaları gerektiği uyarısında bulunan Dinç, alışveriş arabalarını doldurma sevdasının pahalıya mal olduğunu anlattı. Dinç, bilinçsiz alışverişin arz talep dengesini bozduğunu dile getirerek, "Ramazan bereket ayıdır diyerek, vatandaşların alışveriş arabalarını doldurma sevdası piyasalarda talep patlamasına sebep oluyor. Yapılan fazla alışveriş ile talebin artması ürünlerin fiyatını yükseltiyor. Alışverişimizi yine normal sezondaki gibi küçük ölçeklerde yaparsak talebin aşırı şişmesini engelleyebilir ve fiyatların normal seyrinde kalmasını sağlarız. Küçük ölçeklerde alışveriş yapmak sağlıklı gıda tüketimi için de fırsat olacaktır" dedi.

AÇ OLMAYIN
Dinç, Ramazan ayında tok karna ve sabah vakitlerinde yapılan alışverişin bilinçsiz tüketime engel olabileceğini ifade etti. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferdi Tanır da, Ramazan'da alışveriş için en uygun zamanın, sabah serinliği veya iftardan sonra olduğunu ifade etti. Tanır, şunları söyledi: "Aç karınla yapılan alışverişlerde karar vermekte acele ediliyor, normalin üzerinde tüketim maddesi kontrolsüz olarak sepetlere dolduruluyor. Kişi, beyninde açlık hissi oluştuğu için, sindirimi kolay yiyecekler yerine yağlı ve ağır yiyecekler ile gazlı içeceklere yöneliyor."

Takvim

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209