BASIN AÇIKLAMASI "İHRACAT ÜMİT VERDİ"

ASKON Genel Başkanı Mustafa KOCA, Kasım ayı ihracat rakamlarının açıklanması dolayısıyla yaptığı açılamada: “İhracat gelişiminin memnuniyet verici olduğunu ve ümitleri artırdığını” ifade etti. Açıklama şu şekilde:

BASIN AÇIKLAMASI

 Ülkemiz her şeye rağmen ekonomik gelişimine devam etmektedir. Bunun en güzel örneğini ihracatta veriyoruz. Her şeye rağmen değişimin altında, hem küresel krizin stresini, hem terör belasının etkisini ve hem de komşularımızda yaşanan sıkıntıları kastediyorum. Eğer bu konularda da olumlu gelişmeleri yakalayabilirsek o zaman gerçekten ‘bizi tutana aşk olsun’ diyebileceğiz. 

 

Ekonomik krizin dünyayı etkilemeye devam ettiği bir düzlemde 12 aylık ihracatımızın 150 milyar doların üzerine çıkmış olması, 2023 hedeflerinin yakalanacağına en güzel delil teşkil etmektedir.

Avrupa krizden çıkamadı ve bizim ihracatımız ciddi anlamda bu bölgelere geriledi. Artık eskiden olduğu gibi ihracatımızın %55’lerini bu tarafa yapmıyoruz. Ancak yeni pazarlar bularak açıklarımız kapattık hatta atraksiyon dahi yapmayı başardık bu önemli bir gelişmedir.

 

Kasım ayı itibariyle Avrupa pazarından da hareketlenmelerin olduğunu görüyoruz. % 17’lik bir artış gerçekleşti ki bu son derece önemlidir. Eğer krizi atlatma mümkün olur ve 2013’de daha iyi bir performans söz konusu olursa o zaman bizim artık ilk hedef olarak 200 milyar dolarlık bir çıpaya kilitlenmemiz gerekecektir.

Bu konumda aylık 14 milyar dolarlık ihracat başarılabiliyorsa, biraz daha açılan pazarda bu hedef rahat yakalanabilir diye düşünüyoruz.”

 

KOCA: “Sadece ihracatı geliştirmeyi düşünmek değil, büyüme stratejilerini ve bölgesel entegrasyon anlayışını da gözden geçirmeliyiz.”

 

“Esasen biz şimdi artık sadece ciroların yakalanmasıyla yetinmeyip, ileri derecede katma değer üreten ürünlere ve stratejik değerlere yönelmenin hesaplarını yapıyoruz.

Çünkü gerçekten pazar çok dinamik ve rekabet çok yüksek.

 

Bir taraftan bu tarz gelişmeleri irdelerken diğer taraftan ülkemizin büyüme stratejileri ve bölgesel entegrasyon projeksiyonları ile ilgilenmeye çalışıyoruz. Zira yarın bu tarz bir atılımla ancak doğru yerleri yakalama fırsatımız olacak. 

152 milyar dolar ihracat karşısında 237 milyar dolar ithalat yapıyoruz. Dış Açık sistematik olarak düşüyor. Bu düşüşü anlamlı bir şekilde yönetmek ve dış ticaret dengesini yakalamak gerekecek. Açıklarımızın sebeplerini biliyoruz. Makro politikalar da o istikametlere yönelirse inşallah ülkemiz çok daha iyi yerlere yürüyecektir.”   

 
ASKON

 Anadolu Aslanları İşadamları Derneği

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209