Bankaların elini güçlendirecek 2 adım

Küresel ekonomik krize karşı Türk finans sektörünü koruyucu adımlar atan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bankacıların elini güçlendirecek iki karar daha aldı.

Bankaların elini güçlendirecek 2 adım

Bankaların bono ve tahvil ihracında süresi azalanlarda dikkate alınacak oran yüzde 50 olarak belirlendi. Dövize endeksli varlık ve yükümlülüklerde, 31 Aralık 2013 tarihine kadar yabancı para likidite yeterlilik oranı hesaplamasında dikkate alınacak.

Bankaların vadesi dolan tahvil ve bonolarını bilançolarında süresi bir ayın veya bir haftanın altına indiğinde bilançolarında nasıl göstereceği konusunda belirsizlik olduğunu aktaran üst düzey bir yetkili bu oranın yüzde 50 olarak belirlenerek karışıklığın giderildiğini ifade etti.

BDDK'nın Bankaların Likidite Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmî Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı.

Yönetmeliğe göre, 31 Aralık 2013 tarihine kadar dövize endeksli varlık ve yükümlülükler, yabancı para likidite yeterlilik oranı hesaplamasında, yabancı para cinsinden varlık ve yükümlülük olarak dikkate alınacak.

Toplam likidite yeterlilik oranı hesaplamasında ise Türk parası cinsinden varlık ve yükümlülük olarak dikkate alınmaya devam edilecek. Yönetmeliğe ayrıca, diğer kaynaklar grubunda yer alan "ihraç edilen menkul kıymetler" hesabının altına, "bonolar" ve 'tahviller' eklendi. Yönetmelik, 31 Aralık 2011'den geçerli olmak üzere, dün yürürlüğe girdi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209