At arabasıyla başladı, 133 araçlık filo kurdu

At arabasıyla yağ satarak başladığı iş hayatında kariyer basamaklarını hızla tırmanan iş adamı, Kocaeli'de kardeşleriyle kurduğu fabrikada 265 kişiye istihdam sağlıyor.

At arabasıyla başladı, 133 araçlık filo kurdu

Babasını küçük yaşta trafik kazasında kaybeden, bir gıda şirketinin yönetim kurulu başkan yardımcısı Vezir Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 14 yaşındayken babasının vefatının ardından iki erkek kardeşiyle evin yükünü omuzladıklarını, küçük yaşta çalışmaya başladıklarını söyledi.

Kara, kardeşleriyle at sırtında 5 yıl yağ sattıklarını, ekonomik durumları düzelince at arabası satın aldıklarını belirtti.

Uzun süre at arabasıyla yağ sattığını kaydeden Kara, ''Kazandığımızı biriktirerek işimizi büyütme kararı aldık. Bunun için kamyonet satın almamız gerekiyordu. Müşterilerime giderek toptancılık yapacağımı söyledim ve verdiğim malların parasını topladım. 1979'da 59 liram oldu. Bunu sermaye yaptık. Babamın bir arkadaşından da yardım alarak kamyonet satın aldık'' dedi.

İstanbul'da kamyonetle seyyar satıcılık yaptıklarını ifade eden Kara, ''Bir gün Kağıthane'den gelirken fabrikadan 10 kasa çamaşır suyu aldım ve 500 metre ilerideki bir bakkala hepsini sattım. Satışların iyi gittiğini anlayınca bir kamyon dolusu çamaşır suyu daha aldım ve 7 günde hepsini sattım. Para kazandıkça işlerimi büyüttüm. Daha sonra kamyon aldım'' diye konuştu.

İzmit'te dayısının yardımıyla işleri büyüttüklerini kaydeden Kara, 1981'de Körfez ilçesinde 90 metrekarelik dükkanda şirket kurduklarını ve çeşitli markaların bayiliklerini alarak büyümeye çalıştıklarını belirtti.

Büyüme sürecinde İzmit'te 600 metrekare dükkan kiraladıklarını, daha sonra da Gölcük yolunda 20 bin metrekarelik arazi satın alarak üretime başladıklarını ifade eden Kara, şöyle devam etti:

''Şu anda 14 bin metrekare kapalı alana kurulu iş yerimizle sektörde faaliyet gösteriyoruz. 265 kişiyi istihdam ediyoruz. Bakliyat sektörüne girdiğimizde ise bir marka oluşturmamız gerekiyordu. Ağabeyim ve kardeşim marka isimleri önerdi. Ben de annemin adını düşünmüştüm. Düşündüğüm isim seçildi. Daha sonra ben de dedim ki 'öyle bir ürün yapalım, annemize verdiğimiz değer neyse ürettiğimiz mamul de o kadar kıymetli olsun. Şimdi bu marka her şeyimiz. Şu anda bu isim altında 148 farklı ürün üretiyoruz. En iddialı olduğumuz, yağ ve bakliyat ürünleri. Annemize sevgimiz marka oluşturmamızı sağladı. Ürettiğimiz yağ ve bakliyat ürünlerini Sakarya, Yalova, Düzce ve Bolu'ya gönderiyoruz. Hedeflerimiz arasında ihracat var.''

-Gençlere tavsiye-

Ticarete sıfırdan başladığını söyleyen Kara, gençlere çok çalışmalarını tavsiye etti.

''Yüce Allah 1 buğday atmadan 72 buğday vermez'' diyen Kara, şöyle konuştu:

''Böyle yaptık ve bereketli bir ticaret hayatına sahip olduk, başarıyı bu şekilde yakaladık. Özellikle üniversite öğrencileri sektörlerinde nasıl başarılı olabileceklerini düşünsünler. Gençler hayal edecekler, o hayallere ulaşabileceklerine inanacaklar ve o inançları doğrultusunda da çalışacaklar. Toptancılık yaparken bir kamyonum varken 'Allahım bana 500 metrekare bir dükkan verir misin' dedim, şimdi 500 metrekare değil 20 bin metrekare dükkanım oldu. 1 kamyon isterken şu an 133 araçtan oluşan filomuz var. Ticaret adamı olarak başarımın sırrını çok çalışmakta buluyorum. Gençlerimiz hiçbir zaman başkalarının gölgesinde yürümesinler. En zor durumlarda bile çıkış yolunu kendileri bulmalılar. Bir hedef koysunlar, daha sonra da o hedefe ulaşmak içinde çalışsınlar. Başarıyı ancak böyle sağlayabilirler.''

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209