Yusuf Ziya Özcan’ın son günü

10 Aralık 2007'de YÖK Başkanlığı’na atanan Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın bugün son günü. Önemli işlere imza atan Özcan 'uzatma' sinyali verdi. Gözler Gül'de.

Yusuf Ziya Özcan’ın son günü

YÖK’te devrim niteliğinde adımlara imza atan Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın görev süresi bugün doluyor. Katsayı uygulamasını kaldırarak, çağdışı bir uygulamaya son veren YÖK Başkanı Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan döneminde üniversite sayısı 171’e, öğrenci sayısı ise 3 milyon 817 bine yükseldi. Üniversiteye girişte YGS ve LYS adı altında iki aşamalı sınav sistemine geçildi. Üniversiteler bilim yuvası haline dönüştü. YÖK Başkanlığı için yeniden aday olup olmayacağına yönelik  soruya, “Bu Cumhurbaşkanımızın takdiridne” diye cevap veren Özcan, yeniden adaylık için yeşil ışık yaktı.

YÖK Başkanı Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan, “YÖK Başkanlığı görevi için değişik isimlerin gündeme gelmesine” ilişkin olarak, “Bu konuda ne düşünebilirim? Cumhurbaşkanımızın takdirinde olan bir şey” dedi.

YÖK Başkanlığı görev süresi bugün sona erecek olan Prof.Dr. Özcan, konuya ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı. “Göreve devam etmek ister misiniz” sorusu üzerine Özcan, “Bunlar bizim takdirimiz olan şeyler değil” dedi.

Özcan, “Son günlerde YÖK Başkanlığı görevi için değişik isimler gündeme geliyor. Siz ne düşünüyorsunuz” sorusunu, “Ben bu konuda ne düşünebilirim? Cumhurbaşkanımızın takdirinde olan bir şey. Ne söyleyebilirim ki? Ben atamıyorum ki” diye cevapladı.

“Heyecanlı mısınız” sorusuna “Hayır, her zamanki gibi sakinim” karşılığını veren Özcan, “Merak ediyor musunuz” sorusu üzerine “Hayır, meraklı değilim” dedi.

YÖK’E ALTIN DÖNEM YAŞATTI

YÖK Başkanlığı’na 10 Aralık 2007 tarihinde atanan ve kurumun beşinci başkanı olan Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan, 4 yıllık görev süresince önemli icraatlara imza attı.

YÖK’ten edinilen bilgiye göre, Özcan döneminde üniversite sayısı 103’ü devlet, 61’i vakıf, 7’si vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere 171 oldu. 2007 yılında üniversitelerde 2 milyon 453 bin 664 olan toplam öğrenci sayısı ise 2011 yılında 3 milyon 817 bin 86’ya çıktı.

Aynı dönemde, üniversitelerdeki öğretim elemanı sayısı 45 bin 599’u kadın, 65 bin 896 erkek olmak üzere toplam 111 bin 495 oldu. Üniversitelerin bilimsel yayın sayılarında da artış oldu. 2000 yılında Türkiye kaynaklı bilimsel yayın sayısı 7 bin iken; 2010 yılında bu sayı 28 bine ulaştı.

Öğretim üyesi ihtiyacının karşılanması için Öğretim Görevlisi Yetiştirme Projesi (ÖYP) geliştirildi.
Üniversiteye girişte uygulanan iki aşamalı sınav, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) bu dönemde başladı.

Üniversiteye girişte uygulanan farklı katsayı uygulaması kaldırıldı ve herkes için geçerli olan tek katsayı belirlendi.

“Özgür ve Güvenli Üniversite” çalışması yapılarak, “üniversitelerde rektörün izni ve bilgisi haricinde hiçbir müdahalenin yapılmasının söz konusu olmadığı” vurgusu yapıldı. Farabi Değişim Programı ve Mevlana Değişim Programı hayata geçirildi.

YÖK’ün 5. başkanı olan Yusuf Ziya Özcan, görevi Prof.Dr. Erdoğan Teziç’ten devralmıştı.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209