Türkiye'de Fuhuş 8 yılda 4 kat arttı

Türkiye'de son yıllarda fuhuş sektörü giderek artıyor. Raporlara göre son 8 yılda 4 kat artan fuhuşun temel nedenleri arasında ekonomik sorunlar yer alırken, herhangi bir caydırıcı yaptırımın da bulunmaması fuhuştaki artışı körüklüyor.

 Türkiye'de Fuhuş 8 yılda 4 kat arttı

 BÜNYAMİN GÜLER / ANKARA

Adalet Bakanlığı'nın raporuna göre fuhuş oranlarının 2002 yılından 2010 yılına kadar 4 kat arttığı ortaya çıktı. Fuhuş suçundan 2002 yılında 2 bin 669 kişi hakkında dava açılırken 2007 yılında 4 bin 494 ve 2010 yılında ise 8 bin 409 kişi hakkında dava açıldı. Bu rakamlara göre fuhuş, sadece 'suç' olarak bile sekiz yıl gibi bir sürede dört katına çıktı.

Hazırlanan raporlara göre fuhuş suçunun artışında en önemli nedenin ekonomik olduğu ortaya çıktı. Ekonomik koşullar, fuhuştaki artışı yüzde 91,4 gibi yüksek bir oranla doğrudan etkiliyor. Dünyada da fuhuş, cinsel saldırı, tecavüz gibi suçlar her geçen gün artarken araştırmalar ülkemizde de bu suçların orantısal olarak arttığı ortaya koydu. Adalet Bakanlığı'nın fuhuş, cinsel saldırı ve çocuk istismarı ve müstehcenlik suçları üzerine yaptığı araştırmaya göre geçtiğimiz sekiz yıl içinde bu suçların devamlı olarak arttığı tespit edildi.

YILDA 5 MİLYAR DOLAR DIŞARI AKIYOR

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Uluslararası Göç Örgütü'nün raporunu kaynak göstererek açıkladığı bilgilere göre yabancı kadınların Türkiye'den yılda 5 milyar doları vergisiz olarak yurtdışına çıkardığı görüşünde. Yabancı kadınlar, yurt dışından Türkiye'ye yeni gelecek kadınlara, Türkiye'deki müşterilerinin telefon numaralarını 10 bin dolar karşılığında sattığı da raporda yer alan bilgiler arasında.

FUHUŞ DAVALARI DÖRT KAT ARTTI

Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre adliyelere 2002 yılında fuhuş suçundan 2 bin 669 kişi başvuru yaparken 2007 yılında ise 4 bin 494 kişinin fuhuştan şikâyetçi olarak dava açtığı tespit edildi. 2010 yılına gelindiğinde ise 8 bin 409 kişi fuhuş suçu kapsamında adliyelere başvurarak dava açtı.

ÇOCUK İSTİSMARI 8 YILDA İKİ KATINA ÇIKTI

Cinsel saldırı ve çocuk istismarları konusunda ise 2002 yılında adliyelere 16 bin 43 kişi başvuru yaparken 2007 yılında ise 19 bin 162 kişi başvuruda bulundu. 2010 yılında ise 35 bin 760 kişinin cinsel saldırı ve çocuk istismarından adliyelere başvuruda bulunduğu tespit edildi. 2002 yılı ile 2007 yılı arasında beş yıl gibi bir sürede az bir artış gösteren çocuk istismarı ve cinsel saldırı suçunda 2007 ile 2010 yılları arasında 3 yıl gibi kısa bir sürede iki katına çıkması dikkat çekti.

MÜSTEHCENLİK DAVASI 8 YILDA ÜÇ KAT ARTTI

Bakanlığın verilerine göre Müstehcenlik suçu kapsamında 2002 yılında 818 sanık hakkında kamu davası açılırken 2007 yılında ise bin 808 kamu davası açıldı. 2010 yılına gelindiğinde ise müstehcenlik suçundan 2 bin 200 kişiye dava açıldığı tespit edildi. Bu rakamlara göre müstehcenlik suçu kapsamında 8 yıl gibi bir sürede yüzde 170'lik artış olduğu ortaya çıktı.

FUHŞUN NEDENİ EKONOMİK

Hazırlanan raporlara göre fuhuş suçunun artışında ekonomik nedenlerin olduğunu ortaya koydu. Olumsuz ekonomik koşullar fuhşun temel nedenini oluştururken fuhşa yönlendiren nedenlerden  birincisinin yüzde 91,4 gibi bir oranla ekonomik koşullar olduğu belirtildi. Ekonomik kaygılarla gerçekleştirilen, kırsal bölgeden kente göç  olgusunun da fuhşu arttırdığı tespit edildi. Uyum sorununun yine fuhşa teşvik ettiği belirtildi.

TÜRKİYEDE 100 BİN SEKS KÖLESİ VAR

Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği'nin  (CETAD) yürüttüğü proje kapsamında yapılan araştırma sonuçları ise Türkiye'deki çarpıcı gerçeği gün yüzüne çıkardı. CETAD'ın hazırladığı "Seks Ticareti" konulu rapora göre Türkiye'de 100 bin "seks işçisi" bulunduğu bildirildi. CETAD'ın raporuna göre 56 genelevde yaklaşık 3 bin kadının çalıştığı tespiti yer alırken tescil edilmeyenlerin sayısının 12 bin olduğu aktarıldı. 85 bin kişinin ise yasa dışı yollardan çalıştığı belirtildi.

MANEVİ EĞİTİM EKSİKLİĞİ TETİKLİYOR

Türkiye'de artan fuhuş oranının bir diğer nedeni ise manevi eğitimdeki sorunlar. Türkiye'de 1999 yılında uygulamaya konulan 8 yıllık kesintisiz eğitim ile İmam Hatip Liseleri ve dini eğitimin önünün engellenmesinden sonra da yeni nesil milli manevi ve dini değerlerden uzak yetişti. Son yıllarda bilişim sektörünün gelişmesi ve internete kolay erişim olanakları da fuhuşu tetikleyen bir diğer neden olarak gösteriliyor.

YORUM EKLE
YORUMLAR
HÜRREM
HÜRREM - 11 yıl Önce

FAZLADAN CEZA VERMEK İÇİN YOL
eskiden 2005 ten önce istismar ruh saglıgımı vardı.ruh saglıgı bikere 10 yıl fazladan ceza aldırmak için geldi.normalde veremiyorlar böyle yol bulmuşlar oda tutmadı.uymadı.

HÜRREM BARIŞ
HÜRREM BARIŞ - 11 yıl Önce

ANAYASA MAHKEMESİ İÇ HUKUKA KARIŞAMAYIZ DEDİ.ADALETSİZLİGİ GÖRMEDİ ÇÖZMEDİ.OYSA MAHKEME ŞÖYLE SÖYLEMİŞTİAğır Ceza Mahkemesi, gerekçesinde ''102. maddede cinsel saldırı, 103. maddede çocukların cinsel istismarı suçlarının sayıldığını, bu suçlar arasında fark bulunduğunu, ceza artırımına ilişkin hükümlerin ise tüm suçları kapsayacak şekilde düzenlendiğini'' belirtti. Bu suçlarda ceza artırımının, daha hafif suç için ayrı, daha ağır suç için ayrı belirlenmesi gerektiğine işaret eden yerel mahkeme, bunun Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savundu.

Yanıtla

banu AY
banu AY - 11 yıl Önce

ruh saglıgı bozulmuş kabul edilecek.Avrupa konseyi rest yapın okul başarısına bakın diyor.Biz ugraşamayız.ugraşamazsan ruhsaglıgı bozulmuş kabul edilecek dersin adaletsizlik olacak dersin.Bu bizim zihniyetimiz cinsellik iddia oldumu adaleti düşünemeyiz 15 yıl bide aşagı olamaz adaletsizce dersiniz.oysa düzmece raporlarla insanları içeriye doldurdunuz yetmedi.şimdide raporsuz 15 yıldan az olamaz.sadece iddia bile kendi başına ceza vermeye yeterli yaptınız.adalet bunun neresinde mahkemeye ne gerek var.iddia sahibi iddiasını ispatlamak zorundaydı onu kaldırdınız.delil yoksa sanık yararlanır onu kaldırdınız ama ceza evleri doldu.2005 ten bu yana cinsel suçlarda artma var.kızın biraz arkasında polis alıyor hadi içeri çarptı içeri,dokundu içeri,mektup verdi içeri,buluşmaya çagırdı içeri,belinden tuttu içeri,yakında bakmak bile cinsel istismar olursa şaşırmam.2005 ten bu yana öyle bir zihniyet varkı hava almak bile cinsel istismar olacak.zatenadam tecavüz etmiş haberlerde cinselistismar diyor

SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209