WSJ: Davutoğlu, İran'a güvence verdi

Wall Street Journal, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Tahran ziyaretinde İran’a Ankara’nın Türkiye’nin komşusuna yönelik herhangi bir saldırıya Türk topraklarında izin vermeyeceği güvencesini verdiğini vurguladı.

WSJ: Davutoğlu, İran'a güvence verdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Tahran ziyaretinin etkileri yabancı basında sürüyor. Wall Street Journal gazetesi, Davutoğlu’nun Tahran ziyaretinde İran’a Ankara’nın Türkiye’nin komşusuna yönelik herhangi bir saldırıya Türk topraklarında izin vermeyeceği güvencesini verdiğini vurgularken, “ABD yaptırımları, eğer muaf tutulmazlarsa İran’dan petrol alan Türk şirketlerine zarar verecek” yorumuna yer verdi.

ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Tahran ziyaretini değerlendirdiği haberinde, Ankara’nın Suni ve Şii çatışmasından kaçınma arayışında olduğunu belirterek, Davutoğlu’nun İran’a Ankara’nın Türkiye’nin komşusuna yönelik herhangi bir saldırıya Türk topraklarında izin vermeyeceği güvencesini verdiğini vurguladı.

“BATI İRAN’IN NÜKLEER SİLAH PROGRAMINI SONLANDIRMADA KARARLI”-

Gazeteye göre, analistler, Davutoğlu’nun iki günlük ziyaretinde bir yandan Ankara’nın, Türkiye’nin İran ile arasında giderek artan hassas pozisyonunu vurguladığını diğer taraftan batılı müttefiklerin Tahran’ın iddia edilen nükleer silah programını sonlandırma konusunda kararlı olduğunu söylüyor.

Analistler ayrıca, “ABD yaptırımları Türkiye’ye karşı bağlayıcı olmamasına rağmen, eğer muaf tutulmazlarsa İran’dan petrol satın alan Türk şirketlerine zarar verecek. Türkiye petrolünün yüzde 30’unu İran’dan alıyor ve İran’ın en büyük ham petrol tüketicileri arasında. Bu satın almadaki aksaklık Tahran’ı şiddetli bir şekilde kızdıracak” yorumunu yapıyor.

Öte yandan gazete, çoğunluğu Şii İran’ın ve çoğunluğu Sünni olan Türkiye’nin, hem Suriye hem de Irak da mezhep çatışmalarında kendilerini karşı pozisyonlarda bulabileceğini belirterek, Davutoğlu’nun Tahran ziyaretinde gerilen ilişkileri yumuşatmaya çalışıyor gibi göründüğünü savundu.

ANKA

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209