Bakana 'online medyadan' çağrı

Adalet Bakanı Sadullah Ergin "Yargıda yenilik" yapılacağına dair açıklaması Online gazetecileri harekete geçirdi.

Bakana 'online medyadan' çağrı

"Yargı Hizmetlerinin Daha Etkin, Süratli ve Verimli Şekilde Sürdürülebilmesi Amacıyla Getirilen Yenilikler" konulu düzenlenen basın toplantısında konuşan ve soruları cevaplandıran Bakan Ergin, bu pakette basın mensuplarını da ilgilendiren maddelerin olacağını söyledi. Açıklamada belirtilen yenilikler "5651 sayılı yasa" nedeni ile zor durumda kalan internet gazetecilerini kapsamıyor. 


Bu noktada haklı olarak isyan eden online gazeteciler Bakan'a çağrıda bulunarak "Online Gazetecilik yapan meslektaşlarımızın en fazla sıkıntı çektikleri 5651 sayılı yasayı da bu kapsamda ele almak gerekir." uyarısında bulundu.

Online Medya Derneği Başkanı Engin Sağ, yaptığı yazılı açıklamada "Bu pakette Online gazetecilik yapanlar açısından bir eksiklik olduğunu düşünmekteyiz. Online Gazetecilik yapan meslektaşlarımızın en fazla sıkıntı çektikleri 5651 sayılı yasayı da bu kapsamda ele almak gerekir." dedi.

İşte Sağ'ın yaptığı açıklamanın tam metni:

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Yargı Hizmetlerinin Daha Etkin, Süratli ve Verimli Şekilde Sürdürülebilmesi Amacıyla Getirilen Yenilikler" konulu düzenlediği basın toplantısında yeni yargı reformu paketini açıklamıştır. Bu pakette basın kuruluşlarını ve Basın mensuplarını ilgilendiren maddeler vardır.

Bakan Ergin'in açıklamasına göre;

1-Yapılacak değişiklik ile ileriye dönük olarak yayın durdurma düzenlemesi kaldırılacak.

2-Geçmişe dönük yasaklı yayınlar, mahkemelerce verilmiş kararlar hükümsüz hale getirilecek.

3-Basın ve yayın yoluyla ya da sair düşünce açıklama yöntemleriyle işlenmiş olup adli para cezasını ya da üst sınırı 5 yıldan fazla olmayan hapis cezasını gerektiren suçtan dolayı yapılmakta olan soruşturmalar, kovuşturmalar ya da tamamlanmış yargılamalar sonucu alınan mahkumiyetlerin askıya alınacak.

Bu getirilmesi düşünülen değişiklikleri genel olarak olumlu buluyoruz. Ancak Online gazetecilik yapanlar açısından bir eksiklik olduğunu düşünmekteyiz. Öncelikle Online Medya araçları Basın Kanunu açısından bir yayın aracı kabul edilmediğinden internetin de bu yasa kapsamına alınmasını istiyoruz.

Ayrıca 'sair düşünce açıklama yöntemleri' kavramına internet girer düşüncesi de yoruma açık olduğundan bu konunun açık bir şekilde yasada yer almalıdır. Öte yandan Online Gazetecilik yapan meslektaşlarımızın en fazla sıkıntı çektikleri 5651 sayılı yasayı da bu kapsamda ele almak gerekir.

Basın ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması açısından;
İnternet medyasının yasal statüsünün bir an evvel belli edilmesi, bir çok noktadan eleştirilen 5651 sayılı yasanın ivedilikle revize edilmesi gerekmektedir. Gazetecilik görevini yerine getirmek için internet aygıtlarını kullanmanın dışında; basılı, sesli ve görüntülü aygıtlıları kullanan meslektaşlarımızdan hiç bir farkı olmayan bizlerin daha fazla mağduriyetinin önüne geçilmesi gerekmektedir .

Kamuoyuna saygıyla sunarız.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209