HIRSIZLARA AF MECLİS GÜNDEMİNDE

227 bin elektrik hırsızına af gündemde. Ülkemizde Kaçak kullanım takribi %20-30 civarında ve bedeli namusuyla tüketimini ödeyenlerden tahsil edilirken bu şekilde af çarıkarılmasını tüketiciler kabul etmiyor, Hakkımı Helal etmiyorum diyen çoğunlukta

HIRSIZLARA AF  MECLİS GÜNDEMİNDE

‘Elektrik hırsızlığı’ gerekçesiyle yargılanan ya da kovuşturma aşamasında olan 227 bin aboneye af yolu açıldı.
Meclis’te kabul edilen 3’üncü yargı paketinde, ‘elektrik hırsızlığı’ yaptığı gerekçesiyle yargılanan ya da kovuşturma aşamasında bulunan 227 bin aboneye af yolu açıldı. Yasanın, ‘elektrik hırsızlığı’ nedeniyle abonelere kesilen 2 milyar TL’lik cezanın tahsilatını da hızlandırması bekleniyor.
 
127 BİN DAVA AÇILDI
 
Daha önce elektrik hırsızlığında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis öngörülüyordu. Bu süre, 3. yargı paketi ile 1-3 yıl olarak yeniden belirlendi. Yasaya göre ‘elektrik hırsızlığı’ gerekçesiyle yargılanan ya da kovuşturma aşamasında bulunan aboneler de bu işlemden doğan maddi zararı öderlerse hapisten kurtulacak. Halenelektrik hırsızlığı gerekçesiyle 127 bin aboneye açılan dava sürüyor.
100 BİN ABONE HAKKINDA KOVUŞTURMA
 
TEDAŞ’tan üst düzey bir yetkili, 100 bin abone hakkında da ‘elektrik hırsızlığı’ndan adli kovuşturma yapıldığını belirterek, “Bölgelerden alınan bilgilere göre en az 50 bin en fazla 100 bin abone için kaçak elektriknedeniyle adli soruşturmanın sürdüğünü söyleyebiliriz” dedi. 2003-2011 döneminde elektrik hırsızlığı yapan abonelere, 2.5-2.6 milyar TL’lik ceza tahakkuk ettirildi. TEDAŞ, bunun ancak 590 milyon lirasını tahsil edebildi. Binlerce abone cezaları yargıya taşımış durumda.
 
2 MİLYAR TL’LİK TAHSİLAT HIZLANABİLİR
 
Enerji sektörü uzmanları, affın tahsilatı hızlandırabileceğine işaret ederek,“Abonelerin bu aftan yararlanması halinde en az 2 milyar TL’lik bir tahsilat gündeme gelebilir” dedi. Uzmanlar, yasayla elektrik hırsızlığına uygulanan cezaların da düşürüldüğünü belirterek, “Daha önce elektrik hırsızlığında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyordu. Bu süre, 1-3 yıl olarak yeniden belirlendi. Aslında, ekonomik suça ekonomik ceza verilmesi daha doğru bir yaklaşım olarak öne çıkıyor. Ancak, Türkiye’de çok farklı dinamikler söz konusu” diye konuştu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209