Ekmeğe dokunan dokunana!

Türk Gıda Kodeksi’nin 4 Ocak 2012’de yayınladığı Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ile 1 Temmuz’dan itibaren ekmekle ilgili birçok düzenleme yapıldı

Ekmeğe dokunan dokunana!

Ancak halk ekmek satan büfeler de dâhil olmak üzere birçok ekmek satıcısı bu tebliğe uymuyor. Temmuzdan itibaren ekmek üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinde yapılan denetimlerde kasım ayı itibarı ile bin 18 adet idari para cezası kesildi. Bu cezaların 389 adedi ise temmuz ayından itibaren uygulandı. Esnaf tebliğden haberi olmadığını söylerken, tebliğe aykırı uygulamalar için herhangi bir uyarı almadıklarını belirtiyor.

Yürürlüğe giren tebliğde; ekmek kasaları açıkta bırakılmayacak, zemin ve dış ortamla teması engellenecek, palet üzerinde olacak şekilde temiz bir ortam sağlanması gerekiyor. Ayrıca ekmek dolabı bulundurmak ve satış yapan elemanlar da eldiven takmak zorunda. Ancak birçok esnaf bu yönetmelikten habersiz. İstanbul Yenibosna’da halk ekmek büfesinde çalışan Faruk Ç. de ekmekleri dışarıda satıyor. Büfe önündeki açık kasalarda ekmekleri üst üste yığan Faruk Ç., “Yönetmelikten haberim yok. Ama belediye bu büfeyi yeniden yapacak.” diye konuşuyor. Aynı cadde üzerinde bir market, ekmek dolaplarını dışarıda ve açık bir vaziyette bulunduruyor. Market çalışanları da tebliğden habersiz olduğunu ifade ederek, “Dışarıda ekmek satmamızda bir mahzur yok. Herkes aynı şeyi yapıyor. Buraya denetmenler sık sık geliyor ama böyle satmayın diye bir uyarı almadık.” diyor. Zeytinburnu’nda ekmek fırını işleten Ramazan Kılıç ise birçok perakendecinin yönetmelikten haberdar olmadığını aktarıyor. Ekmekte ambalaj uygulamasını ilk kez duyduğunu aktaran Kılıç, “Ekmek sattığımız çoğu insan bu tür yasalardan habersiz. Ekmek satanlar da işlerine geldiği gibi hareket ediyor, hijyene dikkat etmiyor.” diyor. Ekmeğin üretimden dağıtımına ve satışına kadar birçok alanda yapılan düzenlemelerde denetim eksikliği var. Uzmanlar, yaptırımların yalnızca kâğıt üzerinde kalmaması gerektiğine vurgu yapıyor. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, gıda hijyeni konusunda bakanlığın önemli çalışmalar yaptığını hatırlatarak, “Öncelikle denetim zafiyetinden kaynaklanan sorunların giderilmesi lazım. Bu konuda da il tarım müdürlüklerine ve belediyelere çok iş düşüyor.” diyor. Ekmeğin sofraya gelene kadar geçen bütün aşamalarının gözlem altında tutulması gerektiğine vurgu yapan Balcı, “Ekmek üretiminde, dağıtımında ve satışında çalışan tüm personelin hijyen eğitimi almasına ilişkin zorunluluk getirildi. Bu çerçevede biz de bakanlıkla 25 Ocak 2012 tarihinde yapılan protokol çerçevesinde bu sektörde çalışanlara hijyen eğitimleri vermeye başladık.” diye konuşuyor.

Zaman 

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209