Sabancı'dan 2 milyar dolarlık yatırım sözü

Sabancı Holding CEO'su Kurtul, 2012 yılında 2 milyar dolar yatırım yapacaklarını, bu yıl 3 bin kişinin daha işe alınması ve yatırımlarla ilgili alanlarla birlikte açıkladı.

Sabancı'dan 2 milyar dolarlık yatırım sözü

Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, 2012 yılında 2 milyar dolar yatırım yapacaklarını, bu yatırımların yüzde 68'inin enerji için planlandığını, 2012 yılında 3 bin kişinin daha işe alınması için de plan yaptıklarını açıkladı.

Sabancı Holding Yıllık Paylaşım Toplantısı'nda konuşan Kurtul, Türkiye ekonomisi ve Holding'in 2011 yılı gerçekleşmelerini ve 2012 yılı planlarını açıkladı. Holding'in Türkiye ekonomisine yönelik öngörülerini paylaşan Kurtul, "Türkiye'de yüzde 4'ün üzerinde bir büyüme oranı bekliyoruz 2012 yılında. İhracat beklentimiz 148 milyar dolar civarında, bu yüzde 10 artışı işaret ediyor. Kredi büyümesi bir miktar yavaşlayacak diye bekliyoruz. Geçen yıl yıllık kredi büyümesi yaklaşık yüzde 26 civarında oldu. Bu yıl yüzde 15'lik bir büyüme bekliyoruz. Büyümedeki bir miktar yavaşlama ile birlikte cari açıktaki beklentimiz, 65-75 milyar dolar civarında" dedi.

-"2012'DE KONSOLİDE SATIŞLARIN 27,6 MİLYAR TL'YE ULAŞMASINI BEKLİYORUZ"-

Sabancı Topluluğu'nun 2012 yılında 60 binin üzerinde çalışanı olacağını açıklayan Kurtul, 2012 yılında 3 bin kişiye daha yeni iş olanağı yaratmak istediklerini, en fazla işe alımının gerçekleşeceği sektörleri perakende, finansal hizmetler, sanayi ve enerji olarak sıraladı. Kurtul, kadınların iş gücünün yüzde 34'ünü oluşturduğu bilgisini verdi. Topluluğun 2012 yılında konsolide satışlarını yüzde 20 artışla 27,6 milyar TL'ye ulaştırmasının beklendiğini açıklayan Kurtul, öz kaynakların 15.6 milyar TL olmasının beklendiğini, bunu da yüzde 11 büyümeyi işaret ettiğini kaydetti. Bu rakamların yanı sıra Sabancı Topluluğu yatırımları olduğuna işaret eden Kurtul, "2012 yılında yatırımlarımızı dolar bazında yüzde 36 artırmayı bütçeledik. Toplam yatırımımız 2 milyar dolar olacak. Bu rakamın 1.3 milyar dolar, yani yaklaşık yüzde 68'i enerji sektörüne yapılacak olan yatırımlar. İkinci sırada yüzde 14'lük payla sanayi sektörü yatırımı yer alıyor. Sanayi sektörümüzün payı geçen yıl yüzde 10 olurken, bu yıl yüzde 14'e çıkıyor. Yine, banka-sigorta yüzde 7, çimento yüzde 6, perakende yüzde 5 yatırımlarımızdan pay alıyor. Bu tutar organik büyümedir. İnorganik büyüme bunun içinde yer almıyor" açıklamasında bulundu.

-"ÖNÜMÜZDEKİ 5 YILDA NET AKTİF DEĞERİMİZİ 25 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAK İSTİYORUZ"-

Sabancı'nın önümüzdeki dönem halka açık şirketlerini de artırmayı hedeflediğini bildiren Kurtul, şu anda 12 şirketin halka açık olduğunu, bu şirketlerin Holding'in net aktif değeri içindeki payının da yaklaşık yüzde 65-70 civarında olduğunu söyledi. Halka açılma takvimleri bilgisini de veren Kurtul, "Planımız 2012 yılında Teknosa, 2013 AvivaSA, 2014 EnerjiSA, 2015'de DiaSA. Hedefimiz her yıl bir şirketi bu şekilde halka açılma projesini tamamlamak" dedi.

Sabancı Holding'in önümüzdeki beş yılda konsolide net varlık değerinin 2006 yılında 5,7 milyar dolar olduğuna işaret eden Kurtul, 2011 yılı sonunda 11 milyar dolara çıktığını, bugün itibariyle de 13 milyar dolara ulaştığını, 2016 yılında ise net aktif değerlerini 25 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini, bunun da 2011 yılından sonra yılılk dolar bazında artış olarak yüzde 18'i gösterdiğini kaydetti. Holding'in 2011 yılında yatırımlarının 1,5 milyar dolar seviyesine geldiğini açıklayan Kurtul, öz kaynakların ise 2011'de 14 milyar TL'ye ulaşarak, geçen yılı kapatılmasının beklendiğini söyledi. Sabancı Holding'in 12 halka açık şirketlerinin İMKB piyasa değerindeki payının yüzde 12 olduğuna işaret eden Kurtul, "Bu Sabancı Topluluğu'nun Türkiye ekonomisindeki ağırlığını gösteriyor. Bugün itibariyle net aktif değerimiz de 13 milyar dolar. Sabancı Holding'in konsolide net aktif değeri" diye konuştu.

-"ÇOCUK GELİN VE İŞÇİLER ARTACAK DİYE BİR KAYGI VAR" -

Holding'in 2011 değerlendirmesi ve 2012 hedeflerinin açıklanmasının ardından Zafer Kurtul ve Güler Sabancı, soruları yanıtladı. Eğitimin 12 yıla çıkartılmasına ilişkin yasa tasarısını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Güler Sabancı, konunun bugünlerde tartışıldığını, demokrasinin de bu olduğunu söyledi. Meclis'te konuyla ilgili bir yasa olduğunu ve henüz alt komisyonlarda tartışıldığına işaret eden Sabancı, gerekli tepkilerin de gösterildiğini kaydetti. Bu kapsamda Sabancı Vakfı'nın da parçası olduğu, tüm eğitimle ilgili büyük kuruluş ve vakıfların bir arada bulunduğu "eğitim reformu girişimi platformu"nun görüşleri olduğunu dile getiren Sabancı, kendisinin de bu görüşlere katıldığını belirterek, şu yanıtı verdi:

"Kaygı şudur: 4 artı 4 artı 4, dört yıldan sonra bir kesinti, çocuk gelinler ve çocuk işçiler... Bu konuda kaygı var. Bunları artıracak diye kaygı var. Çünkü zaten bunlar bir sorunumuz. Bunları yenmeye çalışıyoruz. Çocuk gelinleri ve çocuk işleri. Ben bu kaygının ve bu tartışmanın sağlıklı olduğuna da ayrıca inanıyorum. Bunun dikkate alınacağını umuyorum. Henüz kanun tasarısı alt komisyonlarda görüşülüyor. İlgililerin bunu dikkate alacaklarını umuyorum. Tabiki, okullaşma oranın artması, özellikle ilk öğrenimi halletmiş görünüyor Türkiye. İlk öğrenimde yüzde 98,4 erkek ve kız çocuklarında okullaşma oranı. Ancak bu oran ortaokulda düşüyor. Erkek çocuklarda 69'a, kız çocuklarda 66'ya düşüyor. Dolayısıyla, ilerlemesi gereken daha orada bir yer var. Kazanılması gereken. Dolayısıyla burada bir değişikliği, şu anda biraz erken buluyorum açıkçası. Bütün bu tartışmaların da sağlıklı bir yere bağlanacağını umuyoruz."

-"HİÇ ETKİLENMESEK ZATEN YÜZDE 8'DE KALIRDIK"-

Sabancı, Türkiye'nin yüzde 5 büyüme öngörüsü temelini, neye dayandırdığının sorulması üzerine, Türkiye'nin yüzde 5 büyümesinin sürpriz olmayacağını söylediğini belirtti. Avrupa'nın önemli bir partner ülke olduğunu, geçen altı ayda da Avrupa'da sıkıntıların yaşandığını, ihracat rakamlarına bakıldığında da bunun etkilerinin görüldüğüne işaret ederek, şöyle açıkladı:

"Ben etkilenmeyeceğiz demiyoruz. Hiç etkilenmesek zaten yüzde 8'lerde kalırdık. Buna biraz böyle bakmak lazım. İkincisi Avrupa ile olan bağımızda, önemli iş ortağımız Almanya. Orada de evet ekonomide yavaşlama görülüyor ama çok da büyük değil bunun etkisi diye düşünüyorum. Biraz da beklemek lazım. Ekonomistler, önümüzdeki haftalarda yeni rakamların çıkacağını söylüyorlar. İyimserim. Özellikle son aylardaki gelişmeleri görünce daha iyimserim. Ben, gelişmekte olan ekonomilerin etkilerinin arttığını, son birkaç yıldır paylaşıyorum. Artık Doğu'ya çok döndüğümüzü, gelişmekte olan ülkelerin ayrı bir dinamik kazandığı, onlardaki gelişmenin 2012'de de devam edeceğini öngörüyoruz. ABD'de rakamlarını yüzde 2'den 3'e revize edilmesi beklentisi, bütün dünya ekonomisini etkileyen bir unsurdur. Çin'i çok kararlı görüyoruz, yüzde 8.5-9'ları bırakmama konusunda. Bizim dinamiklerimiz zaten iyi. 2012'ye kuvvetli girdik. Bütün bunları üst üste koyunca yüzde 4-5 arası bir büyümenin makul olacağı kanısındayım."

-"HALKA AÇILMADA ANA PRENSİP 1 MİLYAR DOLAR OLABİLECEK ŞİRKETLER"-

Sabancı Holding'de şirketlerin halka açılma prensiplerini de açıklayan Güler Sabancı, "Halka açılmada ana prensibimiz, kendi sektörlerinde liderlikleri olan şirketler. Lider olarak ileride en az 1 milyar dolarlık şirketler olabilecek potansiyelleri olan işleri halka açmayı arzuluyoruz. Onların öyle bir sıralamaları var" dedi.

-"ENERJİ YÜZDE 150 BÜYÜDÜK, 2012 CİRO BEKLENTİSİ 27,6 MİLYAR DOLAR"-

Sabancı Holding şirketlerinde kar dağılımının sorulması üzerine CEO Zafer Kurtul, 2011 neticelerinin beklenen rakamlar olduğunu, henüz yılsonu rakamlarının açıklanmadığını belirterek, "Fakat gördüğümüz beklediğimiz, banka harici net karda, faaliyet karında yüzde 70 bir artış var. Ciromuzdaki artış banka harici, yüzde 25 bekliyoruz 2011 yılı sonunda. Gördüğümüz kadarıyla, her iş kolumuz yüksek oranda büyüme kaydetti. Faaliyet karı açısından en büyük büyümeyi de enerjide görüyoruz. Oradaki rakam yüzde 150. Diğer halka açık şirketlerde, neticeyi beklemek daha iyi olur" yanıtını verdi.

Bir soru üzerine Kurtul, "Hedefimiz, 5 yılda net varlık değerimizi 25 milyar dolara çıkarmak. Bunun için 2016'ya kadar yılda ortalama yüzde 18 büyüme öngörüyoruz. Bunda yenilikçiliğe açık fikirlerimiz, inovasyon, girişimcilik, yatırımlar, organik ve inorganik büyüme, büyüme fırsatlarını değerlendirmek önemli boyutlarını oluşturuyor. Fakat en önemli boyut ülke konjonktürünün iyi gitmesi" şeklinde açıkladı. Kurtul, 2011 yılı sonunda ciro beklentilerinin 23 milyar TL olduğunu, bu rakamın yarısının Akbank, diğer yarısının da banka harici şirketlerden beklendiğini, 2012 yılında ciro hedefinin de 27,6 milyar TL olduğunu açıkladı.

-"ENERJİDE DAĞITIM İHALESİ OLURSA DEĞERLENDİRİRİK, CARREFOUR'LA DA GÖRÜŞME SÜRECİMİZ OLACAK"-

Kurtul, enerji dağıtımına ilişkin bir ihale süreci olduğunda o zamanın şartlarına göre, ortakları ile bu konuyu değerlendireceklerini bildirdi. Kurtul, bir gazetecinin, "Carrefour'da 'hisselerle ilgili stratejik opsiyonları değerlendiriyoruz' yönünde bir açıklamanız oldu. Bu biraz kafaları karıştırdı. Carrefour'daki hisselerinizi tamamen satıp çıkmanız mı söz konusu olacak? Migros ile gerçekten ilgileniyor musunuz? şeklindeki bir soruya, "Carrefour'daki mevcut durumu sürdürmek istemiyoruz. Mevcut durumu değiştirmek istiyoruz. Carrefour ile bir görüşme sürecimiz söz konusu olacak. Sonunda nasıl bir şekle döner, onu zaman içinde göreceğiz. Tabiki bu, biz gıda perakende de büyümeyi hedefliyoruz. Burada da organik, inorganik büyüme fırsatlarını değerlendirmek isteriz" yanıtını verdi.

-"HİSSE DEĞERLERİMİZ ÇOK İYİ"-

Geçen yıl Sabancı Holding'in, piyasa değerinin çok tatmin edici olmadığı gerekçesiyle ekstra piyasadan yüzde 5'lik kadar hisse alımının söz konusu olduğunun hatırlatılarak, "Böyle bir alım gündeminizde var mı? Holding'in şu anki piyasa değerinden memnun musunuz?" yönündeki soruya Kurtul, "Hisse konusunda son günlerde hissemiz gayet iyi. Son haftalarda gayet iyi performans sergiliyor. Burada kilit konu Sabancı Holding'in karlılık içinde büyümesi, bu stratejilerin iyi uygulanması. Bunları başardığımız taktirde, bu net aktifteki büyüme planlarımızı da sizlerle paylaştık. Hisse değerimizin çok daha iyi olacağını düşünüyoruz" karşılığını verdi. (ANKA)

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209