UAEK zirvesinde İran tartışması

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Yönetim Kurulu olağan toplantısında İran'ın nükleer programı tartışmaya açıldı.

UAEK zirvesinde İran tartışması

Üye ülkelerin heyet başkanları başvuru sırasına göre İran'ın nükleer programına ilişkin sözlü beyanda bulundu.

Toplantının ardından basına açıklama yapan ABD heyeti başkanı büyükelçi Robert A. Wood, İran'ın, nükleer programının askeri amaçlı olmadığı yolunda UAEK ve uluslararası kamuoyunu ikna edemediğini söyledi.

İran yönetiminin nükleer programı konusunda UAEK ile şeffaf işbirliği yapması ve sahip olduğu tüm nükleer malzemeyi deklare etmesi gerektiğini belirten Wood, ''İran'ın, nükleer tesislerinde askeri amaçlı faaliyette bulunduğu yolunda ciddi kaygı duyulduğunu'' ifade etti.

UAEK Başkanı Yukiya Amano'nun, İran'ın nükleer programına ilişkin hazırladığı son raporunda, "'Parçin nükleer reaktöründe askeri amaçlı faaliyette bulunulduğu'' yolundaki ifadesine atıfta bulunan Wood, ''Ben gerçekten Parçin'de ne tür bir faaliyette bulunulduğunu bilmiyorum. UAEK müfettişlerinin denetim yapmasına izin verilmediği için Parçin'de olup biteni bilmiyorum'' diye konuştu.

Parçin'de nükleer başlık konusunda simülasyon çalışması yapıldığı yönünde güvenilir istihbarat olduğunu dile getiren bir gazeteciye, ABD temsilcisi Wood, ''Gerekli denetim yapılmadığı için Parçin'deki askeri faaliyetlere ilişkin istahbarat raporları üzerinden spekülasyon yapmak istemediğini'' söyledi.

İran'ın nükleer programına ilişkin kuşkuların giderilmesi için İran yönetiminin UAEK ile şeffaf işbirliği yapması ve sahip olduğu tüm nükleer malzemeyi deklare etmesi gerektiğini yineleyen Robert A. Wood, ''İran yönetiminin BM Güvenlik Konseyinin tüm kararlarına rağmen uranyum zenginleştirme faaliyetini aralıksız sürdürmesinin de bu kuşkuları güçlendirdiğini'' belirtti.

Wood, UAEK Başkanı Yukiya Amano'dan, İran'ın nükleer programındaki gelişmeleri izlemeye devam etmesini ve UAEK müfettişlerinin nükleer tesislerde gerekli denetimleri sürdürmesi talebinde bulunduklarını bildirdi.

Bu arada, ABD temsilcisi Wood'un, İran'ın nükleer programına yönelik eleştirilerini dile getirirken, ''Tehditkar ifadeler kullanmaktan'' kaçındığı dikkati çekti.

Wood, basın toplantısında, son günlerde ABD'li bazı yetkililerin aksine İran'a yönelik askeri bir müdahaleyi hiç telaffuz etmedi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209