Sivil Haber
2012-07-17 14:00:34

İşletmelerde Baskı Kullanılmasının Çalışanlar Üzerine Etkileri -1

Mustafa KARAHAN

anadoluselcuklu@hotmail.com 17 Temmuz 2012, 14:00

İnsanın örgüt içerisinde kendine özgü niteliklerini korumada ve geliştirmede karşılaştığı engellerden birçoğu insani ve psikolojik yapılarını tahrip edecek karakterdedir. İnsan doğası gereği sosyaldir. Sosyal yaşamakta insani bir niteliktir. Sosyal yaşantı ise, örgütlerde sınırlı ve başkalarının iznine bağlıdır. Örgütte diğer çalışanlarla kurulan ilişkiler genellikle; fonksiyonel, soyut, işin doğasından kaynaklanan, zorunlu ve yarı resmi niteliktedir. Bu tür ilişkilerin kalıcılığı az, kesik ve sosyal muhtevası kısıtlıdır. Sosyal, ekonomik ve siyasi düzende birlikte örgütsel ilişki ve yapıların olumsuzluğu işgörenlerle ilgili bir çok pisikososyal sorun üretmektedir. Bu sorunların biriside yönetim aracı olarak çalışanlar üzerine baskı kullanılmasıdır.

Bazı işletmelerde yöneticiler her şeyi kendi istedikleri gibi yapmak isteyen, tek doğrunun kendisi olduğuna inanan ve istediği doğrultuda hareket etmeyen kendisine boyun eğmeyen çalışanlara bulunduğu mevki, makamın ve yandaşlarının da gücünü kullanarak bilinçli ve sistematik olarak baskı ve yıldırma politikası gütmektedirler.

Bu şekilde yöneticiler tarafından uygulanan yanlış politikalar ya da kişisel tatmin olma istekleri sonucu işletmesinde kendini yalnız hisseden kişi işinde verimsiz olma yaptığı işten zevk alamama, isteksiz çalışma gibi sorunları doğurmakta bu sorunlar dolayısıyla çalışan, iş arkadaşları, ailesi ve toplumla olan ilişkilerinde sıkıntılar yaşamakta sonuçta bu süreç işten ayrılma ve hatta intihara kadar gitmektedir.

Bu noktada yapılacak iş sorunu başında hissetmek son yıllarda daha çok gündeme gelen bu konunun kar yumağı gibi büyüyerek gelecekte önümüze büyük bir sorun olmasını önlemek için şimdiden önlem alınmalı işletme sahipleri, yöneticiler, çalışanlar ve hatta kanun koyucular bu konuda uyarılmalı bilinçlendirilmeli ve problemin oluşması somut yaptırımlarla önlenmeye çalışılmalıdır.

Unutulmamalıdır ki kaliteli mal, fikri, ahlaki, teknolojik ve zihni seviyeyi de içerir. Yüksek vasıflı insanların çalıştığı örgütlerin düşük kaliteli mal üretmeleri beklenemez.1 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.