Macaristan'ın Szabadbattyan Belediyesinden Davet

Macaristan'ın Szabadbattyán Belediye Başkanı István Polyák'ın davetiyle Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve DEİK - DTİK Avrupa Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz ve beraberindeki Türk İşadamları heyeti şehirdeki yatırım ve işbirliği imkanlarını görüşmek üzere Szabadbattyan'a ziyaret gerçekleştirdi.

Macaristan'ın Szabadbattyan Belediyesinden Davet
 Macaristan'ın Szabadbattyan Belediyesinden Davet
Macaristan'ın Szabadbattyán Belediye Başkanı István Polyák'ın davetiyle Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve DEİK - DTİK Avrupa Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz ve beraberindeki Türk İşadamları heyeti şehirdeki yatırım ve işbirliği imkanlarını görüşmek üzere Szabadbattyan'a ziyaret gerçekleştirdi.  Heyette çok sayıda Türk işadamı ile birlikte TİKA Macaristan Koordinatörü Pınar Havva Özcan'da bulundu.
Szabadbattyán Belediyesinde gerçekleşen görüşmelere iktidar partisi FİDESZ-KNDP milletvekili Törő Gábor, Kőszárhegy Belediye Başkanı Borján Péter József, Úrhida Belediye Başkanı   Bognár József, Szabadbattyán Belediye eski Başkanı Borsó Pál, Szabadbattyán Belediye Başkan Vekili  Csókási Lajos, Meclis Üyeleri Balázsné Lengyel Janka,   László Dabóczy,  Bihácsi István, Balázs László, İkarus Otobüs Fabrikası Genel Müdürü János Horváth'ın yanında çok fazla sayıda sanayici ve işadamı hazır bulundu.
Türk ve Macar milli marşlarının çalınmasıyla başlayan programda bir konuşma yapan Szabadbattyán Belediye Başkanı  Polyák István, Türk heyetini ve Sayın Osman Şahbaz'ı Belediyemizde ilk defa misafir etmiyoruz. Daha öncede misafirimiz olmuştu. Kendisine bu ziyaret davetimizi kabul ettikleri için teşekkür ediyorum. Şimdi ise daha kalabalık bir heyet ile somut projeleri konuşacağımız bir zamandayız. Türkiye Macaristan için önemli dost ülkedir. Şehrimizde birçok Osmanlı eseri bulunmaktadır. Bu eserleri vesile kılarak ortak yönlerimizi geliştirmeliyiz. Turizm ve ekonomimize katkı sağlamalıyız. Türk işadamlarına çok büyük kolaylıklar gösteriyoruz. Türk işadamlarını şehrimize yatırıma bekliyoruz dedi.
TÜMİŞAD Başkanı Osman Şahbaz ise, daha öncede Belediye Başkanının talebi üzerine şehre resmi heyet ile ziyarette bulunmuştuk. Geçen zaman zarfında ilişkilerimizi ve irtibatımızı nakış kaneviçe örer gibi sürdürdük.
 Szabadbattyán Belediye Başkanı Polyák István'ın daveti üzerine bugün gelişimizde somut projeleri konuşmak, değerlendirmek üzere burada bulunuyoruz.
Macaristan ve Türkiye arasındaki kültürel varlıklar, geleceğe taşınma perspektifi ve  Szabadbattyán'da bulunan Osmanlı Türk eserinin yeniden hayata geçirilmesi için TİKA Macaristan Koordinatörü Pınar Havva Özcan ve kalabalık işadamı heyetimiz ile bu ziyaretimizi gerçekleştiriyoruz.
Geçmişten gelen dostluk bağlarımızı olumlu yönlerini ele alarak gelecek nesillere taşımalıyız.
TÜMİŞAD olarak geçmişte olduğu gibi, önümüzdeki dönemlerde de her türlü destek ve katkıyı sağlamaya hazırız.
Çok enteresandır ki, ''Kula  Torony'' Türk kökenli olan Kula Kulesi ismi Szabadbattyán şehrinde hala kullanılmaktadır. 
1543 yılından1710 yılına kadar Osmanlı hakimiyetinde kalan bölgeye Osmanlılar Beyaz Kale adını verdiler. Camiler, hamamlar inşa ettiler, 16. ve 17. yy.'de tam bir müslüman şehri görünümündeki şehirde, Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde 
Battyan Kalesi'ni dörtgen şekli, küçük palanka, bir kapalı kasaba olduğunu anlatıyor. İçinde yüz ahşap çatılı ev, cami, ambar, askeri deposu bulunduğunu bildirilmektedir. Son yıllarda Türkiye ve Macaristan arasında her alanda sıkı bir ilişki kuruldu. Her iki ülkede de çok fazla güçlü ve birbirine yakın düşüncedeki iktidarların işbaşında olması işadamlarına çok büyük kolaylıklar sağlıyor dedi.
Konuşmalar sonrasında heyet, Osmanlı döneminden kalma tarihi Kula Kalesi yerinde gezilerek incelemelerde bulunuldu. Kalenin yakınında bulunan Türk Macar dostluk anıtına törenle çelenk koydu.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2014, 15:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209