Meclisin üstünde!

Meclis başkanlığı bütün alımları tek tek açıklıyor, Tarım Bakanlığının yanıtı standart: bütün alımlar, ilgili mevzuat çerçevesinde

Meclisin üstünde!
 TBMM Başkanlığı, Çalışma, Aile, Ekonomi ve birçok Bakanlık tamamlanmak üzere olan 24. dönemde milletvekillerince yöneltilen özellikle ihale ve alımlar dahil icraatlara ilişkin sorulara en geç 20 gün içinde, isme zimmetli olarak yanıt verdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise, asla ayrıntıya girmeyerek özellikle alım, ihale, Antalya’daki hizmet içi eğitim maliyetleri vb. gibi sorulara genelde şu standart cümle ile yanıt vererek kamuoyunu aydınlattı: “Alımlar, ilgili mevzuatlar çerçevesinde…”

Ahmet Yavuz

Milletvekillerinin ve muhalefet partilerinin en önemli görevlerinden biri de devleti yöneten siyasi kadrolara sorular sormak. Yapılan icraatları denetlemek, özellikle ekonomik konular, ihaleler ve alımlarda Başkanlıkları, Hükümeti sıkıştırmak, yanlış uygulamaların önüne geçmek. 24.Dönem Meclisi’nin en çalışkan milletvekillerinden MHP Ankara Milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri TBMM başkanlığına 26 Şubat 2015’teki radyo televizyon alıcıları ilgili sorusuna  TBMM Başkanlığı bir ay içinde 27 Mart’ta miktar, adet, tarih kalem kalem tablo halinde cevap veriyor:

“2008’de 2.666.055,53 TL, 2009’da 4.781.550,67 TL, 2010’da 8.338.810,67 TL… 2015’te 10.426.813,06 TL ses, görüntü ve sunum cihazları alımı gerçekleştirmiştir.”

2014 yılında, kablosuz ses ve görüntü aktarma cihazı için 1.055,00 TL lik ödeme yapıldığı alınan şirketin ismi bile veriliyor. Yine TBMM ile bağlı kurum ve kuruluşlarca satılan alınan bavul, saraçlık, torba ve çanta alımlarına ilişkin aynı soru önergesindeki sorulara da TBMM olarak teker teker cevaplar sıralanıyor. Yine milletvekillerince sorulan yıllara göre plaket dağıtım sayıları ve tutarlarına ilişkin TBMM Başkanlığı, Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu tarafından hazırlanan cevap ile 2010-2013 arasında toplam 9.945,24 TL alım yapıldığı yanıtını veriyor. Bir başka soru önergesine cevaben de, TBMM’nin abone olduğu yerli yabancı dergi, gazeteler adet ve ücret olarak belirtiliyor. (50 Türkçe, 23 yabancı gazete, 97 Türkçe, 109 yabancı dergi)

 

TBMM Cevap Veriyor, Tarım Bakanı “Mevzuat” Diyor

TBMM Başkanlığı büyük küçük özelikle ihale ve alımlara bile ayrıntılı yanıt verirken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e ise MHP Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz ve Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri tarafından sorulan radyo televizyon alıcı ve cihazlarına ilişkin Bakan Mehdi Eker, “Söz konusu alımlar, ilgili mevzuatlar çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.” diyerek ayrıntıya asla yer vermiyor.  Meclis’in bir diğer en çok soru soran milletvekili CHP’li Sezgin Tanrıkulu, Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, İhsan Özkes ve Özcan Yeniçeri aynı içerikle Tarım Bakanı Eker’e basına da yansıyan lüks otellerdeki 10’ar günlük kurum içi eğitim ve maliyetlerine de Tarım Bakanlığı adına Bakan Eker’ın yanıtı yine “İlgili mevzuatlar çerçevesinde” oldu.

 

Bakan “İlgili Mevzuat Çerçevesinde” Yanıtlıyor

Bakan Eker, bavul, saraçlık, torba ve çanta gibi basit hizmet alımlarına ilişkin yine Tanrıkulu, Özkes, Canalioğlu ve Yeniçeri’nin sorusuna da asla ayrıntılı yanıt vermeyerek “Bütün alımların, ilgili mevzuat çerçevesinde yapıldığını” şu şekilde yanıtladı: “Bakanlığımız ile bağlı ve ilgili kuruluşlarımızda, hizmetlerin etkin bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla ihtiyaçlar doğrultusunda, bavul, saraçlık torba ve çanta vb. alımı yapılmaktadır. Söz konusu alımlar, ilgili mevzuatlar çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.”

//www.milligazete.com.tr

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2015, 09:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209