Aile hekimleri kilo takibi de yapacak

Hızla yükselen obezite hastalığına karşı harekete geçen Sağlık Bakanlığı Obezite ile Mücadele Eylem Planı'nı açıkladı

Aile hekimleri kilo takibi de yapacak
Aile hekimleri bu bölgelerde kilo takibi yapacak. Ayrıca yazılı ve görsel medyaya büyük ilanlar verilerek vatandaş vücut kitle indeksi hakkında bilgilendirilmesi hedefleniyor.

Obezite ile resmi mücadeleyi Ankara Atatürk Orman Çiftliği'nde yaptığı toplantıyla başlatan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de yüzde 30'un üzerinde olan obezite oranının yüzde 25'in altına düşürülmesini hedeflediklerini söyledi. Akdağ, "Aşırı kilo alma hali dünyada olduğu gibi Türkiye'de de salgın bir hastalık halini aldı. Amacımız obezite konusunda farkındalık oluşturarak daha sağlıklı bir toplum oluşturmak." diye konuştu. Dünyada her yıl 3 milyona yakın insanın şişmanlığa bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiğini belirtti. Hareketsizliğin ve aşırı kilo halinin birçok hastalığa davetiye çıkardığını vurguladı. Kilo ile mücadelede yapılması gerekenleri ise şöyle anlattı: "Şeker ve undan yapılan yiyecekler azaltılmalı. Az yemek yenilmeli. Acıkmadan yemeğe oturulmamalı ve doymadan kalkmaya özen gösterilmeli. Günde en az yarım saat yürüyüş yapılmalı."

'her şeyden az yiyerek bir yılda 10 kilo verdim'

Bakan Akdağ, obeziteyle mücadelenin az yemek ve çok hareket etmekten geçtiğini belirterek son bir yıl içerisinde az ama her şeyden yiyerek 10 kilo verdiğini söyledi. 66 bin sağlık çalışanı arasında obezite oranının da yüzde 11 olduğunu kaydeden Akdağ, obezitenin en az olduğu şehrin ise Erzurum olduğunu belirtti. Aile hekimlerine vatandaşa ücretsiz verilmek üzere adım ölçer dağıtılacağını vurgulayan Akdağ, "Adım ölçerlerle ilgili alım sürecini başlattık. Bakanlar Kurulu'ndan yetki alacağız. Halkımıza ücretsiz adım ölçer dağıtacağız. Bisiklet yollarının yapılmasıyla ilgili İçişleri Bakanlığı ile görüşüyoruz." dedi. Vücut kitle indeksiyle test edilen obezite durumunda en iyi olan bölgenin yüzde 20-21'le Doğu Anadolu olduğunu belirtti. Yüzde 23-24 kitle indeksiyle Güney Doğu Anadolu'nun ikinci olduğunu anlattı. Doğu Anadolu'da kırsalda yaşayan insanların batıdakilere göre daha fazla hareket ettiğini aktardı.

Recep Akdağ, obezite araştırmasıyla ilgili de şu bilgileri verdi: "İnsanımızın yüzde 68'i düzenli egzersiz yapmıyor. Toplumu üçe ayırabiliriz: İlk grup kilosu normal olan, yani vücut kitle indeksi 20-25 arası olan. İkinci grup, vücut kitle indeksi 25-30 arası olan kilolu grup. Üçüncü grup ise 30'un üstünde olan obez grup. Hedefimiz, bireylerin kendi vücut kitle indekslerinin farkına varmaları ve şişmanlıktan görüntüleri dolayısıyla yakınan insanların şişmanlığın sağlık açısından da sıkıntı yaratacağını bilmeleri."

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209