Rusya’da 100 bin kişi ile sokakta Bayram Namazı coşkusu

Rusya’nın başkenti Moskova’da 100 binden fazla Müslüman inşaatı devam eden Merkez Camii’ne gelerek Kurban Bayram namazını kıldı.

Rusya’da 100 bin kişi ile sokakta Bayram Namazı coşkusu
 Özbek, Tacik, Türkmen, Kırgız, Tatar, Başkırt, İnguş, Çeçen ve diğer onlarca milletten Müslümanlar yer bulabilmek için erken saatlerde Çadır Camii’ye geldi. Belediyenin güvenlik için kapattığı caddede yanlarında getirdikleri seccadeleri sererek namaza duran Müslümanlar, bayram coşkusu yaşadı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev ve diğer üst düzey devlet yöneticileri Müslümanların bayramlarını kutlarken, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan, Çeçenistan gibi Müslümanların çoğunlukta bulunduğu cumhuriyetler de Kurban Bayramı resmi tatil ilan edildi. Rusya’ya bağlanan Kırım’da da bu yıl ilk kez Kurban Bayramı resmi tatil olarak kutlanıyor.

Merkez Camii’nde kılınan namaz devlet televizyonu Rossiya tarafından canlı olarak yayınlandı. Bayram namazı öncesi cemaate hitap den Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, kurbanın yakınlaşma anlamına geldiğini, Rusya’dan ve diğer ülkelerden hacca giden Müslümanların Allah’a yakın olduklarını, dünyanın her tarafındaki Müslümanların da onlarla birlikte Allah’tan af dilediklerini söyledi. Kurbanda kesilen hayvanların etlerinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması gerektiğini hatırlatan Gaynuddin, Rusya Devlet Başkanı Putin ve diğer üst düzey devlet görevlilerinin gönderdiği bayram tebrik mesajlarını da okudu.

PUTİN: MÜSLÜMANLAR TOPLUM HAYATINDA FAAL

Rusya Müslümanlarının bayramını tebrik eden Rusya Devlet Başkanı Putin, “Sizlerin Müslümanların en saygın bayramlarından biri Kurban Bayramı'nızı yürekten kutluyorum. Bu bayram yüzyıllar boyunca en zarif ve aydınlık hisleri olarak ortaya çıkarak toplumda şefkat, merhamet ve saygı ideallerinin oluşmasına, insanları daha yakın hale getirmesine ve dini geleneklere yönelik saygının terbiye edilmesine hizmet ediyor. Rusya’da Müslüman toplumu ülkenin toplumsal hayatında faal şeklide yer alıyor, hayırsever ve eğitim faaliyetlerini geliştiriyor ve aile değerlerin artırılmasına ilgi gösteriyor. Dinler arası ve farklı etnik topluluklar arasındaki huzurun desteklenmesine önemli katkı sağlıyor. Bayramınız bir daha kutlu olsun. Size sağlık, mutluluk, barış ve kalkınma dileğiyle…” temennisinde bulundu.

MEDVEDEV: BAYRAMLAR DİNLER ARASI BARIŞA KATKI SAĞLIYOR

Medvedev de mesajında şu ifadelere yer verdi: “Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev de Rusya Müslümanları en iyi geleneklerini koruyarak bunu en parlak duygularıyla kutluyorlar. Müslümanların bu sevinçli günlerinde şunu ifade etmek isterdim: Sizler hayırsever faaliyetlerine, gençlerin terbiyesine, radikal ve aşırılıkçı düşüncelerin yayılması yönündeki çabalara karşı mücadeleye önemli katkı sağlıyorsunuz. Devlet ve Müslüman toplulukları arasında yapıcı karşılıklı işbirliğin gelişmesi, dini eğitimin geliştirilmesi, kültürel mirasın korunması ve ayrıca kutsal topraklara Mekke ve Medine’ye hac ziyaretlerin organize edilmesi için sizler çok büyük işler yapıyorsunuz. Eminim ki Kurban Bayramı’nın kutlanması gelecekte de dinler arası ve etnikler arası huzurun artırılmasına ve toplumumuzda karşılıklı anlayış ve saygının oluşmasına katkı sağlamaya devam edecek.”
Bayram namazını Gaynuddin’in kıldırmasının ardından Moskova Müftüsü ve Merkez Camii imamı İldar Alyautdinov da bayram hutbesini okudu. Tekbir ve tahlillerle duygulu anlar yaşayan Müslümanlar, toplu duanın ardından birbirleri ile bayramlaştı. 

MOSKOVA MÜFTÜSÜ’NDEN TÜRKİYE’YE BAYRAM MESAJI

Cihan Haber Ajansı’na(Cihan) açıklamada bulunan Moskova Müftüsü ve Merkez Camii imamı Alyautdinov, Türkiye Müslümanlarının bayramını tebrik etti. Dünyada bir çok sıkıntının olduğunu, sadece duanın yeterli olmadığını, fiili olarak da İslami değerlerin yaşanması gerektiğini vurgulayan Moskova Müftüsü, “Hepinizin bayramını kutluyorum. Gördüğünüz gibi birçok insan camiye geldi şimdide kurban kesmeye gidiyorlar. Türkiye'yi bize bu konuda örnek bir ülke olarak görüyoruz. Ancak Türkiye’de bazı sıkıntılar var, bunları duyuyoruz biliyoruz, istiyoruz inşallah hepsi geçsin. Bayramdayız yani bütün sıkıntıları arkaya atıp helalleşip işimize bakmamız, çalışmamız gerekiyor, işimiz çok. Kur'an’dan öğrendiklerimizi pratiğe dökmemiz lazım sadece laf ile elbiseyle olmuyor. Bence bütün sıkıntılar cahillik yüzünden. İnsanlar dinini, Kur'an-ı, İslamiyet’i bilmiyorlar.” eleştirisi getirdi. 

Alyautdinov, Rusya Müslümanlarının yoğun bir program yaptığını, bayram boyunca 35 restoranda kurban etinden yapılan yemeklerin tüm halka ikram edildiğini söyledi. Moskova Müftüsü, başkentte 2 milyon civarında Müslüman yaşadığını 5 cami ve bayram namazı için tahsis edilen 2 alanla birlikte ibadet mekanlarının yetersiz olduğunu belirtti.

MÜSLÜMANLAR KURBAN KESİP AKRABALARINI ZİYARET EDECEK

Cihan Haber Ajansı’na duygularını anlatan Rusya Müslümanları, birlikte bayram kutlamaktan memnun olduklarını, namaz sonrası kurbanlarını kesip ihtiyaç sahiplerine ulaştıracaklarını söyledi. Rusya’da Müslümanları kabir ziyaretleri yapacak ve hediyeleşecek. Talgat Kamerdinov, cami içerisinde namaz kılmak ve Rusya Müftüsünü de yakından görmekten memnun olduğunu söyledi. Kalabalık bir cemaatle namaz kılmak ve dua etmek için camiye geldiğini belirten Niverov Şevkat, kurbanını kesip, pişirip misafirlerine ikram edeceğini belirtti. Renat mezarlığa akrabalarını ziyarete gideceğini ifade ederken, Mirlan Şorukov da duygularını şu şekilde ifade etti: “Bütün Müslüman aleminin bayramı mübarek olsun. Mutluluk iyilik ve güzellikler diliyorum herkese. Soğuk havaya rağmen bu kadar insan geldi ve namazını kıldı. Bu çok güzel bir duygu. Eşime hediye alacağım daha sonra da Kırgızistan’da yaşayan ailemi arayacağım.”

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2014, 18:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209