Şarköy Teknik Gezisi'nde, Şarköy-Mürefte fay hattı incelendi

Mimar ve Mühendisler Grubu ve Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği Kentsel Risk Bilinci konulu teknik gezi gerçekleştirildi.

Şarköy Teknik Gezisi'nde, Şarköy-Mürefte fay hattı incelendi
 Marmara depreminin 14. yıl dönümünde Şarköy-Mürefte fay hattında incelemelerde bulunulurken, Gaziköy’de de basın mensuplarına deprem ve deprem bilincinin oluşturulmasını içeren konuşmalar yapıldı. İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hayrettin Koral’ın fay hattıyla ilgili bilgilerinden faydalanan üyeler, daha sonra yerinde inceleme yapabilmek amacıyla fay hattı boyunca yürüyüş ve incelemelerine devam ettiler. Üsküdar ve Sultangazi Belediyesi’nin de destek verdiği etkinlik gün boyu devam etti.

“45 saniyede 10 binlerce insanımız hayatını kaybetti”

Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkanı Murat Özdemir gerçekleştirilen basın açıklamasında Türkiye’nin ağırlıklı deprem olmak üzere bir afet riski altında olduğunu belirtti. Ülkemizdeki yapılaşma planlarını bu afet riski kapsamında değerlendirerek gerçekleştirmek gerektiğinin altını çizen Özdemir, bu konuda en önemli noktalardan birinin de kamuoyunun bu konuda bilinçli olması ve farkındalık oluşturabilmesi olduğunu dile getirdi.

Yalnızca deprem yıldönümlerinde değil her zaman bu gerçeği hatırlamamız gerektiğine dikkat çeken Özdemir; “Bizler sivil toplum kuruluşları, meslek odaları olarak bu işin takipçisi olarak bu konuda gereken her şeyi yapmakla birlikte, gerekli kurum ve kuruluşlara gereken çalışmaları yaptırabilmek için de elimizden geleni yapmaktayız. Hatta son çıkan kanunla beraber hükümet de bu işin yapılmasını istiyor. Bu konuda önemli olan noktalardan birisi de vatandaşın talepkar olmasıdır. Aynı şekilde basının da bu konuyu gündemde tutarak kamuoyu oluşturması ve farkındalığın artması için katkı sağlaması lazım.” dedi.

17 Ağustos Marmara Depremi’nde 45 saniyede 20 bin insanın öldüğünü dile getiren Özdemir, açıklamalarına şöyle devam etti; “Geçmişten beri terörle ilgili sıkıntılar yaşamaktayız. Terörde 30 yılda 30 bin insanımızı kaybettik. Bununla birlikte 45 saniyede 20 bin insanımızı da Gölcük’de ve Adapazarı’nda kaybettik. Olası bir İstanbul depreminde 1 dakikalık bir depremde 50 bin kayıp olacağından bahsedilmekte; projeksiyonlar o civarda gösterilmektedir. Dolayısıyla bu konuyu gündemde tutarak bu konunun ciddi bir şekilde önlemini şimdiden almamız lazım. Belki böyle bir paranoya yaratmak doğru değil ama bunu azami ölçüde önemseyerek gündemde tutmak ve yapı stokunu yenileyip; yeni yapılacak yapılarda da buna önlem almamız gerekir. Bu önlemler sadece deprem değil tüm doğal afetler çerçevesinde alınmalı; can ve mal kaybına yol açacak hatalara sebebiyet vermemelidir.”

“Amacımız deprem bilinci oluşturup, afet riskini hatırlatmak”

Murat Özdemir’den sonra söz alan TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı ve MMG Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Öncel de yaptığı açıklamada, depremle yaşamayı öğrenilmesi gerektiğini belirterek, hükümetin başlattığı kentsel dönüşümün bir an önce yerel yönetimlerle bitirilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Bundan 101 yıl önce 9 Ağustos 1912'de Şarköy-Mürefte ve Gaziköy boyunca Marmara denizinin batısındaki Kuzey Anadolu fay zonunun bir bölümünün 7,4 büyüklüğündeki bir depremle kırıldığını aktaran Öncel, şunları kaydetti: "Birçok insanımız hayatını kaybetti. Trakya bölgesindeki yapıların büyük çoğunluğu da zarar gördü. Buraya yaptığımız bu teknik gezinin amacı, deprem bilincinin oluşmasını sağlamak ve 17 Ağustos depremi ile kaybettiğimiz canlarımızı anarak kamuoyuna ülkemizin önemli bir kısmının afet riski altında olduğu gerçeğini hatırlatmaktır."

Öncel, 1912 yılında kırılan fayın denizden çıkıp karada ilerlediği noktalarda incelemelerde bulunduklarını anlatarak, şu bilgileri verdi: "1500'lü yıllardan beri yapılan hesaplamalarda 140 yılda bir fay hatlarında kırılma oluyor. Burada da 100 yılı aşkın bir süredir sessiz duran bir fay hattı var. Gölcük fayı da sessiz bir şekildeyken kırıldı. Bu fay da sessizken kırılabilir. Yaptığımız bu teknik gezi de nasıl hazırlık yapabiliriz, nasıl zayiatı azaltabiliriz, dikkat çekmek içindir."

Depremlerde hayatını kaybeden vatandaşları rahmetle andıklarını belirten Öncel, bundan sonra can kayıplarının yaşanmaması ve önlem alınması için yapılacak çalışmalara herkesin katılmasını beklediklerini kaydetti.

“Bu tür etkinliklere yerel yönetimler daha fazla destek olmalı”

Şarköy gezisine verdiği desteğin yanı sıra bir selamlama konuşması da yapan Sultangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Birinci bu etkinliği düzenleyen MMG ve Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’ne teşekkür ederken, Sultan Gazi Belediyesi olarak bu tür etkinliklere ellerinden gelebildiğince destek vermek istediklerini ve bu etkinliklerin devam etmesi gerektiğini belirtti. Yerel yöneticilerin bu tür etkinliklere gereken desteği vermediğinin altını çizen Birinci, basın mensupları aracılığıyla Türkiye genelindeki yerel yönetimlerin bu konuda daha yardımsever olabilmesi için talepte bulundu.

“Afet yönetimi Türkiye’de de bilim dalı olmalı”

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu ise yaptığı  konuşmada depremin değil, yapıların öldürdüğünü belirterek, "Nasıl yapılırsa yapılsın, malzeme sağlam olursa, işçilik sağlam olursa binalar ayakta kalabiliyor" dedi. Türkiye’de afet yönetiminin, dünya çapında olduğu gibi bir bilim dalı olarak kabul edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Kadıoğlu, Deprem, sel, orman yangını vb. gibi afetlerin daha önceden öğrenilmesi, tehlike analizlerinin yapılması, risklerin belirlenmesi ve bu risklerin afet olarak karşımıza çıkmadan önce azaltılması gerektiğine dikkat çekti.

Heyettekiler, fay hattının denizden çıktığı ve kara boyunca ilerlediği noktalarda fotoğraf ve görüntü çekimi yaptı.

Gaziköy’e yapılan teknik ve anma gezisine TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Öncel, Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkanı Yüksek İnşaat Mühendisi Murat Özdemir, MMG Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Uğur, MMG Yer Bilimleri Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Ömer Alptekin, Sultangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Birinci, İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hayrettin Koral, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu ve 35 kişilik Mimar- Mühendis Akademisyen grubu katıldı.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209