Kaynak: Yargıtay'da önemli mesafeler aldık

Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, yargının hızlandırılması için yapılan düzenlemeler sonunda Yargıtay’da önemli mesafelerin alındığını belirtti.

Kaynak: Yargıtay'da önemli mesafeler aldık

Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu ile Türkiye Adalet Akademisi işbirliğinde Yargıtay Tetkik Hakimlerine düzenlenen Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tanıtım Semineri’nin açılış konuşmasını yaptı.

Yoğun Bir çalışma temposu içinden çıktıklarını, Yargıtay’da önemli mesafelerin alındığını belirten Kaynak, 1 Ekim 2011 tarihine kadar İsviçre’den 1927 yılında alınan Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun kullanıldığını anımsatarak, uygulamadaki aksaklıklar nedeniyle bu kanunun yaklaşık 30 kez değişikliğe uğradığını belirtti. Sosyo-ekonomik ve teknolojik gelişmeler buna bağlı olarak değişen ihtiyaçlar gözetilerek temel kanunların tümünde önemli değişikliklerin yapıldığını ifade eden Kaynak, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun(HMK) getirdiği yenilikleri anlattı. Kanunla mal varlığına ilişkin davaların değer ve miktarına bakılmaksızın asliye hukuk mahkemelerinde görülmesi esasının kabul edildiğini kaydeden Kaynak, vücut bütünlüğünün yitirilmesinden doğan zararların tazmine ilişkin davaların da asliye hukuk mahkemelerinin görev alanına girdiğini belirtti.

-YEMİNİN İÇERİĞİ BÜTÜN İNANÇ VE DEĞERLERİ KAPSAYACAK BİÇİMDE DEĞİŞTİRİLDİ-

Yargıtay Başkanı Kaynak, HMK’nın getirdiği yenilikleri şöyle sıraladı:

“Davanın açıldığı tarihte alacağın miktarının tam olarak belirlenmesinin imkânsız olduğu durumlarda asgari bir miktar üzerinden belirsiz alacak davası açılabilecek. Yargılama giderlerinin avans olarak alınması müessesesi düzenlendi. İlk itiraz müessesesi yeniden düzenlenerek bir kısım ilk itiraz sebepleri dava şartı haline getirildi. Yargılama hukukunda yargılamanın kısa sürede neticelendirilmesini sağlayacak kurumlardan ön inceleme bölümü düzenlendi. Yargılama hukuk bakımından teknik yöntemlerden yararlanmayı sağlayacak imkânlara yer verildi. Duruşma salonunda uygunsuz davranışta bulunanların dışarı çıkarılmasına ilişkin hüküm avukatlar için uygulanmayacak. Yeminin biçimi bütün inanç ve değerleri kapsayacak biçimde değiştirildi. Avukatlar duruşmada taraflara veya duruşmaya çağrılan diğer kişilere doğrudan soru sorabilecek. Tarafların mahkeme kararını alıp işleme koyabilmeleri için bakiye, karar ve ilam harcının ödenmiş olma şartı kaldırıldı.”

ANKA

ANKA

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209