Gül, 'Esad'ın sonu'nu açıkladı

Cumhurbaşkanı Gül, iç çatışmaların yoğun biçimde yaşandığı Suriye'de Devlet Başkanı Esad'ın sonunun belli olduğunu söyledi. Gül, "Maalesef Suriye kaçınılmaz sürece girmiştir." dedi ve ekledi:

Gül, 'Esad'ın sonu'nu açıkladı

Abdülkadir Selvi'nin haberi

Suriye'de artık dönülmez bir noktaya gelindiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Maalesef Suriye kaçınılmaz bir sürece girmiştir. Öyle bir sürece hangi ülke girerse girsin. Sonu yoktur, sonu bellidir. Önemli olan bu durumun uzamamasıdır" dedi.

Kalabalık bir işadamı grubuyla Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) ziyaret eden Gül, gazetecilere önemli açıklamalar yaptı. Gül'ün sorulara verdiği cevaplar şu şekilde:

Arap Baharı'nda 1 yıl sonra ortaya çıkan tablo tatmin edici bir tablo mu?

Diktatörlükler sadece zulmetmiyordu. Kurumlar da oluşmuyordu. Türkiye gibi İslam dünyasının en demokratik, laik, kalkınmış ülkesinde bile çektiğimiz sıkıntıları düşünürseniz. Libya'da dış müdahale kaçınılmazdı. Müthiş bir baskı vardı ve muhalefet oluşmamıştı. Sıkıntıları var ama işlerin doğru istikamette gideceğine inanıyoruz. Aynı şey Suriye için de geçerli.

YALVARMADIĞIMIZ KALDI

Bazıları zannediyor ki biz Suriye'de savaş olsun istiyoruz. Suriye'de Cumhurbaşkanı'nın liderliğinde bir transformasyonun gerçekleşmesi için Türkiye her şeyi yaptı. Bizim bir yalvarmadığımız kaldı adeta. Ama maalesef oraya sadece Cumhurbaşkanı olarak da bakmamak lazım. BAAS rejimi öyle bir yapı ki... Üzülüyoruz ama maalesef Suriye kaçınılmaz bir sürece girmiştir. Önemli olan bu durumun uzamaması.

YABANCI MÜDAHALE YANLIŞ

Suriye'de ne olur bundan sonra?

Öyle bir sürece hangi ülke girerse girsin. Sonu yoktur. Sonu bellidir. Açıkçası ne kadar sancılı olur, bütün mesele bu sürecin uzamamasıdır. Yabancı müdahaleleri açıkçası hiç arzu etmiyoruz. Onun için bölge ülkelerinin bölgelerine sahip çıkmasını savunuruz. Bu da gerçekleşiyor. Arap Ligi çerçevesi içinde işler gidiyor. Türkiye de Arap Ligi ile yakın işbirliği içerisinde.

Meşal'in Türkiye'ye yerleşmesine sıcak bakıyor musunuz?

Bunlar şartlara bakar doğrusu. Hiçbir şeyi kategorik olarak reddetmemek gerekir. Bütün bunlar hep değerlendirmeye tabi şeylerdir.

ARAP BİRLİĞİ'NE DESTEK

Gül, Arap Birliği'nin Suriye konusunu BM Güvenlik Konseyi'ne taşıma kararını destek verdi. Gül, "Arap Ligi'nin kendi bölgesine sahip çıkmasını büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. Bu sefer bölge ülkeleri kendi bölgelerine çıkıyor. Türkiye olarak da destekliyoruz" diye konuştu.

Mısır'da Osmanlı'dan beri ilk kez meclis toplandı

Tunus'ta işlerin yolunda gittiğini görüyoruz. Başarılı oldu. Mısır, İslam dünyasında en önemli ülke. Sancılı ama o da doğru istikamette. İlk defa özgür seçimler yapıldı, Osmanlı Meclisi Mebusan'dan beri ilk defa meclis toplandı. İngilizler Hindistan'a, Pakistan'a sandık koymadı ama Osmanlı Yemen'de sandık koydu. Seçim yaptı. Yemen temsilcisi Meclis-i Mebusan'a geldi. Bütün Osmanlı bölgelerinden, her taraftan mebuslar geldi. O günden bu güne herhalde ilk defa düzgün seçimler yapılıyor. Ürdün Kralı Abdullah'ın büyük dedesi Abdullah Meclis-i Mebusan üyesiydi.

İran'daki demokrasi mesajınızı BAE'de tekrarlayacak mısınız bu seyahatinizde?

Tahran'daki konuşmamda ve sonraki konuşmalarımda açık olarak vurguladım. Haberleşme teknolojisinin böyle olduğu bir dönemde eşitsizlikler, adaletsizlikler, rüşvet, baskı, zulüm, diktatörlüklerin sürmesi mümkün değil. Reformlar yaparak kendi evlerimizin içini düzene koyarız. Eğer bizler bunu yapamazsak dış müdahale kaçınılmaz olur. Dış müdahale de olunca, bilmediği bir kültür, bilmediği bir ülke, filin züccaciye dükkanına girdiği gibi girer.

Özgürlük alanları kirletilmesin

Uluslararası camiada Türkiye'deki basın özgürlüğü çok tartışılıyor. Son duruşmada (Odatv davası) tahliyeler olmadı.

Dosyalara vakıf olamam ben. Genel tavrımı biliyorsunuz. Türkiye'nin en titiz şekilde koruması gereken alanı budur. Bu alan kirlenirse...

Hangi alan?

Düşünce özgürlüğüyle ilgili, basın özgürlüğüyle ilgili. İnsan haklarıyla ilgili daha geniş anlamda söylüyorum bu alan kirlenirse, diğer alanlar da ne yaparsanız yapın gözükmez. O bakımdan hepimizin buna çok dikkat etmesi gerekir.Dosya bazında konuşmam doğru olmaz. Başında söyledim söyleyeceğimi. Yargılamalar başlamamışken söyledim. Bizim çok dikkat etmemiz gereken bir alan.

Uludere'yle ilgili bir çalışma yaptırmayı düşünüyor musunuz, Uludere'yi ziyaret programınız var mı?

Çalışmalar zaten devam ediyor. 4-5 soruşturma var. Gerçekten titiz çalışma yapılıyor. Birkaç koldan. Onu söylemek isterim. Çok fazla STK, siyasi partiler... TBMM İnsan Hakları Komisyonu, onlar da gidiyor. Hepsi toplanıyor zaten.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209