Fransa'dan Ankara'ya konsolosluk rötarı

Fran'sanın Ankara'nın inkar yasası ile ilgili sert diplomatik tepkileri üzerine, Türkiye'nin Bordeaux kentindeki başkonsolosluğunu açmasını geciktirdiği ortaya çıktı.

Fransa'dan Ankara'ya konsolosluk rötarı

Fransa'nın, Anayasa Konseyi tarafından iptal edilen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasaya ilişkin Ankara'nın sert diplomatik tepkileri üzerine, Türkiye'nin Bordeaux kentindeki başkonsolosluğunu açmasını geciktirdiği ortaya çıktı.

Türkiye'nin Bordeaux ve Nantes kentlerinde konsolosluk açılması talebine, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, geçen yıl Türkiye'ye bir günlük yaptığı ziyaret sırasında onay vermişti.

İki ülke arasındaki konsoloslukların açılması konusundaki formalitelerin tamamlanmış olmasına rağmen Fransa'nın da Türkiye'nin diplomatik tepkileri üzerine, özellikle Bordeaux'ya tayin edilen Türk başkonsolosuna verilecek izni geciktirdiği ortaya çıktı.

Konu ile ilgili olarak A.A muhabirine gelen bilgileri doğrulayan Türk diplomatik kaynaklar, parlamentoda kabul edilen ancak dün iptal edilen yasa yüzünden diplomatik ilişkilerde de işbirliğinin son dönemde en asgari düzeye indiğini kabul etti.

Konu ile ile ilgili AA muhabirine bilgi veren bir Türk diplomat, son parlamentoda kabul edilen yasanın ardından, iki ülkedeki büyükelçilerin, bulundukları ülkedeki dışişleri bakanlıklarıyla yaptığı yazılı nota teatisinin durma noktasına geldiğini söyledi.

Anayasa Konseyi, iki ülke arasında ciddi diplomatik krize neden olan yasayı, ifade ve iletişim özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle dün iptal etmişti.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209