Davutoğlu-Salihi basın toplantısı

Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı'nda, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile baş başa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu-Salihi basın toplantısı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran ile ilgili nükleer müzakerelerin bir an önce başlaması ve gerginliğin düşürülmesinin önemine değinerek, "Türkiye bu konuda hiçbir yardımı, atılacak adımı esirgemez, her türlü katkıda bulunur. Çünkü, bugün müzakere ve çözüm günüdür" dedi.

Nükleer müzakerelerin yeniden başlaması konusunda dün hem İran'ın nükleer müzakerecisi Said Celili'den hem de AB tarafından gelen açıklamaların sorulması üzerine Davutoğlu, İran seyahati öncesinde AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'la bir görüşmesinin olduğunu ve Ashton'un müzakerelerin tekrar başlamasıyla ilgili iradelerini kendisine ilettiğini söyledi.

İranlı yetkililerle Tahran'da görüştüğünde onların da aynı iradeyi vurguladıklarını kaydeden Davutoğlu, "Şunu tespit etmek lazım. İki tarafta da böyle bir irade var, bunu ifade etmiştik. Sayın Ashton'a ben bu konuda İran'ın olumlu yaklaşımını aktardım. Gerek yer zaman, gerekse diğer konularla ilgili müzakereler, müzakere öncesi atılacak adımlar karşılıklı olarak görüşülüyor" dedi.

Davutoğlu, şunları belirtti:

"Önemli olan bu müzakerelerin bir an önce başlaması ve gerginliğin düşürülmesi. Bunun önündeki engellerin bir an önce kalkması önemli. Türkiye açısından, her iki tarafla da görüşmüş olarak, karşılıklı bu iradeyi teyit ettiklerini ifade etmek isterim. Taraflar tekrar İstanbul'da buluşmak isterlerse veya diğer konularda bizden bir yardım olacaksa, Türkiye hiçbir yardımı, atılacak adımı esirgemez, her türlü katkıda bulunur. Çünkü, bugün müzakere ve çözüm günüdür."

İran Dışişleri Bakanı Salihi de Davutoğlu'nun söylediklerine katıldığını ifade ederek birkaç hafta önce Bonn'da AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Ashton ile görüşme yaptığını ve orada Celili ile en kısa sürede zaman ve yer konusunu belirlemeleri tavsiyesinde bulunduğunu söyledi.

Ashton'un Davutoğlu ile de görüştüğünü ve müzakerelerin İstanbul'da olması için Türkiye'nin hazır olup olmadığını sorduğunu anlatan Salihi, Davutoğlu'nun da kendilerine bilgi verdiğini söyledi.

Salihi, şöyle konuştu:

"Biz şu şekilde karar aldık. Sayın Celili zaman ve yer konusundaki önerilerini iletecekler. Biz Ashton'a iletilmesi için Sayın Davutoğlu'na vereceğiz. Benim tavsiyem toplantıların İstanbul'da yapılması. Zamanı konusunda ise bir anlaşmaya varmaları gerekiyor. Bence eğer karşı taraf dürüst davranacaksa bu müzakerelerin başlamasının zamanı gelmiştir. Başka bir bahane meydana gelirse bu, toplantının yapılmasına karşı olduklarını ve onaylamadıklarını gösterir."

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209