Çiçek'ten uluslararası kuruluşlara çözüm önerisi

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, uluslararası kuruluşların, krizi doğru dürüst analiz ederek yeni programlarla ülkelerin karşısına çıkması gerektiğini kaydetti.

Çiçek'ten uluslararası kuruluşlara çözüm önerisi

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Suudi Arabistan Şura Meclisi Başkanı El-Şeyh'in, bedevi çadırında parlamento başkanları onuruna verdiği yemeğe katıldı.

Çiçek, Riyad'da gerçekleştirilen G-20 Ülkeleri Parlamento Başkanları 3. İstişare Toplantısına katılan meclis ve senato başkanları ve başkan yardımcılarıyla toplantının ardından Suudi Arabistan Şura Meclisi Başkanı Abdullah El-Şeyh'in refakatinde, Şura Meclisine geçti.

Burada, parlamento başkanları ve başkan yardımcılarına Meclisle ilgili bilgi verildi, ülkeyi tanıtan video gösterildi. Başkan ve başkan yardımcılarına, Şura Meclisi gezdirildi.

El-Şeyh, Cemil Çiçek ile toplantıya katılan diğer ülkelerin meclis başkanları ve başkan yardımcılarına, devlet başkanlarına verilen Masmak Kalesi'nin maketini hediye etti.

TBMM Başkanı Çiçek ile parlamento başkan ve başkan yardımcıları daha sonra, Abdullah El-Şeyh'in onurlarına büyük bir bedevi çadırında verdiği akşam yemeğine katıldı. Yemekten önce yandaki başka bir çadırda, geleneksel Arap oyun ekibi kılıçlarla gösteri yaptı. Ekip, gösteri sırasında, ''Kral Abdullah'ı bize sorun, o ne düşünürse biz onu düşünürüz, onun emrindeyiz'' nakaratını, elde çalınan davullar eşliğinde söyledi.

Gösteriyi izleyen Cemil Çiçek ve diğer ülkelerin parlamento başkanları, daha sonra ellerine kılıç alarak gösteriye kısa bir süre eşlik etti. Bu sırada, Brezilya Temsilciler Meclisi Başkanı Marco Maia'nın da aralarında bulunduğu bazı parlamento başkanlarının, göstericilerin kılıç oyununa daha yoğun bir şekilde katıldığı görüldü.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Suudi Arabistan'ın Başkenti Riyad'daki G-20 Parlamento Başkanları 3. İstişare Toplantısında, ''sürdürülebilir kalkınma için enerji'' oturumunda konuşma yaptı.

Halen yaşanan krizin, gelişmekte olan ülkeler yerine gelişmiş ülkelerden kaynaklanmasının, üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konu olduğunu söyleyen Çiçek, ''Çünkü, bu ülkelerin tesir katsayısı yüksektir'' dedi.

Çiçek, şöyle konuştu:

''Bu krizin daha ne kadar sürüp sürmeyeceğini, burada dile getirilen hususlara ilaveten şu hususlar belirleyecektir: Olup bitenleri ciddiye almak gerekir, kısa vadeli geçici tedbirler yerine güven veren gerçekçi orta vadeli bir programa ihtiyaç vardır. Küresel işbirliği fevkalade önemlidir.

Bankacılık başta olmak üzere köklü reformların yapısal düzenlemelerinin gecikmeden yapılması gerekmektedir. Ayrıca uluslararası kuruluşların her ülke için senelerden beri uyguladığı tedbirler yerine, krizi doğru dürüst analiz ederek, günün şartlarına uygun doğru düzgün yeni programlarla ülkelerin karşısına çıkmak gerekmektedir. Özellikle IMF'nin geçmiş dönemlerde her ülke için uyguladığı programlar, o ülkeler için olumlu sonuçlar vermemiştir.

G-20 ülkelerinde bu yıl seçimler var. Seçimlerin ne kadar yapıcı reformlar vermeye imkan vereceğini de görmüş olacağız. Sürecin daha ne kadar sürüp sürmeyeceğini belirleyen hususların başında gelen sürdürülebilir enerji konusu çok önemlidir. İfade ettiğim hususlar ve meslektaşlarımın gündeme getirdiği konular yeterince kavranamaz ve gereği yapılamazsa, korkarım ki tünelin ucunda gördüğümüz ışık güneş ışığı değil, tünele girmekte olan aracın ışığı olacaktır.''

TBMM Başkanı Çiçek, toplantıdan sonra Malezya Temsilciler Meclisi Başkanı Pandikar Amin Lulıa ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209