Çiçek, Bangladeş Başbakanını kabul etti

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, demokrasinin kesintiye uğramasının acıları da beraberinde getirdiğini söyledi.

Çiçek, Bangladeş Başbakanını kabul etti

Çiçek, makamında, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Konuk heyeti Meclis'te görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Çiçek, ''Bu çok önemli bir ziyaret. Çünkü çok sevdiğimiz ve kardeşimiz olan bir ülkenin Başbakanı'nı ağırlıyoruz'' dedi.

Türkiye ve Bangladeş arasında derin bağlarla oluşturulmuş bir ilişki bulunduğunu vurgulayan Çiçek, ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir boyut kazandıracağını ifade etti.

İki ülke arasında en ufak bir siyasi sorun olmadığını vurgulayan Çiçek, ''İlişkilerin parlamentolar düzeyinde de aynı seviyeye gelmesi için elimden gelen çabayı göstereceğim. TBMM'de en seçkin dostluk gruplarından biri Bangladeş ile olan dostluk grubudur. Belki iki ülke arasındaki mesafe uzak ama ilişkiler çok sıcak'' diye konuştu.

Konuk heyete, Nevşehir'i de ziyaret etmeleri tavsiyesinde bulunan Çiçek, peribacalarının görülmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye ve Bangladeş'in, birçok uluslararası platformda da birlikte hareket ettiğine dikkati çeken Çiçek, ''Parlamenterlerimizin birbirlerini destekleyen politikaları sürdürmeleri bizleri memnun ediyor'' diye konuştu.

Bangladeş'te yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Çiçek, Başbakan Hasina'ya ''Elde ettiğiniz başarılardan memnunuz'' dedi.

-''Halklarımızın refahı için...''-

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina da Türkiye'de bulunmasının kendisi için bir onur olduğunu söyledi.

İki ülke arasında yüzyıllardır devam eden muhteşem bir ilişki bulunduğunu belirten Hasina, ''Özgürlük hareketlerimiz sırasında bizi hep desteklediniz. Türkiye'yi parlamenter demokrasinin kurumsallaşması açısından örnek alıyoruz. Ülkemizde demokrasiyi yerleştirmek için çok uğraşmamız gerekiyor'' diye konuştu.

Ülkesinde, bir dönem askeri yönetim bulunduğunu anımsatan Hasina, şöyle devam etti:

''Sonra değişiklik oldu. Biz seçimle iş başına geldik. Anayasamızı değiştirdik. Artık askeri müdahaleleri engelledik. Müdahale olursa sonuçlarına katlanırlar. Ülkemizde artık demokrasi oluştu, ekonomik gelişme hızlandı.

Aramızda büyük bir bağlılık var. Bu nedenle, Türk yatırımcıları ülkemize gelmeleri için davet ediyoruz.''

Parlamentolar arasında kurulan dostluk gruplarının önemine değinen Hasina, dostluk grupları aracılığıyla sosyal güvenlik gibi birçok konuda işbirliği yapılabileceğini anlattı.

Türkiye'nin ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, ülkesinde çok sevildiğini anlatan Hasina, TBMM Başkanı Çiçek'i de Bangladeş'e davet etti.

Davet için teşekkür eden Çiçek ise ''Bangladeş'i ziyaret etmek isterim'' dedi.

Hasina'nın demokrasi konusundaki görüşlerine katıldığını belirten Çiçek, kalkınma ve demokrasinin birlikte anlam taşıdığını vurguladı. İslam dünyasında yaşanan gelişmeleri de bu çerçevede değerlendirdiklerini belirten Çiçek, ''Demokrasi yoksa huzur da yok'' ifadesini kullandı.

İki ülkenin de demokrasinin kesintiyi uğraması konusunda tecrübeleri bulunduğunu ifade eden Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İleri, çağdaş demokrasinin halklarımızın refahı için şart olduğunu görüyoruz. Demokrasinin kesintiye uğraması acıları da beraberinde getiriyor. Bundan sonra demokrasilerin kesintiye uğramadığı iki ülke olacağız. Demokrasi, yatırımların da önemli şartı. Demokrasi yoksa insanlar yatırım yapmakta tereddüt ediyorlar. Demokrasi kesintiye uğramamalı. Bunlar artık geride kalmalı. Demokrasi en doğru ve en çağdaş yöntem.''

Çiçek, Irak'ın Kuveyt'i işgali sırasında, Irak'tan Türkiye'ye sığınan Bangladeşlilere ilişkin bir anısını da paylaştı.

 -''Cömertsiniz''

Konuk Başbakan Hasina tekrar söz alarak, Çiçek'e hitaben, ''Babamı tanıyorsunuz. Tüm hayatı boyunca demokrasi için mücadele etti'' dedi.

Kendisinin de yaşamını demokrasi mücadelesine adadığını ifade eden Hasina, ''Bu süreçte, cezaevine atıldım, sürgün edildim, saldırılara uğradım, çocuklarımdan ayrılmak zorunda kaldım ama her zaman demokrasinin güçlendirilmesi için çalıştım. Küçük kardeşim ve ben dışında herkesi yok ettiler ama ben hala demokrasi için uğraşıyorum'' şeklinde konuştu.

İktidarda oldukları süre içerisinde ülkede yoksulluğu yüzde 10 oranında azalttıklarını belirten Hasina, ''Bir şey daha söylemek istiyorum, Türk insanı çok cömert. Bizim insanlarımıza da kapılarınızı açtığınızı biliyoruz. Siz zorluk çeken herkese kapılarınızı açmak istiyorsunuz'' dedi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209