Hamas ve Fetih hareketi arasında gerginlik

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas ile Fetih hareketi arasında Doha Anlaşması'nda öngörülen geçici hükümetin kurulması konusunda anlaşmazlık ortaya çıktı.

Hamas ve Fetih hareketi arasında gerginlik

Hamas ile Fetih'in bu anlaşmazlık konusunda karşılıklı suçlamalarda bulundukları bildirildi.

AA muhabirinin sorularını cevaplandıran Fetih hareketi yöneticisi Yahya Rabah, "Hamas'taki siyasi ayrılıklar, Doha Anlaşması ve Kahire anlaşmalarında uygulanması öngörülen uzlaşmanın sağlanmasına imkan vermiyor" dedi.

Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmut Abbas'ın hükümeti kurma görevinin seçim hazırlıklarını yapmaktan ibaret olduğu söyleyen Rabah, Hamas'ın Merkezi Seçim Kurulu'nun görevini yapmasını engellediğini öne sürdü.

Lübnan'da ikamet eden Hamas'ın Uluslararası İlişkiler sorumlusu Usame Hamdan ise AA muhabirine telefonla yaptığı açıklamada, Fetih ile görüşmelere devam ettiklerini belirterek, "Bu aşamada acil olarak yapılması gereken geçici hükümeti kurmakla görevli olan Mahmut Abbas'ın harekete geçmesidir" diye konuştu.

Milli çıkarlara aykırı açıklamalarda bulunulmaması gerektiğini ifade eden Hamdan, sözlerine şöyle devam etti:

"Fetih'ten bazı kardeşlerimizin Hamas'ın anlaşma sürecini yavaşlattığını öne sürmeleri esef verici ve gerçeği yansıtmıyor. Bu açıklamaların milli birlik düşüncesine sahip olanlara yakışmayacak açıklamalar olduğunu düşünüyorum."

Hamdan, Hamas'ın Doha Anlaşması'ndan sonra Mahmud Abbas'tan geçici hükümetin kurulması için görüşmelere başlamasını talep ettiğini, ancak Abbas'ın şu ana kadar adım atmadığını iddia etti.

Siyasi tutuklular

Filistin'deki siyasi tutuklular konusunu da değerlendiren Fetih hareketi yöneticisi Yahya Rabah, Hamas'ın Gazze'de siyasi nedenlerle tutuklu bulunan Fetih mensuplarını serbest bırakmayı reddettiğini ve Siyasi Tutuklular Komisyonu'nun oluşturulmasını sürüncemeye bıraktığını öne sürdü.

Hamas yetkilileri ise tutuklular konusundaki sorunların, Fetih yönetiminin, Batı Şeria'da Hamas mensuplarına yönelik tutuklamalara devam etmesi olduğunu iddia etti.

Tutukluluk sorununun çözülmesini istediğini ifade eden Hamdan, "Batı Şeria'da onlarca tutuklumuz var. Bu nedenle bu sorunun bir an önce çözülmesini istiyoruz" dedi.

Hamas ve Fetih hareketi, Katar'ın başkenti Doha'da Şubat ayında, Mayıs ayına yetişmeyeceği için seçimlerin ertelenmesi ve Mahmud Abbas başkanlığında bağımsız isimlerden geçiş hükümeti kurulması konusunda anlaşmıştı.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209