Bağış: Fransa'ya karşı bildiri tarihi nitelikte

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, TBMM Dışişleri Komisyonunun bugün yayımladığı bildiriyi tarihi bir karar olarak değerlendirerek, "Komisyonun aldığı kararı çok önemsiyorum" dedi.

Bağış: Fransa'ya karşı bildiri tarihi nitelikte

Bağış, AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır başkanlığındaki TBMM Dışişleri Komisyonu üyelerine AB Bakanlığında yemek verdi.

Yemekten önce Komisyon üyelerine hitap eden Bağış, "Fransa'ya çağrıda bulunarak, Türk-Fransız ilişkilerinin geleceği açısından doğru karar almaya çağırmış olmanızı ve bunu da oy birliği ile yapmış olmanızı, bütün partilerin ortak deklarasyonuyla gerçekleştirmiş olmanızı önemsiyorum" dedi.

Fransa'nın, AB sürecinde Türkiye'ye hem engel çıkaran ülkelerden bir tanesi, hem de AB'nin önemli karar mercilerinden biri olduğunu belirten Bağış, "Bu çerçevede Fransa'daki muadillerimizle yakın ilişkiler içinde olmamız gerekiyor. Fransa'da yaklaşan seçimlerin maalesef yarattığı korkuyu Türkiye'yi istismar etmeye bahane kılan birtakım siyasi vizyonsuzluklara karşı sizlerin böyle bir işbirliğini ortaya koymuş olmanız, bütün partilerin tek ses içerisinde olması çok çok önemli" diye konuştu.

Bağış, Türkiye'nin AB sürecinde son dönemde "tek söylem, çoklu eylem" stratejisini gerçekleştirdiğini ifade ederek, "Biz AB standartlarını halkımız için istiyoruz. AB'yi bu ülkenin bir hakkı olarak görüyoruz. Ama bu süreçte önümüze çıkarılan engellere karşı da farklı eylemlerimizi tabii ki yürürlüğe koyuyoruz" dedi.

Milletvekilliği öncesinde AB Genel Sekreterliği görevini yürüten TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır da Komisyonun bugünkü toplantısı sonucunda açıklanan bildirinin, Mecliste bulunan üç partinin oy birliği ile yayımlandığını söyledi.

Bozkır, "Son derece gereksiz ve insan haklarına, bütün AB'nin kurulduğu değerlere ve Batı demokrasilerinin ana unsurlarına aykırı olan bu tasarının yasa haline gelmemesini ümit ediyoruz" dedi.

Komisyonun yayımladığı bildiride de belirtildiği gibi, bütün iyi niyetli çabalara rağmen bu tasarının Senatodan geçmesi durumunda Türkiye'nin gerekli adımları atmaya mecbur kalacağını ifade eden Bozkır, Komisyon üyelerine bildiri konusunda oy birliği ile aldıkları karar dolayısıyla teşekkür etti. Bozkır, Türkiye'nin AB sürecinde TBMM Dışişleri Komisyonu olarak AB Bakanlığına her türlü desteği vermeye devam edeceğini kaydetti.

TBMM Dışişleri Komisyonunun bugün yayımladığı bildiride, "Dostluğa sığmayan ve Avrupa değerlerine bağlı olduğu iddiasında bulunan, demokratik bir ülkeye yakışmayan bu yasa tasarısının yasalaşmamasını, Fransa Senatosu Kanunlar Komisyonunda sergilenen sağduyunun, Senato Genel Kurulunda da hakim olmasını diliyoruz" denilmişti.

Bildiride, "Tüm çabalara ve uyarılarımıza rağmen teklifin Senatoda kabul edilmesi halinde Türkiye, Fransa ile ilişkiler bakımından gerekli adımları atmak mecburiyetinde kalacaktır" ifadesi yer aldı.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209