Su kabağından abajur yaptı, AB'ye açıldı

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde ürettiği su kabaklarını işleyerek abajur yapan girişimci, bu ürünleri ABD ve Avrupa ülkelerine pazarlıyor.

Su kabağından abajur yaptı, AB'ye açıldı

Çobanlar köyünde yaşayan Ali Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 yılında su kabağı üretimine başladığını ve çeşitli teknikler kullanarak kabaklarından hediyelik eşya ve abajur yaptığını anlattı. Yaptığı hediyelik eşyaları evinin salonunda sergilediğini belirten Aydın, ''Turistlerin ziyaret ettiği evim adeta su kabağı müzesine dönüştü'' diye konuştu.

Abajur ve hediyelik eşya için 10 dekar alanda su kabağı üretimi yaptığını kaydeden Aydın, ''Ancak yetiştirdiğim kabaklar yetmedi. Komşu köylerdeki çiftçilere su kabağı tohumu dağıtarak diğer köylülere de iş imkanı sağladım. Ham kabakların tanesini 1 liradan alıyorum. Bu sayede köylü de kazanıyor'' dedi.

Aydın, kabakları ham haliyle de sattığını, hediyelik eşya üreticilerine kabağı 2-4 liradan verdiğini, işlenmiş haldeki abajurların da ortalama 30 liradan alıcı bulduğunu kaydetti.

Su kabağından yaptığı abajurları, ABD ve Avrupa ülkelerinden sipariş aldığı müşterilerine sattığını belirten Ali Aydın, geçen yıl yurt dışına 180 abajur sattığını söyledi. İnce işçilik gerektiren bir abajurun yapımının 7 gün sürdüğünü ifade eden Aydın, ''Bu yıl yurt dışından 600 abajur siparişi aldık. Yaz boyunca kabakları işleyip, sipariş verenlere kargo ile göndereceğiz'' diye konuştu.

-''Su kabağına ekonomik değer kattı''-

Gazipaşa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Aslan da su kabağının eskiden olduğu gibi ekonomik değeri kalmadığını, Ali Aydın'ın işleyerek su kabağına ekonomik değer kazandırdığını vurguladı.

Aydın'ın girişimiyle ilçede yıllık 12 bin civarında su kabağı üretildiğini anlatan Aslan, ''Önder çiftçimiz Ali Aydın, kendi imkanlarıyla su kabağı ekip, köylülere de su kabağı tohumu vererek üretimin artmasına yardımcı oldu. Su kabağı üreten köylülerimiz para kazanıyor, ülkemiz döviz kazanıyor. Çiftçimize her türlü desteğe hazırız'' dedi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209