Somali'den balıkçılık manzaraları

Şu günlerde yeni av mevsime bulunan Somali'de balıkçılar Mart'tan başlayıp Mayıs'a kadar 600 tonluk av bekliyoruz...

Somali'den balıkçılık manzaraları

Okyanusa yaklaşık 3000 kilometre kıyısı olan Somali'de balık tercih edilen bir besin maddesi olarak göze çarpıyor. Ancak ülkede tek balık işletme fabrikası kaldığı için tutulan balıkların, açlık çeken iç bölgelere faydası pek yok..

Kıyı kesimlerinde balığın bol olarak tüketildiği belirtilen ülkede muson yağmurları nedeniyle yılın üç ayı denize açılamayan teknelerin avladıkları balıklar çoğunlukla iç piyasada tüketiliyor. Yaklaşık 300 balıkçı teknesi bulunan Mogadişu'da balık taze tüketilebildiği gibi ülkenin diğer kesimlerine de gönderilmek üzere balığı canlı donduran veya fileto haline getiren işletmeler bulunuyor.

Mogadişu'da faaliyetini sürdüren Somali Milli Balıkçılık Şirketi operasyon müdürü Abdullahi Ahmet Hüseyin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iç savaştan önce kendileri gibi balık işleme fabrikaları olduğunu, savaşın ardından balık işleyen tek fabrika olarak kaldıklarını, diğer firmaların ise bir kısmının kapandığını, bir kısmınında ıstakoz gibi canlıların ticaretine yöneldiğini söyledi.

Mogadişu'da kendilerine bağlı 300 balıkçı teknesi olduğunu, okyanusa giden bu teknelerin üç ay balık avladıklarını ifade eden Hüseyin, bazı mevsimlerde az, bazı mevsimlerde çok çıkan balığın av süresinin buna göre değiştiğini kaydetti.

Firmalarının daha çok iç piyasaya balık verdiğini, Somaliland'a dahi balık gönderdiklerini ifade eden Hüseyin, ''Balık mevsimlik değişiyor. Şu anda yeni mevsime giriyoruz. Mart'tan başlayıp Mayıs'a kadar. Bu mevsimde eski tecrübelerimize dayanarak 600 tonluk bir av bekliyoruz'' dedi.

Hüseyin, kingfish olarak adlandırdıkları balığın daha çok tercih edildiğini, az olması nedeniyle bu mevsimde kilosu 8 dolara ulaştığını belirtti.

-Balıkçılığın ekonomiye katkısı 

Hüseyin, balıkçılığın ülke ekonomisine katkıları olduğunu söyledi.

Her teknede 4 kişinin çalıştığını kaydeden Hüseyin, ''Nereden baksan 1200 kişi faydalanıyor, maaş alıyor, ailesini geçindiriyor. Bu önemli bir faktör. Başka bir şekilde de biz fabrikayı gün geçtikçe ilerletmeye, geliştirmeye çalışıyoruz. Etiyopya ve diğer komşu ülkelere ulaşmaya çalışıyoruz. Onun için projelerimiz var'' dedi.

-Somalililer balığı sever

Kıyı kesimlerinde yaşayan Somalililerin neredeyse su ürünlerinden başka gıda tüketmediklerini ifade eden Hüseyin, ''Gerçekten Somalililer balığı severler. Özellikle sahil kenarında yaşayan Somalililerin balık tüketimi yüksektir. İç kesimler hayvancılıkla uğraştığı için daha çok besi hayvanlarını tercih ediyorlar. Ama onlarda da son yıllarda balık kültürü gelişmeye başladı'' diye konuştu.

(aa)

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209