Şimşek: Yeni TTK yeni yükler getirecek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Yeni Türk Ticaret Kanununun yeni yükler anlamına geldiğini belirterek, ''Bu yüklerin bir kısmını belki bizim paylaşmamız gerekecek'' dedi.

Şimşek: Yeni TTK yeni yükler getirecek

Şimşek, İstanbul Ticaret Odası (İTO) şubat ayı meclis toplantısında, 2002 yılında şirketlerin kazançlarından alınan toplam vergi yüzde 65 iken, şu anda yüzde 34'e indirildiğini, gelir vergisinde önemli indirimler sağladıklarını anlattı.

İstihdam üzerindeki vergi yükünün bir miktar daha aşağı çekilmesi talebini doğru bulduğunu ifade eden Şimşek, ''Aslında bizim bütçe imkanlarımız buna elverse, yapılması gereken öncelikli konulardan bir tanesinin bu olması gerektiğine biz canı gönülden inanıyoruz. Yalnız, bizim maliye olarak şöyle bir yaklaşımımız var; eğer bizim imkanlarımız yoksa, ciddi şekilde vergi indirimlerine gidersek, bu, açıkları artırabiliyor'' diye konuştu.

Şimşek, yüzde 42,5 olan istihdam üzerindeki vergi yükünün yüzde 35,9'a indiğini, ancak bu oranın OECD ortalamalarına göre yüksek olduğunu kaydederek, ''Önümüzdeki yıllarda imkanlar olursa buna öncelik vermek gerektiği ortadadır'' dedi.

Yeni teşvik sisteminin önümüzdeki haftalarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafında kamuoyuyla paylaşılacağını hatırlatan Şimşek, şöyle devam etti:

''Yeni teşvik sistemi, çok önemli çok ciddi düzenlemeler getiriyor. Özellikle cari açığın orta, uzun vadede kontrol altına alınmasına yönelik olarak, stratejik ve yüksek teknoloji olarak belirlediğimiz sektörlerde yatırımı ciddi bir şekilde, bölge ayrımı gözetmeksizin destekleyecek ama bölgeler arası kalkınmışlık farkını da azaltmaya yönelik çok güçlü bir çabanın yansımasını göreceksiniz yeni teşvik sisteminde.''

-Türk Ticaret Kanunu...-

Mehmet Şimşek, KDV iade işlemlerini daha hızlı, güvenli yapmak için çaba içinde olduklarını dile getirerek, 2012 yılında elektronik defter, elektronik arşiv uygulamasına başlamayı umduklarını söyledi.

Yeni Türk Ticaret Kanunu'na değinen Şimşek, bunun genel olarak kurumsal yönetim ilkeleri açısından bir ''devrim niteliğinde'' olduğunu söyledi.

Uluslararası standartlarda en iyi standartların erken kabul edilmesi, ilişkilerin kurumsal altyapısının güçlendirilmesiyle şirketlerin ömrünün uzun olacağını dile getiren Şimşek, ''Bugün Türkiye'de 300-500 yıllık şirket kurmak kolay değil. Ama bugün İngiltere'de gömlekçi bile 1600'lü yıllardan kalma... Restorancısı da öyle, gömlekçisi de öyle, diğer firmalar da öyle. İşte bu nedenle Türk Ticaret Kanunu'nun önemli olduğu kanısındayım. Ama şunu da kabul etmek lazım; yeni kanun yeni yükler demek. Bu yüklerin bir kısmını belki bizim paylaşmamız gerekecek. Her şirketin web sitesi olacak, her şirket şunu yapacak vesaire... Bunlar yükler olarak görülebilir. Ama çağımızın gerektirdiği şeyler. Yapılması gerekiyor. Doğru şeylere yük getiriyor diye karşı çıkmamak lazım. Doğru şeyleri nasıl beraber yaparız, nasıl iyileştiririz, o şekilde bakmak lazım.''

Bağımsız denetim, kamu gözetimi ve denetiminin olacağını da kaydeden Şimşek, ''Burada belki yetki alırız kurula. Kurul, bunu peyderpey uygulamaya koyar. Özellikle küçük ve orta ölçekli şirketler için... Sonuçta bu yük getiriyorsa o çerçevede bakılabilir'' dedi.

Yük getiriyor diye uluslararası standartlardan kaçınmanın doğru olmadığına dikkati çeken Şimşek, ''Uluslararası standartları, en iyi uygulamaları savunalım. Burada varsa bir yük paylaşalım. KOSGEB'in veya başka kurumların devreye girmesini sağlayalım. Yani biz destek olalım, yükü paylaşalım, ama önemli bir reform. O reform devam etsin. Reformu uygulamaya koyalım'' şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209