Konukoğlu yerli oto için şartını açıkladı

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu: 'Otomotiv sektörü için yüzde 50'si 3-5 şirket, yüzde 50'si devletin ortaklığı ile şirket kurulur ve yönetimi özel sektörde olursa o şirkette yer almaya sıcak" dedi. bakarız.

Konukoğlu yerli oto için şartını açıkladı

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, otomotiv sektörü ile ilgilenmekle beraber sektöre tek başına girmelerinin mümkün olmadığını belirterek, ''Otomotiv sektörü için yüzde 50'si 3-5 şirket, yüzde 50'si devletin ortaklığı ile şirket kurulur ve yönetimi özel sektörde olursa o şirkette yer almaya sıcak bakarız. Tek başına bir firmanın bu yatırıma yönelmesi mümkün değil'' dedi.

SANKO Holding'den yapılan açıklamada, yatırımları planlarken önceliklerinin her zaman Gaziantep olduğunu ve öyle olmaya da devam edeceğini söyleyen Konukoğlu, ''Bir yatırım yapacaksak önceliğimiz doğduğumuz, büyüdüğümüz ve yaşadığımız Gaziantep olacaktır. O yatırım Gaziantep'te yapılamıyorsa komşu kentlere yöneliriz. Komşu kentlerde de benzer durum varsa, en uygun kentte yatırım yaparız. Yani Türkiye'ye yatırım yaparız. Adıyamanlısı da Ispartalısı da aynı şekilde düşünmeli'' dedi.

Tekstile ilgilerinin ailelerinin kökeninden kaynaklandığını anlatan Konukoğlu, ailesinin geçmişinin 1904 yılına kadar uzandığını, o tarihten beri tekstil sektörünün içinde olduklarını belirtti.

Konukoğlu, ''Tekstil sevdamız. Tekstile ayrı bir sevgimiz var. Tekstil insanı kendine çeker. Bu sektöre bulaşan bırakamaz. Bu sektörde her zaman krizler olur. Eskiden bir rüzgar eserdi, derlerdi ki 'tekstil sallanıyor'. Ben doğdum tekstil sektörü sallanıyor, bu yaşıma geldim sektör sallanıyor. Tekstil sektörü hep krizler içindedir. Ama bu sektör 1-2 yıl krizde olsa bile 6 ayda kendini toparlar'' dedi.

Dedesi Zekeriye Konukoğlu ile ilgili bir anısını anlatan Konukoğlu, şunları söyledi:

''1970'li yıllarda yatırımlarımız ve buna bağlı ödememiz vardı. Dedem parasının bir bölümünü hep altına alarak değerlendirirdi. Ödememizin olduğu bir gün, biraz da şaka olsun diye 'Dede, şu altınlarını ver de ödememizi yapalım sonra sana veririz' dedim. Dedem de ''Size rüzgar bankasından bir çek yazayım da gidip oradan alın' demişti. Bizler de gülüp geçmiştik. Dedemin söylediğini 2000'li yıllarda sanki yaşamış olduk. Çatalca'da rüzgar enerjisi santralini kurduk. Yani rüzgar bankası gerçek olmuştu. Rüzgar esiyor biz para kazanıyoruz.''

Çok fazla sektöre girmeyi doğru bulmadığını ve seçici olmak gerektiğini ifade eden Konukoğlu, ''Sektörleri iyi seçmek gerekir. Yeni sektörlere girdikçe değerlendirme yapmak ve bazılarını elemeye tabi tutmak yerinde olur. Yeni bir sektöre girerken piyasa araştırmasını, genel yatırım hesapları gibi şeyleri yapıp karar veriyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

Verimliliğin çok önemli olduğunu vurgulayan Konukoğlu, büyüme stratejisini uçağın havalanması ile örnekleyerek, şöyle devam etti:

''Nasıl ki bir uçağın yükselebilmesi için bazı ağırlıklarından kurtulmak gerekirse, şirketler de büyürken bazı yüklerinden kurtulmalı. Şirketler büyüklüklerine göre küçük işlerden çıkmalı. Yeri geldiğinde yeni sektöre girmesini de bileceksiniz, o sektörden çıkmasını da. Şirketin küçüğü büyüğü olmaz, hepsine mutlaka aynı ölçüde değilse de mesai harcıyorsunuz. Bundan dolayı şirketler büyüklüklerine göre küçük sektörlerden çekilmeli.''

-otomotiv sektörü-

Çimento sektörünün özellikle gelişmekte olan ülkeler için çok önemli olduğuna dikkati çeken Konukoğlu, bunun gerekçelerini şöyle açıkladı:

''Çünkü gelişen ülkeler yatırım yapmak zorunda. Ayrıca, geniş aile yapısından küçük aile yapısına geçildikçe de çimento sektörünün önemi ortaya çıkıyor. Eskiden bir evde çocuklar, gelinler, damatlar, torunlar hepsi bir arada yaşardı. Bugün öyle değil. Bakıyorsunuz gençler evlendiğinde ayrı eve çıkıyor. Hatta bekar olduğu halde ayrı evde yaşamak istiyor. Ben evlendikten sonra 8 yıl babamla aynı evde oturdum. Şimdi durum öyle değil. Bu nedenle özellikle konut konusunda çok büyük yatırımlar olduğu için çimento sektörü büyük önem arz ediyor.''

Otomotiv sektörü ile ilgilenmekle beraber sektöre tek başına girmelerinin mümkün olmadığına işaret eden Konukoğlu, ''Otomotiv sektörü için, yüzde 50'si 3-5 şirket, yüzde 50'si devletin ortaklığı ile şirket kurulur ve yönetimi özel sektörde olursa o şirkette yer almaya sıcak bakarız. Tek başına bir firmanın bu yatırıma yönelmesi mümkün değil'' yorumunu yaptı.

SANKO ve Konukoğlu Ailesi olarak paylaşmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Şimdiye kadar 2'si fakülte binası olmak üzere 17 okul yaptırıp devletimize sunduk. Her yıl 1,500'ün üzerinde üniversite öğrencisine burs veriyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli olarak her yıl 10 bin öğrenciye kıyafet, 10 bin öğrenciye kırtasiye yardımı yapıyoruz. Valilikle işbirliği içerisinde 60.000-65.000 aileye gıda yardımı gerçekleştiriyoruz.''

-emeklilik planı-

Konukoğlu, 15 yıl önce 65 yaşında emekli olacağını söylediğini ve bu planı gereğince 2 yıl sonra görevi bırakacağını bildirdi.

''Önümüzdeki 2013 yılından itibaren Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini kardeşim Zeki Konukoğlu yürütecek'' diyen Konukoğlu, kendisinin ise daha çok sosyal işlerle ilgileneceğini, ancak kardeşlerine her konuda destek olacağını ve ağabeylik yapmaya devam edeceğini kaydetti.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209