Ergene Nehri Temizliği, Sanayi doğayı katletmesi

Trakya tarımının can damarı ve zenginliğinin en önemli faktörlerinden olan Ergene Nehri'nin özellikle Çorlu bölgesindeki sanayi tesislerinin pis atıkları yüzünden artık bir zehir nehri olduğu herkesin malumu.

Ergene Nehri Temizliği, Sanayi doğayı katletmesi
Son yıllarda Ergene Platformu gibi duyarlı sivil inisiyatifler nehrin bu durumdan kurtarılması için olağanüstü bir özveriyle mitingler ve gösteriler düzenlemekte ve bu vesileyle Anadolu kamuoyunun,basının ve Ankara'nın ilgisini bu soruna çekmektedirler.
 
22. dönem Edirne milletvekili Rasim Çakır ve 33 milletvekili ile Kırklareli milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam ve 24 milletvekilinin verdikleri önergeyle Ergene kirliliği yıllar önce 10/2,6 sayılı meclis raporuyla tescillenmiştir.
Bir şey yapılmamış olmasına karşı gelen yoğun tepkiler üzerinede TC Çevre ve Orman Bakanlığı içinde Kuzey Ege Havzası ( Meriç-Ergene Havzası ) yani Ergene nehrinide içeren Havza Koruma Eylem Planı sözleşmesi bakanlık çevre yönetimi genel müdürü Prof.Lütfi Akça ile Tubitak başkan yardımcısı Prof. Ömer Z.Cebeci arasında 12 Ağustos 2009 tarihinde imzalanmıştır. 
Ve nihayet 9 Mayıs 2011 tarihinde Çevre ve Orman Bakanı Profesör Eroğlu Çerkezköy OSB'de yaptığı toplantıda Ergene Eylem Planını açıkladı. Eylem Planında öne çıkan başlıklar şöyledir:
* Çevre Dostu Üretime Geçilecek,
*  Islah Organize Sanayi Bölgeleri Kurulacak,
* Belediyeler Atıksu Arıtma Tesislerini Kuracak,
* Dere Yatağı Temizlenecek,
* Çevre Koruma Yatırımları İçin Destek Sağlanacak,
* Atıksu Arıtımında Yüzde 50’ye Kadar Elektrik Teşviği Verilecek,
* Kirleticiliği Yüksek Sanayilere İzin Verilmeyecek,
* Ergene Havzası’nda Erozyonla Mücadele Edilecek,
* Planlama Problemi Çözülerek Trakya’nın Düzenli Gelişmesi Sağlanacak
* Katı Atık İşleme Geri Kazanım Ve Bertaraf Tesisleri Kurulacak,
* Tarımsal Kaynaklı Kirlilik Kontrol Edilecek,
*  Ergene Nehri Gerçek Zamanlı Sürekli İzlenecektir. 
* 3 yıl içinde havzanın kirlilik parametrelerinde gözle görülür iyileşmelerin başlaması, 5 yıl içinde tarımsal arazilerin sulanabildiği 2. sınıf su kalitesine geçilmesi hedefleniyor.
Derneğimiz yıllardan sonra bu küresel ölçekli çevre felaketine karşı hazırlanan ilk ciddi eylem planına sempatiyle yaklaşmakla birlikte; halen daha aşağıdaki konularda ciddi endişeler taşımaktadır :
1. Plan Kirliliğin Engellenmesi ve Kirliliğin Ortadan Kaldırılması olarak 2 temel segmentte açıklanmamış ve bu süreçlere göre detaylandırılmamış tam tersi bütünleşik bir proses olarak öngörülmüştür.
2. TaskForce'un ne hangi kurum, kuruluş ve kişilerden oluştuğu nede görev tanımlamaları, ve yetkileri belli değildir. 
3. Yaptırımlar netleşmemiştir.
4. Dünyadaki benzer uygulamalara atıf yapılmamıştır. Bu durum örnek bir başarılı uygulama modeli üzerinde araştırma yada çalışma yapılmadığını göstermektedir.
5. Kullanılacak teknoloji ve bilimsel yöntemler belirtilmemiştir.
6. Ergene nehrinin ıslahı için ayrılan 1 Milyar Liralık ödeneğin hangi kıstaslarda, nereye ve niçin harcanacağı belirtilmemiştir.
 Bu vesileyle derneğimiz Terra Sol Uluslararası Ekonomi-Bilim Organizasyonu gibi temizlik teknolojileri konusunda ekolleşmiş çalışmaları olan bilimsel araştırma kuruluşlarıyla işbirliği dahilinde alternatif koruma-temizleme projesi geliştirmektedir. Bu hususta Ergene ile benzer özellik ve etkilere sahip olup gerçekleştirilmiş başarılı projeleri yakından incelemektedir. ( Almanya'da ki Emscher nehri projesi gibi )

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209