Dev uçaklar artık Trakya’dan ‘kanatlanacak’

Formula 1 araçlarından uçak kanatlarına dek pek çok aracın ana malzemesini oluşturan karbon fiber kumaş ülkemizde ilk kez Lüleburgaz’da üretildi.

Dev uçaklar artık Trakya’dan ‘kanatlanacak’

Katma değerinin çok yüksek olması nedeniyle ‘stratejik ürün’ olarak nitelendirilen karbon fiber kumaş konusunda Ar-Ge çalışmaları yürüten Asos Mekatronik firması, dünyanın sayılı karbon fiber kumaş üreticileri arasına giriyor.

Merkezi Tekirdağ’ın Çorlu İlçesinde bulunan firma, yüzde 50'si Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen karbon fiberden dokuma kumaş ve kompozit malzeme yapımı projesi kapsamında ülkemizde üretilmekte olan iplik görünümündeki karbon liflerini işleyerek, çelikten 5 kat daha dayanıklı karbon fiber kumaş üretmeyi başardı. Karbon fiber kumaş, yapıların depreme karşı dayanıklı hale getirilmesinden savunma ve havacılık sanayiine kadar geniş bir alanda kullanılıyor.

Dünyada sadece 7 ülkenin tekelinde bulunan kompozit malzeme sektöründe, Asya’dan Avrupa’ya kadar olan geniş coğrafya içerisindeki birkaç üreticiden biri olan firma, projeyi Trakya Kalkınma Ajansı'nın 2011 Yılı Rekabet Gücünün Artırılması Mali Destek Programı kapsamında sağladığı yaklaşık 290 bin TL'lik desteği de içeren toplam 580 bin TL'lik bütçeyle yürütüyor. Karbon fiber kumaş üretimi için Kırklareli’nin Lüleburgaz İlçesinde bulunan üretim tesislerini kullanacak olan firma Türkiye’de bu alanda üretim yapan ilk firma olacak.

Dışa Bağımlılık Azalacak, Rekabet Gücümüz Artacak

Projenin tamamlanmasıyla karbon fiber kumaşların ve fiber kompozit malzemelerin üretimi gerçekleştilirken, ülkemizde zaten üretilmekte olan karbon ipliğinin karbon kumaş haline getirilmeye başlanmasıyla ithalatın önüne geçilmesinin yanısıra dışa bağımlılık da azaltılmış olacak. Aynı zamanda hem akademik düzeyde hem de özel sektörde yeni Ar-Ge çalışmalarının başlatılmasının önü açılırken, yeni istihdam olanaklarının artırılması sağlanacak.

Kompozit malzemenin makine parçalarında kullanılması durumunda birim maliyetlerinde yüzde 13 oranında düşüş yaşanıyor. Bu nedenle üretici firmanın yanısıra ülkemizdeki makine sektörü, yapı-inşaat sektörü, gemi imalat sektörü, otomotiv sektörü, savunma ve havacılık sanayinde Türk üreticilerin yabancı rakipleriyle daha etkin biçimde rekabet edebileceğine dikkat çekiliyor.

Ayda 2500 Metre Üretim Yapacak, İstihdama Katkı Sağlayacak

Deneyimli mühendis ve teknisyen kadrosu ile üretim yapan ve üretiminin yüzde 40’ını ihraç eden Asos Mekatronik, Orta Asya ve Avrupa’daki birçok firma için mekatronik sistemler ve özel tekstil makineleri kuruyor. Aylık yaklaşık 2.500 metrelik karbon fiber kumaş üretimi yapmak için modernizasyon çalışmaları yürüten ve ARGE faaliyetleri için 5 kişilik teknik eleman ile istihdama katkı sağlayacak olan firma, Trakya Kalkınma Ajansı’nın proje desteğiyle alacağı yeni ekipmanlar sayesinde kapasitesini artırmayı ve ürünlerini çeşitlendirmeyi planlıyor.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209